Beeldvormend over Overlevingsmanifest Winkelvoorziening Drechtsteden

SLIEDRECHT – Tijdens een beeldvormende vergadering van de gemeenteraad Sliedrecht zijn dinsdagavond 18 september 2018 de raadsleden bijgepraat over het Overlevingsmanifest Winkelvoorziening Drechtsteden 2018-2028. Tijdens de bijeenkomst kwam in de raadsinformatieruimte in het raadhuis ook de toekomst van de winkelgebieden aan de orde als Kerkbuurt en Burgemeester Winklerplein én zondagopenstelling.

Er waren nog veel lege stoelen dinsdagavond. Sinds maart 2018 ligt er een zeven puntenplan van het Regionaal Platform Detailhandel Drechtsteden bij de gemeente Sliedrecht. Het plan is onderdeel van het ‘Overlevingsmanifest Detailhandel Drechtsteden 2018-2028’. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Tijdens een openbare beeldvormende vergadering liet de raad zich nader over het overlevingsmanifest informeren.

Gedrag consument
Voorzitter van het Platform is Paul Oord en het lid van het platform vanuit Sliedrecht ondernemer Piet Boogaard (bekend van Winkeliersvereniging Winklerplein – red.) kwamen als eersten aan het woord. Oord gaf een presentatie van de plannen. Hij vertelde over het tot stand komen en de inhoud. Een handjevol winkeliers waren aanwezig. De concurrentie via internet is groot volgens Oord. “De consument selecteert steeds vaker hoe hij winkelt. Daarbij telt het gemak, snelheid en sfeer. Hij wil steeds compacter winkels bij elkaar zien. Middelgrote winkelcentra komen onder druk te staan, zoals in Sliedrecht”, sprak Oord. Hij noemde Dordrecht ‘het winkelhart van het gebied’. “Het blijft niet een vanzelfsprekendheid. Aan o.a. Sliedrecht moeten we veel aandacht aan besteden, want zij blijken het kind van de rekening te worden.” Oord noemde ook het woord ‘verplaatsen’ naar een gebied waar het nog winkelhart is.

Structuur
Regionaal portefeuillehouder Bereikbaarheid in de Drechtsteden en wethouder in Sliedrecht Hans Tanis (SGP-ChristenUnie) kwam daarna aan het woord. Tanis had veel waardering voor het rapport, dat hij in maart kreeg. Er worden aanbevelingen gedaan en zeker als het om de zeven punten gaat liggen die volgens Tanis op het lokale niveau. Tanis: “In het kader van de Nieuwe Winkelstraat hoop ik dat we binnenkort een structuur op poten kunnen zetten. Ik ben benieuwd naar de visie van de ondernemersraad.”

Zondagopenstelling
Voorzitter Eddy Hoogendoorn van de Ondernemersvereniging Kerkbuurt (OVK) en ondernemer: “Momenteel zijn we heel voortvarend bezig. Er wordt o.a. veel aan gedaan om de Kerkbuurt toekomstbestending te maken, De stuurgroep is al bezig en ook de werkgroepen gaan komende maand aan de slag. We hopen dat de gemeente Sliedrecht de zeven punten ter harte nemen. We onderkennen met elkaar de uitdagingen en dat alleen te realiseren is door samenwerking. Er zijn lastige dingen als het strippen van delen van het winkelgebied. Ik pleit ook voor meer vrijheid van openstelling voor de winkeliers. Wij zullen onze winkel op zondag niet openstellen, maar de vrijheid moet er zijn.” Vooral bij supermarkten werkt de koopzondag volgens het platform.

Gegijzeld
Piet Boogaard is een Hardinxveldse ondernemer in Sliedrecht. Hij heeft Primera en Top1Toys. Ook maakt hij deel uit van het platform. Boogaard: “Sliedrecht is door de provincie in één van de drie gebieden door de provincie is aangewezen voor subsidie, ondersteuning. Dat is belangrijk. Het overleg met het Burgemeester Winklerplein en de gemeente is moeizaam. Het winkelcentrum wordt slecht betrokken bij het Windroos-project, We worden aan het lijntje gehouden door meneer Windroos, Er gebeurt helemaal niets, Ik heb de indruk dat die de boel draineren. Er moeten slagen worden gemaakt. De gemeente moet de kiosken slopen. Er is tot drie keer een Wet Voorziening Gemeenten (WVG) neergelegd. Op het ogenblik worden we gegijzeld”, aldus Boogaard, die werd onderbroken door Tanis. Die vond het onderwerp nu niet aan de orde. 

Om de tafel
Volgens Bogaard moeten winkels concentreren, misschien rond het plein. Boogaard: “De noodzaak van de aanpak van het Burgemeester Winklerplein is hard nodig. Het moet prioriteit nunmer 1 zijn. We moeten niet te lang wachten om de handschoen op te pakken.” Tanis wilde niet reageren op opmerkingen rond het Burgemeester Winklerplein. Tanis voerde de reclamebelasting aan. “Daar is een overeenkomst over met de Kerkbuurt. Datzelfde geldt ook voor het gebied Nijverwaard. Het lukt op dit moment niet om te praten met de Winkeliersvereniging Winklerplein. We willen morgen nog om de tafel”, aldus Tanis.

Belemmeringen
Raadslid Gerrit Venis (PRO Sliedrecht) begon over de openingstijden. “Ik zie alleen dat een winkelier in Dordrecht of Sliedrecht daar last van heeft. De positie van de ondernemer is lastiger. Ik ga niet over 24/7 open, maar haal de belemmeringen weg om de concurrentie aan te gaan.” Boogaard: “24/7 moet mogelijk zijn voor hen die dat willen. Voor onze primera en de speelgoedwinkel gaan we op zondag denk ik niet open, maar op Koningsdag moet een middenstander kunnen beslissen.”

Evenwichtige winkelstructuur
Volgens Tanis is dit een belangrijk punt. “Er komt een visie om uitbreiding, sanering en transformatie van verspreid en niet-levensvatbare winkel/horeca aanbod aan te pakken. De visie vraagt een actieve participatie en soms moeilijke keuzes van ondernemers, vastgoedeigenaren en overheid.”Middelgrote winkelcentra staan onder druk. Tanis kondigde aan dat met de raad hier over enige tijd naar gekeken wordt. Fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU) wilde weten wie bepaalt of een onderneming niet-levensvatbaar is. Oord: “Praten met de ondernemers, wat zijn de oplossingen en wat is de rol van de overheid.”

Groei dorp
Volgens fractievoorzitter René de Munck (D66) is de koopkracht van het achterland belangrijk. “Dat leunt op onze voorzieningen. Zou het zo kunnen zijn dat Sliedrecht groeit van 25.000 naar x het draagvlak sterker maakt”, vroeg De Munck. Oord: “Groei van woningen is altijd goed voor de detailhandel. De demografische ontwikkeling speelt zeker een rol. Maar je moet het winkelbestand compacter maken.” Boogaard ziet graag dat nieuwe panden aan het Burgemeester Winklerplein worden benut door bestaande ondernemers elders in het dorp. Oord roemde het groot aantal middenstanders in Sliedrecht. Tanis: “Het is geen geheim dat de Action kijkt naar een plaats in Sliedrecht. Je probeert als gemeente dan het gesprek aan te gaan en proberen te faciliteren. We zouden als college wat actiever kunnen worden.” Tanis zou graag naar de toekomst van de Kerkbuurt willen kijken. “Je moet iemand in huis hebben die de marktontwikkelingen moet kennen. Het college komt daarom met een aanvullend voorstel.” Volgens Tanis zitten nu al ondernemers aan tafel met een makelaar. Oord: “Er ontstaat leegstand en die gaat niet meer over.” Oord is in sommige gevallen niet tegen een harde sanering. De gemeente kan daar volgens hem in bijdragen door in gebieden niet meer te investeren. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld