Bewoners verenigen zich; inwoners boos over plannen miljoenenprojecten

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Zo’n twintig tot dertig mensen kwamen zaterdagmorgen 24 februari 2024 bij elkaar in de grote zaal van partycentrum De Lockhorst om met elkaar van gedachten te wisselen over de verschillende miljoenenprojecten, die het College van B & W in voorbereiding heeft of daaraan inmiddels uitvoering aan geeft. Zaterdagmorgen spraken verschillende mensen er schande van, missen uitleg en zien voor Sliedrecht een zwarte toekomst in financiële zin.

De bewoners bij elkaar in de grote zaal van het partycentrum, waar een ieder zijn zegje kon doen. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Er zijn zorgen. De rol van de gemeenteraad, de rol van Rekenkamer Sliedrecht werd genoemd en of dit gemeentebestuur wel geschikt is. Vragen waar niet meteen een antwoord op kwam, omdat geen lid van het college aanwezig was. De aanwezigen zijn steevast van plan om op de rem te trappen.

Tekst gaat verder onder foto.

Inwoonster Simone de Groot, die aankondigde meer een rol op de achtergrond te gaan spelen, leidde de ochtend waar verschillende sprekers aan het woord kwamen. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Uit de politiek waren er vertegenwoordigers van de lokale partijen onder wie de fractievoorzitters van Slydregt.NU en PRO Sliedrecht. Ook was er een raadslid van het CDA. Leden van het College van B & W waren er niet. Zij waren op reces werd gezegd.

Sprekers
Verschillende sprekers kwamen onder woord. Nadat Simone de Groot had aangegeven te willen stoppen, omdat ze ook nog een eigen bedrijf heeft en niet alle aandacht kan richten op het ‘actie voeren tegen de gemeentelijke plannen’ voerde voormalig wethouder en tegenwoordig partijloos inwoner Johan Lavooi het woord. Ook andere inwoners lieten hun ongenoegen merken.

Tekst gaat verder onder foto.

Hier voert inwoner Johan Lavooi het woord. Hij gaf Simone de Groot een aardigheidje voor haar inzet de afgelopen maanden. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Tegen plannen
Vooral het plat gooien van zalencentrum-sporthal-bronbad De Lockhorst over een aantal jaren en daarvoor het voorstel om iets oostelijker een veel kleiner zwembad te bouwen werd onderuit gehaald. ‘Kapitaal vernietiging’ en ‘miljoenen project’ waren woorden die werden genoemd. De onderbouwing van de vele miljoenen die worden uitgegeven, worden gemist. Dit alles hangt samen met de plannen voor een nieuwe noord-zuid verbinding over de accommodatie richting de nu nog t-splitsing in de Sportlaan / N482 (wordt dan rotonde – red.) stuitte vele aanwezigen tegen de borst. Daarnaast zijn er andere infrastructurele zaken als het plan voor bouwen in een deel van het Dr. W. Dreespark, waarover de groep mensen ontevreden is. De aanwezigen denken dat veel meer inwoners er niet mee kunnen leven. Besloten werd aan het eind van de ochtend zich te verenigen in mogelijk een vereniging of stichting. Verschillende inwoners meldden zich na afloop aan. Plan is onder meer om huis-aan-huis in Sliedrecht met een petitie langs te gaan.

12 gedachten over “Bewoners verenigen zich; inwoners boos over plannen miljoenenprojecten”

 1. Waarom is het nodig dat de ontsluitingsweg direkt op de bestaande rotonde komt?
  Is het niet mogenlijk om de aansluiting een klein stukje verderop te maken ? Dan kan het zwembad gewoon blijven !!

 2. Het zou mooi zijn als door een brede enquête of burger tevredenheidsonderzoek de meningen binnen de bevolking gepijld zouden worden. Niet alleen door een inloop avond, inspraak tijdens een raadsvergadering of kraampje op de markt. Er heerst zoveel polarisatie in het dorp en iedereen denkt het juiste te weten. Het gesprek voor en tegen begint steeds harder te worden. Dus zorg dat er duidelijkheid komt wat de bevolking nu eigenlijk wil en daar kunnen Jan en Ton dan mee aan de bak.

 3. Het plan is echt onverantwoord.
  Plannen maken is 1 ding maar het gaat altijd nog om de uitvoering. En daar is Sliedrecht echt niet goed in. Het gaat ten koste van veel huurwoningen die nu op de slooplijst staan. Niet omdat de woningen zo slecht zijn maar omdat ze in de weg staan voor dit plan. Ze walsen over de huurders heen, kijken niet naar draagkracht van mensen en hun portemonnee.
  Nee, het moet gelijk drastisch, alles op z’n kop. Dit gaat onbetaalbaar worden voor lage inkomens.

  Dank aan de groep die gisteren bij elkaar gekomen zijn!
  Ook dank aan Henk te Brinke die veel vakkennis heeft betreft het bouwen en ontwerpen. Kennis wat de heren van het college en de raad echt niet bezitten.
  Dank aan Simone de Groot voor haar kracht in het tegengeluid.
  Veel Sliedrechters zijn tegen en vinden dit een bizar plan.

 4. Zomaar een idee.
  De boogschutters gaan samen met de boulesclub een binnen accomodatie betrekken…

 5. Gezien de zeer korte tijd tussen uitnodiging en datum bijeenkomst is de lage opkomst niet verwonderlijk. Ook aanmelden via facebook kan niet iedereen. Toch is het zeker niet voor niets geweest. Ik denk dat het bundelen van krachten zinvol zal zijn. Wanneer ik hier en daar rondvraag hoor ik veel negatieve reacties over zowel over het Dreesplan, de Noord-Zuid verbinding als eventuele bouw in Noord. En nee, die mensen waren inderdaad vandaag niet in de Lockhorst. Dat wil echter niet zeggen dat ze het met de plannen eens zijn.
  Heus hoorde ook wel Sliedrechters die de fly-over en huizen in Noord wel zien zitten maar wanneer ik dan iets vraag over ‘financiering hoe dan?’ dan heeft men het idee dat ‘dat’ wel goed komt of men wacht dat deel wel af. Zo zou je met je ‘eigen huishoudboekje’ ook niet om willen gaan.
  Ook wanneer vraag hoe dan verder wanneer Noord ook vol is dan wordt het stil.
  Simone, in ieder geval bedankt voor het wakker schudden.

 6. Hiermee is wel duidelijk dat grote zaal van partycentrum De Lockhorst voor iig de tegenstanders niet overeind hoeft te blijven. Ze passen namelijk prima met z’n allen op een picknickkleedje in Dr. W. Dreespark 😀 En bij regen vast ook wel in de volière aldaar😉

 7. De mensen die overal tegen zijn mogen dat natuurlijk. Maar de meeste inwoners in sliedrecht willen vooruit. Zet maar vaart achter de plannen voor woningbouw en het ontlasten van de huidige toegangswegen van sliedrecht. Ook ik zie meer positieve dan negatieve kanten aan de plannen.

 8. 20 tot 30 inwoners aanwezig
  Lekker met elkaar overal tegen zijn.
  Volgens mij vind het grootste deel van sliedrecht de plannen wel oke.
  Dus gewoon ermee doorgaan zou ik zeggen

 9. Zo dat was een mega opkomst, zo te zien was maar een hele kleine deel tege de plannen.

  Heel begrijpelijk dat b&w niet aanwezig waren, ze doen het toch steeds niet goed.

 10. Om te beginnen even het feit dat Simone de Groot wil stoppen als grote kracht achter de protesten. Dat is ontzettend jammer maar begrijpelijk gezien de tijd die ze erin heeft gestoken ondanks een eigen bedrijf en de afkalvende interesse van een moe geworden achterban. Dank voor het wakker houden van de Sliedrechters die het oneens zijn met de dure en wilde plannen die van Sliedrecht een soort Betondorp maken maar dan letterlijk zonder voorzieningen als een groot zwembad en groen.

  Om het uitspelen van al die verschillende klankbordgroepen te voorkomen, zo werd gezegd, is het noodzakelijk om onderling contact te houden. Ik ken de namen van de klankbordgroep Middeldiepstraat/Brandweerplein en zal vragen of ik die bekend mag maken. Indien iemand dat niet wenst dan moet dat gerespecteerd worden natuurlijk. Hierbij een oproep aan de andere klankbordgroepen ook die namen bekend te maken. Of bijvoorbeeld een e-mail adres aanmaken waarbij men in besloten kring van gedachten kan wisselen, elkaars notulen kan lezen etc.

  Voorts hoop ik dat men nu eindelijk geleerd heeft om die idiote ambtenarentaal en marketingtaal af te leren. Toen mijn 5 kleinkinderen, oudste 13 jongste 9, ons hoorden praten tijdens een logeerpartij kreeg ik vanaf dat moment te horen: we begrijpen je probleem Opa, wij delen je zorgen, we parkeren het even, we komen er op terug, we zetten dit even in de koelkast maar we snappen wat je bedoelt. En dan…al etend van snoepgoed…snap je? Deze termen in geen enkel gesprek met de gemeente meer accepteren lijkt me al een vooruitgang.

  Tenslotte de jeugd die niet in grote getalen aanwezig was. Die hebben het natuurlijk ook erg druk. Maar het gaat ook om hun kinderen. Ik denk nog steeds terug aan het dempen van het Middeldiep. Liep ik toen te demonstreren? Nee, te druk. Voor ik het wist stond er een flat op, een school, een parkeerplaats, huizen die mooi zijn maar niet passen bij de oudste uitbreiding, daarna theater weg, bioscoop weg etc. Ik zou ze willen vragen: kom nu op voor een leefbaar Sliedrecht zoals dat ook tijdens deze bijeenkomst is gezegd want er komt een tijd dat je als jonge ouders er spijt van krijgt zoals ik nu.

  Het lijkt nu alsof we overal tegen zijn maar het belangrijkste probleem is communicatie en vooral dat de gemeente en de collegepartijen inwoners serieus nemen. En luisteren naar een minderheid in de Raad en naar de inwoners is belangrijk in een democratie. Het negeren van vele brieven van meedenkende actiegroepen en zelfs van 900 handtekeningen is stuitend. Ook de wazige financiële gevolgen werden genoemd. Het gaat niet om een paar miljoen maar om miljoenen waar we als dorp, als het even tegen zit, mee te maken krijgen.

  Dus gemeente en vooral RAAD: doe er wat aan.

 11. Bedankt betrokken inwoners voor jullie hart voor Sliedrecht

  Bedankt PRO Sliedrecht en Slydregt.NU voor jullie betrokkenheid.

  Bedankt Sliedrecht24 voor het informeren van Sliedrecht.

  Goed dat de Klankbordgroepen gaan samenwerken, saamhorigheid is alles.

  Voordat je het weet staat er een windmolen in jouw achtertuin 😉

  Fijn dat er een vereniging/stichting komt die zich in gaan zetten om Sliedrecht leefbaar te houden voor de huidige inwoners.

  Mocht je interesse hebben om ook actief te helpen stuur dan een bericht dan breng ik je in contact met de organisatie.

  De bedoeling is een handtekeningen actie in elke wijk, een mening van elke inwoner.

  Doe je mee? Laat het weten.

  Ik ga deze groep per 1 maart afsluiten.

  Schrijf je eigen brief naar Sliedrecht24 en ga inspreken.

  Samen bereiken we meer. In Sliedrecht moet het klaar zijn dat alles wordt bepaald door dure interims en dat de inwoners zelf bepalen en betalen wat ze willen. Want de kosten schieten omhoog.

  Fijn weekend en bedankt voor het leuke cadeau 🙏🏼

  Hartelijke groeten Simone

Plaats een reactie

*=Verplicht veld