SLIEDRECHT – Het is zoeken naar de verschillen tussen het in 2018 gesloten coalitieakkoord en het nieuwe waarmee de zittende collegepartijen SGP-ChristenUnie, CDA en PvdA (na het eerste opgezegde vertrouwen in PRO Sliedrecht en de ziek gemelde wethouder Hanny Visser-Schlieker van de lokale politieke partij) dinsdagavond 10 maart 2020 tijdens de besluitvormende raadsvergadering op de proppen kwamen. De fractievoorzitters blikten ook terug op de afgelopen roerige maanden. Het ontbrak aan vertrouwen, samenwerken en samen bouwen. Daarna stelden verschillende partijen vragen. Voordat de sprekers aan het woord kwamen, overhandigde Cees Paas (SGP-ChristenUnie) het coalitieakkoord aan burgemeester Bram van Hemmen (CDA).
Fractievoorzitter Cees Paas (SGP-ChristenUnie) aan het woord in de raad. Het akkoord zal volgens Paas worden voorzien in een geactualiseerd uitvoeringsprogramma. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
Fractievoorzitter Anton Huijzer (PvdA) kwam naar voren om het spits af te bijten en vertelde er te staan na één van de moeilijkste politieke keuzes in acht jaar te hebben moeten maken. “Het rationele is daarbij de leidraad geweest met vol bewustzijn van de emotionele, persoonlijke en politieke consequenties. Maar daar waar je met elkaar een akkoord sluit waarbij iedereen water in de wijn doet om tot een breed gedragen akkoord te komen moet je daarna niet blijven proberen dat weer ongedaan te maken omdat jij, je fractie of je achterban dat wil. Dat maakt je onbetrouwbaar als partner in een samenwerking waarvan de afspraken zwart op wit staan en waar een handtekening onder staat. Dan had je na toetsing bij je leden niet je handtekening eronder moeten zetten maar net als de VVD toen heeft gedaan moeten zeggen bekijk het maar wij doen daar niet aan mee”, sprak Huijzer.
Ongeleide projectiel
Het antwoord dat toen door PRO Sliedrecht werd gegeven was volgens Huijzer een onvoorwaardelijk akkoord met de afspraken— en een boodschap dat er wellicht één dissident in de fractie zat. “Letterlijk werd gezegd ons ongeleide projectiel, maar die zou door de overige fractieleden in toom gehouden worden. Maar al vlot werd duidelijk dat PRO Sliedrecht eigen invullingen en interpretaties had over de uitleg van afspraken waarbij in coalitie verband stevige woorden zijn gevallen en het woord vertrouwen meerdere malen is gebruikt. En van de beteugeling van het ongeleide projectiel in de fractie bleek maar weinig. Meerdere malen zijn door mij en ook door anderen signalen van ongenoegen over dit PRO-bleem, bij verschillende mensen van de partij geuit. Helaas werd dit door fractie en wethouder, naast herkenning, afgedaan met dat lost zich over niet al te lange tijd vanzelf op. Duidend op een spoedig vertrek van de heer Venis”, aldus Huijzer dinsdagavond, “En toen triest genoeg de heer De Borst om privé redenen zich tijdelijk moest terugtrekken gaf PRO Sliedrecht, ondanks de eerder al afgegeven signalen, het fractievoorzitterschap in handen van de heer Venis die tijdens de onderhandelingen in 2018 nog door PRO Sliedrecht aangeduid als dissident die niet achter het akkoord stond.”
Onherstelbaar beschadigd
Onder het fractievoorzitterschap van Gerrit Venis (nu Geduld 2.0 – red.) werd de fractie van PRO Sliedrecht volgens Huijzer steeds meer tot een oppositie partij. Huijzer: “Door zelfs een motie die werd ontraden door nota bene de eigen wethouder toch in stemming te brengen en wat tijdens een samenkomst op maandag 3 februari tot een pijnlijk dieptepunt kwam door met stappen tegen het college te dreigen aan de hand van vertrouwelijke documenten die de heer Venis in zijn bezit zou hebben. Tenzij er aan de gemaakte afspraken kon worden gemorreld. Samenwerken doe je op basis van wederzijds vertrouwen dat de gemaakte afspraken nageleefd worden maar dat werd op 3 februari, in het bijzijn van wethouder Visser, onherstelbaar beschadigd.
Maat vol
PRO Sliedrecht heeft zich volgens Huijzer waarschijnlijk sterk genoeg gevoeld om met dat dreigement gemaakte afspraken te kunnen openbreken. Huijzer: “Zonder daarmee het politieke draagvlak van hun eigen wethouder op het spel te zetten, maar voor PvdA, CDA en SGP/ChristenUnie was de maat vol en is op 15 februari besloten het vertrouwen in de fractie van PRO Sliedrecht op te zeggen en samen verder te gaan met de uitvoering van het akkoord. Ik hoop oprecht dat PRO Sliedrecht met de kersverse fractievoorzitter Mark Verheul schoon schip maakt en met PRO Sliedrecht de weg terug kan vinden. Mark, succes!”
Inhoudelijk hetzelfde
De drie fractievoorzitters namen allen het woord. “Bijna twee jaar geleden begon ik mijn bijdrage bij het aanbieden van het coalitieakkoord dat onze fractie blij was met het akkoord. En meneer de voorzitter, we zijn er nog steeds blij mee. We zijn ook blij dat er in de afgelopen twee jaar al veel gerealiseerd is, of in de steigers is gezet om de komende twee jaar verder af te bouwen. Iets waar je blij mee bent, moet je gewoon houden. En daarom is het coalitieakkoord inhoudelijk hetzelfde gebleven. Het is een akkoord waar we de hele samenleving mee dienen. Samen kunnen we hiermee verder. Samen in de coalitie, samen in de raad en samen met onze inwoners en bedrijven”, sprak fractievoorzitter Cees Paas (SGP-ChristenUnie).
Besluitvaardigheid
Er is de komende jaren volgens Paas nog veel te doen. Paas: “Het vaststellen van een omgevingsvisie, vervolg-besluiten voor Sliedrecht Buiten en de voetbal, een veranderende samenwerking in de regio, besluiten nemen over het sociale domein dat financieel zwaar onder druk staat en een aantal langlopende projecten in het dorp. Dit vraagt om een besluitvaardigheid, waarbij vertrouwen in het college en in elkaar essentieel is. Waarbij we uit kunnen gaan van ‘afspraak is afspraak’. Waar we doen wat we zeggen en waar we laten zien wat we doen. Waarin we vooruit blijven kijken en oog hebben voor de langetermijnvisie voor ons dorp. Een visie waarin in alle rust samen leven met elkaar en het bieden van een veilige thuishaven voor iedereen voorop staat. Zolang we samen aan dezelfde kant van de kar trekken, kunnen we dat realiseren.”
Polarisatie
Hierbij hoort volgens Paas een constructieve samenwerking, ondanks inhoudelijke verschillen die er ook zijn. “Juist daarvoor is het debat ook de komende jaren in de raad heel erg belangrijk. Een debat dat er op gericht moet zijn uit deze inhoudelijke verschillen het beste voor het dorp naar boven te halen. Een debat op inhoud, waarbij polarisatie uit de weg wordt gegaan. Waarbij verschillen niet worden uitvergroot, maar gezocht wordt naar de ideale manier om samen te leven. Als we op deze manier de komende twee jaar met elkaar optrekken, kunnen we samen mooie dingen bereiken in het dorp en als dorp binnen een sterke regio. Wij geloven in Sliedrecht die op deze manier met elkaar zorgt voor een kwalitatieve vooruitgang. Het akkoord zal worden voorzien van een geactualiseerd uitvoeringsprogramma, opgesteld door een goed samenwerkend college van Burgemeester en Wethouders”, aldus Paas.
Tegenwerken
Volgens het CDA is ‘Sliedrecht een dorp vol kansen, maar kansen moeten benut te worden’. “En in de Nederlandse politiek moet je daarvoor samenwerken. Of je dat nou leuk vindt of niet. Samenwerken dat is iets, zoals het woord al zegt, dat doe je samen. Niet alleen; niet jij en ik; maar wij samen. Samenwerken is: als team handelen om met elkaar goede plannen tot stand te brengen. En daar gaan wij voor als CDA”, sprak fractievoorzitter Frank Dunsbergen (CDA), “Helaas heb ik de afgelopen twee jaar geen gevoel gehad van ‘samen’. Er was, vanuit de kant van PRO Sliedrecht, eerder sprake van tegenwerken dan van samenwerken.
Zotheid gekroond
Het meest sprekende voorbeeld is volgens Dunsbergen de recente motie van PRO Sliedrecht over het Watertorenterrein. Dunsbergen: “Het lijkt alsof PRO Sliedrecht keer op keer op keer probeert om te zorgen dat de ontwikkeling van het Watertorenterrein een fiasco wordt. Daaruit blijkt weinig vertrouwen in het college. Nu blijft de laatste actie van nota bene de wethouder van PRO Sliedrecht (Hanny Visser) in deze raadzaal dat zij een motie van haar eigen fractie moest ontraden. De zotheid gekroond. Wat je zag, was dat wij als samenwerkende partijen meer bezig waren met het herbevestigen van afspraken die we allang gemaakt hadden, dan met bouwen aan ons dorp. En dat terwijl er nog zoveel moet gebeuren.”
Eigen college beschadigen
Dunsbergen somde op: “Ik denk bijvoorbeeld aan duidelijkheid voor de voetbal, nieuwe stappen rond het Winklerplein en de plannen voor dit Raadhuis. Als dan blijkt dat je deze doelen niet kan halen, hoe graag je het ook wilt, met de samenwerking van PRO Sliedrecht dan moet je jezelf de vraag stellen: heb ik hier nog vertrouwen in? Zeker als je bedenkt dat werd gedreigd met vertrouwelijke documenten die het eigen college beschadigen. Dan is het vertrouwen gewoon weg. Daarom heeft het CDA een keuze gemaakt. Het was geen gemakkelijke keuze, maar wel een noodzakelijke. Ook het CDA heeft besloten om samen verder te gaan met de SGP-ChristenUnie en de PvdA. Daar hebben wij alle vertrouwen in. Wij willen gaan samenwerken. En dan ook echt samen. Wij zien volop kansen om in de nieuwe samenwerking het akkoord en ook ons eigen verkiezingsprogramma te verwezenlijken. Als team handelen om met elkaar goede plannen tot stand te brengen, want Sliedrecht is een dorp vol kansen en kansen moeten benut worden.”