BDU Media doet beroep op waarde lokale media bij Sliedrechtse politici

SLIEDRECHT – BDU Media doet woensdag 29 december 2021 een beroep op onder meer de Sliedrechtse politiek om hen te steunen. Hoofdredacteur Norbert Witjes en algemeen directeur Jeroen Cnossen van Koninklijke BDU vragen in een e-mail aan de politieke partijen om ‘het belang van een goed functionerende professionele en onafhankelijke lokale journalistiek op te nemen in het raads-/coalitieprogramma dat na de gemeenteraadsverkiezingen wordt opgesteld’.

Het is niet de eerste keer dat de Barneveldse uitgever van onder meer Het Kompas Sliedrecht een klaagzang doet. Dit was in maart 2020. Het gaat kennelijk nog altijd niet goed met de lokale papieren krant. (Archieffoto Peter Donk / Sliedrecht24)

“Wij, als lokale nieuwsmakers van Het Kompas Sliedrecht.nl, willen u het belang van goede lokale journalistiek voor het functioneren van de lokale democratie onder de aandacht brengen. Wij richten ons tot u omdat u als volksvertegenwoordiger kunt bijdragen aan het versterken van die lokale journalistiek. Alleen met steun vanuit het gemeentebestuur kunnen lokale media hun belangrijke rol in de lokale samenleving en democratie spelen die vereist en gewenst is”, aldus BDU Media. Ze verwijzen naar de Vereniging Nederlandse Gemeenten, de Raad voor het Openbaar Bestuur en de Raad voor Cultuur. “Zij hebben dit belang afgelopen jaar ondubbelzinnig onderstreept in twee adviesrapporten.”

Financiering
Hoe BDU Media de ondersteuning ziet, dat wordt niet gemeld. Kennelijk moet het mediabedrijf nu steken laten vallen en kan het niet volledig functioneren. Ook wil het spreken voor alle media. “Maar de lokale media kunnen hun functies lang niet overal in Nederland goed uitvoeren. De Raad voor het Openbaar Bestuur en de Raad voor Cultuur pleiten daarom voor concrete afspraken, meer samenwerking en een stevigere financiering voor regionale en lokale media. Alleen daarmee zullen lokale media weer in staat zijn hun essentiële functies voor democratie en samenleving uit te oefenen”, aldus Witjes en Cnossen in hun e-mail. Lokale organisaties en hun medewerkers hebben het volgens BDU Media financieel moeilijk.

Gemeentepagina
BDU Media pleit voor het behoud van de gemeentepagina. Een contract dat de gemeente Sliedrecht heeft afgesloten met hen. “De publicatie van gemeentelijke informatie in de lokale kranten is één van de belangrijkste bijdragen vanuit de gemeente aan de lokale journalistiek. Niet alleen worden zo alle inwoners goed geïnformeerd, maar ook wordt hiermee de krant interessant voor lezers en worden met de advertentie-inkomsten de lokale journalisten betaald.”

Geen geld
Online krant Sliedrecht wil niets weten van financiële ondersteuning door de gemeente Sliedrecht. Hoofdredacteur Peter Donk: “Ik kan de oproep van BDU Media alleen zien als een hulproep. Het gaat niet goed met de papieren media, al enige jaren niet en niet voor niets wordt de gemeentepagina genoemd. Eigenlijk een pleidooi om die te behouden. Dat zijn inkomsten uit advertentiepagina’s. Geld krijgen als commercieel bedrijf, omdat je wilt blijven bestaan, daar mag de gemeente zich nooit mee inlaten, vind ik. Alleen door advertentieruimte te kopen, kan in mijn ogen de ondersteuning worden geboden anders komt de redactionele onafhankelijkheid in gevaar. Daar zou de gemeente Sliedrecht dus aan moeten denken. Als je het doet, dan moet je alle lokale media zo steunen en niet alleen een Barnevelds bedrijf.”

2 gedachten over “BDU Media doet beroep op waarde lokale media bij Sliedrechtse politici”

  1. Zou BDU Media Het Kompas niet beter kunnen overdoen aan Het Kontakt Edities? Dan hebben we één degelijke (ook online) huis-aan-huiskrant voor de gehele Alblasserwaard.

  2. Ik heb best begrip voor de vraag. Het is toch de journalistiek die steeds weer zaken naar buiten brengt. En de lokale journalistiek moet niet verloren gaan. Maar dan wel de kritische journalistiek, de onderzoekende, de zaken aan de kaak stellende journalistiek.

    En dat mis ik ontzettend bij bijvoorbeeld Het Kompas. Het is een weergave van wat is aangegeven. Het is nooit kritisch. Het zoekt nooit zelf wat uit. Het geeft het gemeentenieuws zoals het aangeleverd wordt. Het pluist niet de politieke gang van zaken uit, het stelt geen vragen, er zijn geen echte ingezonden stukken. Alleen de columns zijn soms aardig om te lezen en wat vaste rubrieken. Maar als dit mijn krant zou zijn zou ik mijn abonnement opzeggen.

    En daarom zou ik zeggen: wordt een echte krant, zorg dat je onmisbaar wordt.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld