Bart met beperkingen wil een baan vinden…

SLIEDRECHT – Voor Bart (21) zou een baan in 2018 het grootste cadeau zijn. De inwoner van Sliedrecht die wel herkenbaar op een foto wil, maar niet met achternaam wil worden genoemd,  heeft helaas een paar ongevraagde beperkingen NLD (leerstoornis) en een versleten heup – waar hij geen last van heeft en goed mee kan functioneren. Daardoor loopt hij naar eigen zeggen ‘een beetje raar’. Zijn vader vindt het jammer dat Bart geen baan kan vinden en denkt dat dit weleens te maken kan hebben met z’n handicap. Bart wil aan het werk! Een openhartig gesprek met zijn vader. Geen klaagzang, maar realiteit. De zorgen van een ouder…

Gedurende zijn schoolperiode heeft Bart al heel wat hindernissen moeten verwerken en door zijn heup helaas niet goed kunnen sporten. Dat kwam zijn gewicht niet ten goede. Bart zou heel graag aan het werk gaan in de detailhandel, maar blijkt ook een passie te hebben om in de verslavingszorg te gaan werken / leren. (Eigen foto)

“Na een periode voortgezet praktijkonderwijs moest er een richting gekozen worden die Bart in zijn verdere leven zou kunnen gaan doen, waarin we rekening moesten houden met de beperkingen van Bart. Hij wilde graag de verkoop (detailhandel) in, waarbij hij in 2017  zijn diploma mbo niveau 2 met moeite heeft weten te behalen”, vertelt zijn vader. Omdat  Bart in zijn schoolperiode verplicht was om stage te lopen was er een stageplaats gezocht bij een Kringloopwinkel in Papendrecht.

Sollicitaties
Tijdens de schoolperiode is er door de school nog geprobeerd een wajong-status aan te vragen. Dat moest het vinden van werk gemakkelijker maken. “Maar helaas is dit door de strenge criteria niet gelukt. Na de stage en schoolperiode kreeg Bart binnen de kringloopwinkel een 7,5 uurs contract. Omdat Bart graag een toekomst op wil bouwen heeft hij samen met zijn ons – zijn ouders – volop gesolliciteerd (4 sollicitaties per week -red.)  waarbij je zo eerlijk mogelijk wil blijven door zijn beperkingen te vermelden in de sollicitatiebrief”, legt zijn vader uit. “Helaas mag je concluderen dat dit de reden zou kunnen zijn van de diverse afwijzingen al wordt dit niet  vermeld.”

Nieuwe teleurstelling
Inmiddels leek het lot Bart even goed gezind met de nadruk op even. Vader van Bart: “Door hard werken en inzet van een paar leidinggevenden bij de kringloopwinkel in Dordrecht is er geprobeerd om Bart voor een vaste aanstelling in aanmerking te laten komen. Helaas, net voordat het contract zou worden bevestigd (na een officiële mondelinge toezegging)  werd dit door iemand per direct van tafel geveegd. De reden was dat Bart  te jong en te onervaren was, terwijl Bart mede door zijn stageperiode al zes jaar actief is binnen deze kringlooporganisatie. Wederom een teleurstelling.”

Keus genoeg
Dan maar weer solliciteren en een hulpvraag uitzetten bij de gemeente. “Waarbij het er op lijkt dat het voor een gemeente ook lastig is om Bart te helpen. Nu is Bart bijna altijd positief ingesteld en kan hij gelukkig vrijwilligerswerk doen in jongerencentrum Elektra. Thuis zitten, word je ook niet gelukkig van. We hopen dat er eens een werkgever reageert, die Bart een kans geeft om een toekomst voor zichzelf op te laten bouwen zodat hij niet van een bijstandsuitkering hoeft te leven. Waarschijnlijk is Bart één van de velen die hier mee te kampen heeft. Werkgevers hebben in deze tijd keus genoeg en zullen niet snel kiezen voor mensen met een beperking”, vertelt de vader van Bart. Volgens hem krijgen deze mensen geen eerlijke kans in de maatschappij en blijft de toekomst onzeker.

15 gedachten over “Bart met beperkingen wil een baan vinden…

 1. Bij Drechtwerk werken denk ik niet.
  Dat moet via sociale dienst en Bart zal te mondig zijn.
  Ik werk via Sterk@Werk bij Montapacking in Molenaarsgraaf en denk dat er een mogelijkheid is.
  Je kan het proberen.

 2. Ik ben jobcoach en wil het artikel met liefde op Linkedin plaatsen, zodat het veel werkgevers bereikt.
  Maar alleen als men dat wil.
  Laat even weten.

 3. Kijk eens op de site ‘wassenzonderwater’ Een maatschappelijke onderneming met arbeidskrachten die een Wajong of beperking hebben.

 4. De Swingmarket op de Kerkbuurt heeft mensen met een beperking werken en misschien is er nog een plaatsje over.

 5. Deze jongen moet vragen aan het UWV of het in het doelgroepenregister gezet kan worden. Misschien dat hij bij Drechtwerk, de sociale werkvoorziening aan het werk kan.

 6. Sterkte Bart, Het kan niet altijd tegen zitten. Dusssssss. ….
  Zo knullig om mondeling een vaste aanstelling te zijn aangeboden en dan op het allerlaatste moment. .!bah. Hou vol. Houd moed.

 7. Triest verhaal, maar ook een verhaal van hoop.
  Aspirant werkgevers, wees nu eens niet zo kortzichtig, denk eens niet in problemen, maar in oplossingen. Een onderneming is ook gestart vanuit een positie van hoop, van durf en van vertrouwen, doe dat dan ook eens met deze knaap.
  Ik kan je nu al zeggen wat je te wachten staat als werkgever: een medewerker die boven normaal is gemotiveerd, snoei hard werkt en altijd opgeruimd is, eentje waar je klanten om zullen vragen en jij als werkgever de complimenten voor zal krijgen.

 8. Ik heb samen met deze jongen gewerkt in de Kringloopwinkel. Hij werkt heel hard en is altijd positief. Hij heeft mij hartstikke goed ingewerkt zonder problemen. Je kon altijd naar hem toegaan als je vragen had, want hij wist het antwoord altijd. Veel succes verder nog!!

 9. Sjanet en Jaako, super dat jullie zo positief blijven.
  Is de Witte Haen in Dordrecht al geprobeerd?
  Heel veel succes!
  Respect voor jullie!

Een reactie plaatsen

*=Verplicht veld