door Peter Donk
SLIEDRECHT – In de aanloop naar de raadsvergadering van maandag 18 november 2024 over de Binnenstedelijk Herstructurering Sliedrecht, waaronder de plannen met de locatie van de brandweerkazerne aan de Middeldiepstraat hebben inwoners in de Oude Uitbreiding, kerken en winkeliers aan de Kerkbuurt een brief ontvangen van de Werkgroep Brandweerterrein. “De gemeente Sliedrecht heeft ineens haast gekregen, zodat we ook in de klankbordgroep de zaken niet naar behoren konden afronden. We zijn benieuwd wat er maandag uit de hoge hoed zal komen”, schrijft de werkgroep, die oproept om maandagavond vanaf 19.00 uur naar partycentrum De Lockhorst aan Sportlaan 1 te komen.
De locatie met de huidige brandweerkazerne aan de Middeldiepstraat. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
Na de eerste bewonersbijeenkomst over de plannen locatie brandweerkazerne is er het afgelopen anderhalf jaar volgens de werkgroep veelvuldig overleg geweest. Dat overleg vond plaats met de projectleiding van de gemeente en de door hen ingeschakelde architecten, communicatiedeskundigen en onderzoeksbureaus, maar ook met vrijwel alle raadsfracties. De werkgroep hoopt maandagavond dat veel mensen naar de tijdelijke raadzaal in het partycentrum komen. “Omdat bij veel mensen door allerlei oorzaken de urgentie nog ontbreekt om invloed uit te oefenen. Om deze reden kan de opkomst klein zijn, wat weer uitgelegd kan worden als ongeïnteresseerdheid. Wij kunnen het als projectgroep niet alleen”, stelt de werkgroep in de brief die digitaal bij omwonenden is bezorgd.
Parkeren
De parkeerproblematiek van de ‘Oude Uitbreiding’ is volgens de werkgroep steeds door de gemeente terzijde geschoven. “Hierop heeft de projectgroep, door zelf een telling uit te voeren, een overzicht gemaakt. Uit ons onderzoek bleek dat het uitgangspunt van 1 parkeerplaats per woning veel te laag is. Uit onze inventarisatie bleek dat de actuele parkeerbehoefte op dit moment op ruim 1,5 auto ligt. Een prognose van ANWB en Rijkswaterstaat gaat uit van een verdere toename van het autobezit. Naar aanleiding van ons onderzoek heeft de gemeente zelf een ‘onafhankelijk bureau’, niet uit Sliedrecht, opdracht gegeven tot een telling met een gunstiger uitkomst. Die gunstiger, o.i. niet realistische uitkomst kwam door het tijdstip van opname, en mede omdat bij de ‘reserve’ de A. Volkersingel, Havenstraat en Industrieweg gemakshalve in de berekening meegenomen werden”, schrijft de werkgroep, “De norm van 1,9 voor het centrum is in 2023 stilzwijgend verlaagd naar 1 per woning. Verder wil men voor de beoogde nieuwbouw op het brandweerterrein 0,7 auto per woning rekenen. Het toepassen van deze norm (sociale huur) is o.i. discutabel omdat de randvoorwaarden van deze norm niet van toepassing kunnen zijn op een reeds volgebouwde wijk. Bovendien heeft de gemeente zelf een deel van de ‘Oude Uitbreiding’ aangewezen als ‘overloopgebied’ voor parkeren. Kortom: Weinig visie, het lijkt slecht voor kerkbezoekers, Kerkbuurt en de omgeving uit te pakken. De beoogde parkeergarage onder de nieuwbouw biedt mogelijk wat soelaas, maar het is de vraag of dit vanwege de staat van de brandweerkelder met asbestproblemen etc. gerealiseerd kan gaan worden.”
Leefbaarheid
De ‘Oude Uitbreiding’ kent volgens de werkgroep weinig groen, voor kinderen blijven alleen de smalle stoepen over. “Het voorstel om het brandweerterrein om te bouwen naar groen met speelplaatsen lijkt het niet te halen. Het adagium is : ‘bouwen’ met alle gevolgen voor leefbaarheid ( hittestress) van dien.” Er is volgens hen ook onduidelijkheid. “De beoogde nieuwbouw was eerst ‘sociale huur’, daarna ‘koop’, nu lijkt het om een combinatie te gaan. De aloude wijsheid ‘Eerst duidelijk dan snel’ is kennelijk in het vergeetboek geraakt. Inmiddels vult de lijst met alleen al de correspondentie over bovenstaande onderwerpen 5 kantjes A4. Participatie van de buurt in dit proces lijkt vooralsnog een loos gebaar / begrip te zijn”, staat in de brief van de werkgroep.