SLIEDRECHT – Een aantal woningeigenaren heeft de gemeente Sliedrecht aansprakelijk gesteld voor de gevolgen van grondtransporten. Om hoeveel huishoudens het gaat en of zij allemaal aan de Stationsweg wonen, is niet bekendgemaakt. “In verband met de juridische procedure is het niet mogelijk om heel uitgebreid daarop in te gaan. We wachten de uitkomst daarvan af en zullen u dan daarover informeren”, schrijft het College van B & W donderdag 17 februari 2022 in een College Informatiebrief (CIb) aan de leden van de gemeenteraad.
Er is onder meer een tekstkar geplaatst om te attenderen op lage snelheid. “Helaas hebben deze niet de overlast en de zorgen weggenomen. En dat laat zien dat een ‘gemakkelijke’ oplossing er niet is”, schrijft wethouder Ton Spek (CDA) van Verkeer en Vervoer in de CIb. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
In de vergaderingen van de gemeenteraad is dinsdag 18 en dinsdag 25 januari 2022 gesproken over de overlast door grondtransporten door Sliedrecht in het algemeen en over de Stationsweg in het bijzonder. Lokale politieke partij Slydregt.NU kaartte de problemen aan in de gemeenteraad. De bedrijvigheid op het Kerkerak, de rioleringswerkzaamheden in Vogelbuurt-Zuid en in de Rivierenbuurt en de bouw van het Wilhelminakwartier zorgt voor veel vervoersbewegingen. En dat geeft overlast, o.a. op de Stationsweg. Spek: “En dat trekken we ons aan. Wij zijn de afgelopen jaren regelmatig bij bewoners thuis geweest, zijn in gesprek geweest met bewoners en overlastgevers en hebben verschillende acties uitgevoerd.”
Overleg bedrijven
In Sliedrecht legt HVC het warmtenet aan, wat resulteert in grondtransporten. “HVC heeft met hun aannemer(s) afgesproken dat ze met volle vrachten via de Deltalaan gaan en leeg terug via de Stationsweg. In de aanbestedingsleidraad is deze restrictie (geen trekkers door de Stationsweg) niet opgenomen. Een firma die vaak genoemd wordt is Van Vliet. Spek: “Van Vliet heeft zijn eigen klanten en opdrachtgevers. Ook halen bedrijven die in Sliedrecht werken zand bij hen. Van Vliet rijdt zelf alleen met vrachtwagens, de overigen ook met trekkers. Er zijn afspraken met hen gemaakt om de overlast als gevolg van het transport te beperken. Met hen is afgesproken dat zij over nieuwe opdrachten voor grote transporten (zoals recent voor een grote opdracht in HardinxveldGiessendam) tijdig communiceren en dat zij hun chauffeurs instrueren om langzaam te rijden over de Merwestraat, Kerkstraat en Stationsweg.
Grondwaterpeil
Gedurende de periode 1 januari 2021 t/m 30 november 2021 zijn er volgens het college grondwaterstanden gemeten
in de Stationsweg. “De grondwaterstanden waren gedurende de meetperiode niet langdurig heel sterk verhoogd of langdurig heel sterk verlaagd. Er is geen aantoonbaar verband tussen het grondwaterpeil en eventuele schades aan huizen”, aldus Spek in de CIb. De meetperiode wordt verlengd en de grondwatermeetpunten worden volgens het college in stand gehouden.
Funderingsonderzoek
Deze maand, februari, vindt er in Sliedrecht op alle asfaltwegen en dus ook op de Stationsweg een funderingsonderzoek van de weg plaats. Spek: “Dit onderzoek moet de levensduur van de fundering bepalen. Zodoende kunnen tijdig anticiperen op het onderhoud. Op de Stationsweg zal daarbij ook gekeken worden naar de wijdvertakte wortels van de kastanjebomen in de fundering.
Verkeer
Op drukke dagen rijden er tussen 14.500 en 15.000 voertuigen per dag over de Stationsweg. De gemeten snelheden geven volgens Spek een positief beeld. “Gemiddeld wordt er niet te hard gereden (zelfs onder de 50 km/uur). Echter is de beleving van de bewoners dat er veel te hard gereden wordt. Wij spreken hier over een gemiddelde, maar de uitschieters naar boven hebben hogere impact op veiligheidsbeleving. In deze analyse hebben we geen onderscheid kunnen maken tussen gewoon verkeer en zwaar verkeer. Daarom hebben we besloten een analyse van het aandeel zwaar verkeer (vooral landbouwvoertuigen) in relatie tot de snelheid nu te laten plaatsvinden”, bericht Spek aan de gemeenteraad.
Toekomst
De gemeente Sliedrecht wil dat aanwonenden minder hinder ondervinden van verkeer. Spek: “Echter, er is – voor de
korte termijn – geen eenvoudige oplossing. In de stedenbouwkundige opbouw van Sliedrecht is een beperkt aantal ontsluitingswegen. In september 2022 zal de Craijensteijn klaar zijn en open gesteld worden voor vrachtverkeer. Dit zal op korte termijn enige invloed hebben op verkeerscirculatie in Sliedrecht. Wij hebben voor de langere termijn in Koers 2030 de ambities vastgesteld ten aanzien van een extra Noord-Zuid verbinding. Deze extra verbinding zal (pas) een duurzame en lange termijn oplossing blijken te zijn van de ervaren overlast.” De gemeente zegt in gesprek te blijven met bewoners en de mogelijkheid te verkennen om in de ambtelijke organisatie één contactpersoon te hebben die vragen, opmerkingen en zorgen van bewoners aanneemt en in de organisatie uitzet.
Roald Dahl, Anne de Vries, de Sprong en Johannes Calvijn: 4 scholen krijgen te maken met zwaar vrachtverkeer op hun schoolkosten als de Craijensteijn straks opengaat voor dat verkeer. Een veiligere route voor vrachtverkeer lijkt mij via de Parallelweg, Stationspark, Sportlaan, Rivierdijk, Thorbeckelaan. Dan is er geen/minder last voor basisschool kinderen dan op de route via Craijensteijn. Ik realiseer me dat dan de scholen , zoals de Willem-Alexander en de Wilgen dan meer last zullen gaan ervaren op hun schoolkosten.
Op de kruising lijsterweg / tuinfluiter is een wegversmalling geplaatst dmv 2 palen. Levensgevaarlijk!! Totaal geen zicht, welke hoogopgeleide ambtenaar verzint zoiets?