SLIEDRECHT – Langdurige blootstelling aan sterke magnetische velden geeft mogelijk een hoger risico op het ontstaan van kinderleukemie en hersentumoren bij kinderen. Dat concludeert de Gezondheidsraad deze week in een rapport. De raad adviseert daarom om het al langer bestaande voorzorgbeleid te handhaven om niet te dicht te bouwen bij hoogspanningslijnen. Hoe zit dat in Sliedrecht? “Het rapport van de Gezondheidsraad bevestigt de conclusies uit het vorige rapport. Tegelijkertijd is het belangrijk om te weten of het huidige beleid van uitkoop en verkabeling nog toereikend is”, zegt woordvoerder Hans Scholten van de gemeente Sliedrecht.
De raad keek naar drie vormen van kanker bij kinderen: kinderleukemie, hersentumoren en lymfomen. Zowel de invloed van afstand (tot de hoogspanningslijnen) als van magneetveldsterkte (die afhangt van hoeveel stroom erdoorheen gaat) is onder de loep genomen. De raad vond te weinig gegevens om zinnige uitspraken te kunnen doen over een eventuele link met lymfomen. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)
Scholten: “Wij doen als gemeente Sliedrecht mee in het Platform Hoogspanning. Het Platform vindt het belangrijk dat er een geactualiseerd advies is sinds 2000. Dit biedt gemeenten en bewoners de mogelijkheid om ook met de kennis van nu de problematiek in de juiste context te plaatsen en beleid daarop af te stemmen.” Eén van de laatste bouwprojecten in de buurt van hoogspanningsmasten in Sliedrecht is bestemmingsplan Benedenveer. Daarbij is bij de bouw van de woning voldoende afstand van de hoogspanningsmast gehouden. Scholten: “Daar houden we rekening met de normen die bij het opstellen destijds golden: een beheerszone van 38 meter vanuit het hart van de leiding. Deze zone wordt vrijgehouden van woningbouw.”
Uitkoopregeling rijk
Op dit moment wordt door de gemeente Sliedrecht uitvoering gegeven aan de door het Rijk vastgestelde vrijwillige uitkoopregeling. Scholten: “Op grond van deze regeling kunnen de eigenaren van 24 woningen die zich -geheel dan wel gedeeltelijk- loodrecht onder onze hoogspanningslijnen aan de Baanhoek en de Rivierdijk bevinden deze tegen taxatiewaarde verkopen aan de gemeente, als ze dat zelf wensen. De hiervoor te maken kosten worden vergoed door het Rijk. Wij zijn verplicht de woonbestemming van de aan te kopen woningen uiteindelijk te beëindigen.” De gemeente is via het Platform Hoogspanning momenteel in contact met de politiek en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat over de conclusies van het rapport en ook over het uitbreiden van het voorzorgsbeleid. Scholten: “Dat het voorzorgsbeleid bij verkabeling in de praktijk al wordt toegepast door netbeheerders zien wij en de andere aangesloten gemeenten bij het Platform Hoogspanning graag formeel bevestigd. De aanbeveling aan de staatssecretaris van I&W om het voorzorgsbeleid naar ondergrondse hoogspanningslijnen te overwegen ondersteunen wij.”
Ik heb me hier al heel lang over verbaasd. Is het weer zo nu goed gekeurd en over een jaar of 10 toch niet zo goed voor je gezondheid. Ik zou er in ieder geval niet willen wonen.
Zijn ze lekker slim geweest met de bouw van appartementen in Baanhoek onder de draden.