Bereikbaarheid en mobiliteit wordt komende jaren belangrijk voor regio

door Peter Donk
ALBLASSERDAM / SLIEDRECHT / REGIO – Mobiliteit en bereikbaarheid was dinsdagavond 4 oktober 2022 het thema van een kwartaalbijeenkomst van Smart Delta Drechtsteden in Landvast in Alblasserdam. In de zaal onder meer ambtenaren van gemeenten/regio, Rijkswaterstaat en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven. Er waren 175 mensen. Eén van de sprekers was de Sliedrechtse wethouder Ton Spek (CDA) van Mobiliteit, daar aanwezig als regionaal portefeuillehouder Bereikbaarheid. Het gebied wordt voller en er komt meer verkeer. Maar kan er meer gebruik worden gemaakt van goed openbaar vervoer? Ondertussen wordt ook nog op tientallen plaatsen aan de weg gewerkt. Dat kan impact hebben op de bereikbaarheid.

Op de avond kwamen vertegenwoordigers van overheid, onderwijs en bedrijfsleven samen, stond inspiratie, ontmoeting en verbinding centraal met als thema bereikbaarheid en mobiliteit. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Tekst gaat verder onder tweet.

Smart Delta Drechtsteden
“Met Smart Delta Drechtsteden willen we slim samen vooruit. Dat doen we met elkaar: bedrijven, onderwijs en overheid. Ontstaan uit de zeven Zuid-Hollandse gemeenten aan het water die samen een unieke delta vormen. Samenwerken doen we al jaren; Alblasserdam, Dordrecht, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht. Resultaatgericht, in wisselende verbanden, met respect voor elkaars identiteit, maar altijd langs de weg van een gezamenlijk punt en een plan. Koersvast en duurzaam vernieuwen de Drechtsteden zich, stap voor stap, recht op het doel af. Zo komt de regio in ruimtelijk en economisch opzicht slim samen vooruit voor de ongeveer 300.000 mensen die hier wonen. Smart Delta Drechtsteden zit in de lift en gaat verder: handen uit de mouwen, nuchter doorgaan en bouwen. Bouwen aan de energietransitie, slimme technologie, toegepaste innovatie, hoger onderwijs en een goede bereikbaarheid van de regio. Zo gaan we slim samen vooruit. De regio Drechtsteden zet hoog in om de regio via het water, de weg en het spoor bereikbaar te houden. Want goede bereikbaarheid versterkt de regio.”

Elkaar leren kennen
Gesprekleider van de middag/avond was Anna Schouten. Na haar welkomstwoord opende regiovoorzitter Wouter Kolff van Smart Delta Drechtsteden en Wico van Helden namens de Federatie Ondernemersverenigingen Drechtsteden en Werkgevers Drechtsteden. De zaal was aardig vol, maar een aantal stoelen waren leeg. “Dat zou kunnen komen door de verkeersdrukte in deze regio. Er zullen vast nog wat mensen in de file staan. Het thema voor vandaag”, sprak Kolff. Volgens Van Helden is een belangrijke avond. “We moeten elkaar leren kennen en er zijn. Dat gesprek willen we graag aangaan”, aldus Van Helden, die aanmoedigde elkaar aan te spreken en probeer een stapje verder te komen. In een zeer korte video (STOMP) over verkeer in de toekomst waarin in dertig seconden werd uitgelegd wat de afkorting betekent: Stappen (voetgangers worden belangrijk) Trappen (de fiets), Openbaar vervoer, Mobility (denk aan de leenfiets) en Privé (de eigen auto).  

Toename drukte
De groeiambities van Smart Delta Drechtsteden (onder het motto ‘Slim Samen Vooruit’) op het gebied van wonen (meer huizen en dus meer bewegingen) en werken hebben impact op de bereikbaarheid. De hoofdverkeerswegen A15, A16 en N3 slibben vol en ook het openbaar vervoer kent haar knelpunten. Dinsdagavond gingen ondernemers, onderwijs, overheid en andere stakeholders met elkaar in gesprek over de actuele ontwikkelingen op het gebied van bereikbaarheid en mobiliteit. Met als doel om gezamenlijk op zoek te gaan naar oplossingsrichtingen. Ook Jacob Klink (Werkgevers Drechtsteden) kwam aan het woord en pleitte voor bewustzijn. Hij pleitte voor samenwerking tussen gemeente/regio en de ondernemers. “De kunst is om in gesprek te komen en samen stappen maken. Niet alleen zenden, maar ook tot dialoog te komen”, sprak Van Helden. 

Verandering gedrag
Na Kolff, Klink en Van Helden nam Hélène Oosterhuis de aanwezigen mee in haar vakgebied van gedragsverandering. Waarom werkt het wel en niet. Ze kwam met vier geheimen van gedragsverandering. De illusie van gedragsverandering. Met de zaal werd een spel gedaan met een dobbelsteen, die in de zaal bij een vrouw belandde. De steen werd doorgegeven en kwam bij Jan Heijkoop (CDA, burgemeester Hendrik-Ido-Ambacht) terecht. “Dit is wat er dus gebeurt. Het brei reageert (rode enveloppe, dan signaal ‘krijgen we geen plezier van’ en dan gaat het naar het mensbrein en die zegt ‘doe maar niet’ zo snel gaat het in het dagelijks leven. Deze drie lagen met elkaar samenwerken: doel… de illussie van verandering”, legde Oosterhuis uit, die de aanwezigen wees op gedragsverandering. Oosterhuis: “We blijven het oude doen, als het nieuwe gedrag niets oplevert. Dat het meer oplevert, de second winst. We passen ons ook aan op sociale druk en doen dan niet wat we eigenlijk moeten doen. En we praten ons eigen gedrag goed en dat betekent het naar beneden stellen van verwachtingen. Het negeren van nadelen en het benadrukken van voordelen.” Ze legde alles uit over ons gedrag en de gedragsverandering zonder terugval. “Door de innerlijke drang (lijdensdruk en alternatief), discipline, oorzaak van mislukking bij jezelf en het zien als een uitdaging”, vertelde Oosterhuis, “Waar het uiteindelijk om gaat? Je doet het of je doet het niet.” Vier van de vijf mensen stapt tijdens de spits in de auto. Ruim negentig bedrijven zijn al bezig met duurzame mobiliteit.

Werkzaamheden
Gedeputeerde Frederik Zevenbergen (VVD) van Verkeer en Vervoer sprak de aanwezigen in een video toe en hij hoopte samen met data, openbaar vervoer en het gebruik van de fiets. Tot 2030 staat de renovatie en vervanging van dertien bruggen, acht tunnels en dertien wegen in de provincie Zuid-Holland op het programma vertelde Bart Keunen van Rijkswaterstaat. Dat gaat impact hebben op de Drechtsteden, zoals de Heinenoordtunnel,  de Haringvlietbrug, een viaduct in de A16 en de A27 Houten Hooipolder (2023-2030). De investeringen helpen ook weer voor een goede bereikbaarheid. Directeur René Vrugt van Zuid-Holland Bereikbaar vroeg om mee te denken en afspraken te maken. “Hoe komen we naar het werk? Op de fiets of met de auto? En wie geef je een hogere vergoeding. Het kan niet zonder u, zonder bedrijven zelf”, sprak Vrugt. 

Tekst gaat verder onder tweet. 

Panel
Er volgde een panelgesprek onder leiding van Schouten met o.a. René Vrugt (Directeur van Zuid-Holland Bereikbaar), Bart Keunen (Rijkswaterstaat, “bruggen ), Jacob Klink (Werkgevers Drechtsteden) en Ton Spek (regionaal portefeuillehouder Bereikbaarheid). Daarin wel vooral gewezen op de overtuiging om het knopje om te zetten naar bijvoorbeeld niet de auto te pakken, maar het openbaar vervoer. Een voorbeeld is wethouder Ramon Pardo (D66) uit Alblasserdam, die vrijwel uitsluitend met het openbaar vervoer reist en de auto laat staan. “Het helpt niet als wij als bestuurders mopperen op het openbaar vervoer. Probeer ambassadeur te zijn!”, pleitte Spek. Hij kreeg steun van Klink. “Kunnen met z’n allen in de bus zitten als vijftig procent van de ritten valt uit”, stelde een ambtenaar aanwezig in de zaal.  “Ja, er zijn problemen”, vertelde Klink, “deze negatieve signalen zijn waar en er is aandacht voor. Dat moet geen belemmering zijn om het openbaar vervoer te nemen.” Geconcludeerd werd  dat er wel een goed alternatief moet zijn. Spek: “Al zouden we het dubbele aan bedrag erin pompen, helpen we niet. Op deze manier helpen we het openbaar vervoer om zeep. We zitten er bovenop. Laten we ambassadeur worden, opstaan voor het openbaar vervoer.” Vrugt vroeg na te denken voordat je in de auto stapt. Spek: “We willen niet dat die auto’s staan te puffen bij de Tienhoogflat. Meer asfalt levert ook weer meer auto’s op trouwens.”

Het tweede deel van de avond (na eten door aanwezigen) was een plenaire discussie richting oplossingen, waar de online krant niet meer bij was.

1 gedachte over “Bereikbaarheid en mobiliteit wordt komende jaren belangrijk voor regio”

  1. Een prachtig portie Yoga met geweldige marketingverhalen en een cursus verbinding en koersvast blijven. Wel erg wollig, zelfs voor een geduldige lezer.

    Maar dan volgt het deel oplossingen en daar was Sliedrecht24 niet meer bij, begrijpelijk gezien het eerste deel, maar juist de (mogelijke) oplossingen maken nieuwsgierig. Worden die elders ergens gepresenteerd?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld