Baljeu (VVD) brengt tijdens verkiezingstour bedrijfsbezoek aan ABB Bouwgroep

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Jeannette Baljeu (VVD), lijsttrekker voor de verkiezingen van een nieuwe Provinciale Staten in de provincie Zuid-Holland, bracht vrijdagmiddag 10 maart 2023 een bedrijfsbezoek aan ABB Bouwgroep B.V. aan het Stationspark. De middag was op touw gezet door VVD Merwedrecht. 

Jeannette Baljeu aan het woord in het gebouw van ABB Bouwgroep B.V. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Naast verkiezingen voor een nieuwe Provinciale Staten wordt voor onze regio woensdag 15 maart 2023 ook gekozen voor een nieuw bestuur van het Waterschap Rivierenland. 

Locatie
Voorzitter Kees de Bruin van VVD Merwedrecht heette iedereen welkom, waarna hij het woord gaf aan Frank van Dijk van ABB Bouwgroep B.V. Het pand (voorheen Unit4 -red.) op het Stationspark is twee jaar geleden gekocht. De middag was een mooie promotie voor – de onlangs uitgeroepen – één van de beste bouwbedrijven van Nederland. Het bedrijf verhuisde vanaf de Molendijk. De derde en vierde etage is in gebruik. De rest kan worden gehuurd.

Bouwer
Het familiebedrijf met de vierde generatie met 60 jaar ervaring. De ontwikkelaar-bouwer heeft een omzet van 130 miljoen euro. Werkvoorraad van 5600 woningen, gemiddeld 500 woningen per jaar. Er werken 130 mensen. Het werkgebied zit met name in de Randstad. Van Dijk noemde het bedrijf een bouwer die denkt in oplossingen passend bij de behoefte, plaats en binnen de mogelijkheden. Daar valt ook het binnenstedelijk transformeren bij. Van Dijk liet verschillende voorbeelden zien van uitgevoerd werk, waaronder het transformeren van een gebouw tot de nieuwbouw van woonwijken. Hij liet voorbeelden zien in Pijnacker, Dordrecht en Oud-Beijerland. En hij kwam ook met het ‘nieuwe Sliedrecht’, het gebied in Sliedrecht-Noord. Zo’n 137 hectare groot. ABB Bouwgroep B.V. heeft als ontwikkelaar nu zo’n 40 hectare daarvan in bezit. En er wordt samengewerkt in het gebied met andere ontwikkelaars. Uitdagingen noemde Van Dijk voor de bouwbranche de stikstof, stijgende bouwkosten en de schaarse grond- en grondstoffen. Als kansen noemde hij samenwerking, planning/proces en de bouwkracht. 

Tekst gaat verder onder foto.

Bouwplannen
Wethouder Roelant Bijderwieden (VVD) van Economie en Ruimtelijke Ordening (bekend nog van zijn verkiezingsslogan in maart 2022 ‘Bouwen, bouwen, bouwen’ – red.) trechterde het plan voor de bouw van 900.000 woningen voor Nederland. In Zuid-Holland moeten er 235.460 woningen komen. In Zuid-Holland Zuid moeten er 20.793 woningen komen, waarvan 2.412 in de Drechtsteden. In Sliedrecht (Programma Ruimtelijke Vernieuwing, Koers 2030 – red.) gaat het om zeker 1.500 huizen. Bijderwieden legde uit hoe Sliedrecht ligt ingeklemd tussen infrastructuur. De noord-zuidverbinding noemde Bijderwieden ‘de sleutel’ naar Sliedrecht-Noord. Tegelijk werkt Sliedrecht aan het binnenstedelijk verdichten, zoals bij het Burgemeester Winklerplein. Bijderwieden sprak enthousiast over de plannen in Sliedrecht-Noord met woningen, recreatie en een parkomgeving. Tot de aanwezige gedeputeerde riep Bijderwieden op: ‘Sliedrecht-Noord, geef ons het ja-woord’.

VVD positief
Voor Baljeu is de binding van de nieuwbouw naar de polder belangrijk en het bouwen van betaalbare woningen. VVD Zuid-Holland wil meer bouwen in de provincie. In het verkiezingsprogramma van VVD-Zuid-Holland staat de bouw van 260.000 woningen in Zuid-Holland. Ze pleitte ook voor tempo. “We zitten hier echt in een maatschappelijke opgave. Wij zijn hier voor het bouwplan. Het is bouwen in de randen van het groen. PvdA en GroenLinks zijn het daar niet mee eens. Dit, in Sliedrecht, is al grond in handen van ontwikkelaars. Ik vind het hartstikke mooi”, aldus Baljeu, die haar steun uitsprak voor de groei die de gemeente Sliedrecht wil. Verder noemde ze natuur, energietransitie, watergebonden bedrijven en ruimte voor bedrijven langs in dit geval de A15 belangrijk. Of Papendrecht ook mogelijkheden ziet als ‘Noordpolder’? De aanwezige wethouder zou het persoonlijk willen, maar liet zich er niet over uit. Later werd nog een gezegd dat de grond ten noorden van Papendrecht eigenlijk minder geschikt is als bouwgrond. Baljeu is enthousiast en hoopvol over de verkiezingen komende woensdag en riep het aanwezige publiek op, zo’n dertig mannen en vrouwen, om komende woensdag vooral te gaan stemmen.

1 gedachte over “Baljeu (VVD) brengt tijdens verkiezingstour bedrijfsbezoek aan ABB Bouwgroep”

  1. Hoe leuk. Ik lees op de Thorbeckelaan bi een bushokje de volgende slogan van de VVD: “Wie hard werkt verdient geen geldzorgen”. Wie hard heeft gewerkt wel dan? Een verhoging van de OZB? De VVD komt bij mij niet als betrouwbaar over. Ik heb jaren op de VVD gestemd. Dat is nu over met de acties van de huidige VVD wethouder Bijderwieden in Sliedrecht. Ik stem zeker geen VVD en zeker geen CDA omdat ik niet bedonderd wil worden.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld