Betrokkenen uit sociaal domein spreken zich uit over plannen en ervaring

SLIEDRECHT – Het Sociaal Domein en de jeugdhulpverlening zijn in Sliedrecht volop in beweging. Iedereen weet elkaar veel beter te vinden. Dat bleek dinsdagavond 9 januari 2018 tijdens een beeldbepalende vergadering van de gemeenteraad Sliedrecht, waar ‘jeugd’ centraal stond. Tijdens een zogenaamd ‘rondetafelgesprek’ en uitleg door middel van een pitch door betrokkenen. De avond was met veel discussie, vooral veel vraag en antwoord.

Hoewel het om wat droge stof gaat, is het belangrijk te weten wat er gebeurt en mogelijk is in Sliedrecht als je ermee te maken heeft. Er is al veel bereikt. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

De focus lag op de transformatie van het sociaal domein en de preventieve jeugdhulp. Aanwezig was een groot aantal vertegenwoordigers uit de sociale sector en raadsleden. Ook werd een mini-conferentie aangekondigd voor woensdag 24 januari 2018. Tijdens de avond werd gepitcht door verschillende mensen gedurende drie minuten, onder wie het Sociaal Team en Rivas Jeugdgezondheidszorg, Passend Onderwijs en uiteraard wethouder Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht) van Jeugd, Sociale Zaken en Zorg.

Hulpvraag
Gesproken werd over huisvesting, privacy, samenwerking, communicatie, wetten en regels. Maar ook over hulpvragen, budgetten en ‘zaken dichtbij gezinnen’ te regelen. En moet er een vrijwilligersbank voor jeugd komen voor de ‘eenvoudige’ hulpvraag? “Bijvoorbeeld een kind dat niet zo goed is in het maken van contact, maar die wel graag in een team wil spelen. Of een één-ouder gezin. De vrouw werkt hard, maar heeft geen netwerk. “Wij missen vrijwilligers!”, sprak weer een ander.

Pleeggezinnen
Er werden wensen geuit. Punten die kunnen verbeteren vb. ouders in hun eigen kracht zetten. Maar ook wachtlijsten voor pleeggezinnen moeten verdwijnen. “We moeten het dichterbij organiseren”, werd uitgesproken. “We kunnen niet voorkomen dat kinderen van plaats naar plaats gaan. Dat is in onze systeemwereld niet goed geregeld. Met Kerst zijn bijvoorbeeld drie kinderen in het noorden van het land geplaatst. 

Verbeterpunten
Huisarts Stolk sprak namens huisartsen. Hij was blij met de één loket functie en de coördinatie van de jeugdzorg. Kritiek had hij op de lange wachttijden bij het jeugdteam en de ‘dubbele wachttijden’ (bij GGZ). “Daarnaast is het zo dat er te weinig tijd is ingekocht bij de specialistisch GGZ. Er moest worden uitgesteld. Ouders met een probleemkind kan je dit niet verkopen. Dat is bij ons artsen negatief overgekomen. Ook is er onduidelijkheid als het gaat om specialistische kwaliteiten bij het jeugdteam. Communicatie tussen jeugdteam en andere zorgverleners kan verbeteren”, volgens Stolk. Hij vroeg om dit te verbeteren. Raadsleden waren dinsdagavond druk aan het noteren, dus het krijgt vast nog een vervolg. Stolk pleitte ook voor meer efficiëncy. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld