SLIEDRECHT – Groot feest donderdag 7 juni 2018 bij scheepswerf Baars B.V. aan Rivierdijk 276, specialist in het verhuren van zogeheten splijtbakken, beunbakken, modulaire Jack-up en pontons. Het bedrijf vierde dat het 185 jaar bestaat (eigenlijk nu alweer wat ouder, 1832-2017). Voor het jubileumfeest waren veel relaties van het bedrijf uitgenodigd, sprak o.a. de Sliedrechtse burgemeester Bram van Hemmen (CDA) de aanwezigen toe en werd een jubileumboek gepresenteerd ‘Wat Baars Beweegt, 185 jaar innovatie in waterbouw’. Voor elke bezoeker was er één exemplaar. Er waren 330 gasten.
Directeur Bert Advocaat met de personeelsleden op het podium. Hij wilde hen graag even in het zonnetje wilde zetten. Bij Baars B.V. zijn zo’n twintig mensen in dienst. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)
Om de drukte in goede banen te leiden, kon er worden geparkeerd op de parkeerplaats bij de voetbalvereniging aan de Sportlaan. Daarvandaan werden gasten in busjes naar ‘de dijk’ gebracht voor een vol programma. Op de werf met een oppervlakte van zo’n 9.000 vierkante meter was de feestlocatie ingericht. Daar waren de toespraken van genodigden met een lichtshow, was er tijd ingeruimd voor een fotomoment en een buffet met muziek. Donderdagavond is er een spetterend discofeest.
Begin jaren
Bij binnenkomst kregen de gasten een video over de geschiedenis van het bedrijf gepresenteerd. Oude beelden met muziek van DJ Tiësto op de achtergrond. Het bedrijf startte destijds met de bouw van houten aken en bootjes op een gehuurd terrein. Nabij de Baanhoekbrug. De zaken ging ondernemer Kornelis Baars voorspoedig. Hij werd geholpen door zijn zoons Arie en Kornelis, die na de dood van Kornelis Sr. het bedrijf voortzetten. Arie besloot in 1988 een eigen scheepswerf te beginnen. Het zat hem echter niet mee. Door de crisis kreeg hij weinig opdrachten en daarom besloot hij voor eigen rekening te bouwen. Arie Baars bouwde vooral elevatorbakken, onderlossers en pontons. Hij verhuurde en verkocht ze. Daarmee was de basis gelegd voor ‘A. Baars Azn Exploitatie van Baggermaterieel’, beter bekend onder de handelsnaam Baars Charter.
Tekst gaat verder onder tweet.
Grote drukte bij jubileum Baars #185jaar pic.twitter.com/E7P1NutCr9
— Sliedrecht24 (@Sliedrecht24) June 7, 2018
Koppelsysteem
Na veel succesvolle jaren besloot toenmalig directeur Leen Baars in 1996 om afscheid te nemen. Het bedrijf zou zich volledig richten op verhuur en verkoop van baggermaterieel. Ook het door Leen Baars ontworpen koppelsysteem voor modulaire pontons zou verder worden ontwikkeld. Onder de naam Baars Confloat BV werd dit systeem op de markt gebracht, betrouwbaarheid en flexibiliteit, in vele landen bewezen. Bert Advocaat is de huidige directeur van Baars, Richard Pijl is de adjunct-directeur en de technische dienst valt onder Maurice van Koert.
Innovatief en goed werkgever
Onder de sprekers waren directeur Bert Advocaat, burgemeester Bram van Hemmen, Riet Baars (dochter van één van de eigenaren destijds) en zakenrelatie Koos van Oord. Advocaat roemde het personeel, dat soms uit Polen of Roemenië komt. Riet Baars somde op waar het bedrijf altijd voor heeft gestaan en staat. “Baars staat voor goede kwaliteit en betrouwbaar zaken doen. Ook waren we met de familie sociaal naar het personeel. Hele families werkten bij het bedrijf. Samen waren we gewend om aan te pakken en de neus niet op te halen voor een kleine klus. Ook waren we innovatief, keken vooruit. De zonen Baars hebben altijd geijverd voor een goede bedrijfsvoering”, aldus Riet Baars, die tegenwoordig in Nijmegen woont, maar heel wat stappen heeft staan op de Sliedrechtse werf. Riet Baars roemde het werkplezier en het persoonlijke contact. Koos van Oord (ja, van Van Oord uit Rotterdam) sloot zich in zijn speech aan. Van Oord:”We maken al jaar en dag gebruik van het equipment van Baars!”
Tekst gaat verder onder tweet.
De sprekers bij het feest van Baars: Bert advocaat, Bram van Hemmen, Riet Baars en Koos van Oord pic.twitter.com/XDtxbXdWbW
— Sliedrecht24 (@Sliedrecht24) June 7, 2018
Trots
Burgemeester Bram van Hemmen schonk Baars B.V. een olijfboompje namens de gemeente Sliedrecht. “Een olijfboom wordt oud, soms wel duizend jaar of meer, maar sowieso 185 jaar. Een olijfboom staat voor groei en bloei en wordt geassocieerd met een positief toekomstbeeld”, vulde Van Hemmen aan. “Sliedrechters worden geroemd om hun arbeidsethos. Baars B.V. heeft zowel goede als slechte tijden gekend én doorstaan. Zoals bijvoorbeeld de economische depressie van de jaren ’30 en de oliecrisis van de jaren ’70 van de vorige eeuw. Dan valt het niet mee het hoofd boven water te houden als je afhankelijk bent van één industriële sector. In die tijd was meer dan de helft van de beroepsbevolking van Sliedrecht aangewezen op ‘werkelozensteun’, zoals het toen heette.” In 185 jaar heeft Baars BV volgens Van Hemmen niet alleen moderniseringen en mechanische ontwikkelingen meegemaakt, maar ook de industrialisering in West- Europa. Van Hemmen: “Baars BV wist zich, net als Sliedrecht, op de kaart te zetten. Een bedrijf dat staat voor stabiliteit én voor vernieuwing – een prachtige combi. Een bedrijf dat niet meer weg te denken is uit Sliedrecht. Een bedrijf waar ons dorp trots op is. Een bedrijf waar uw burgemeester trots op is. Een bedrijf waar u terecht trots op bent.”
Tekst gaat verder onder tweet.
Wat een mooi cadeau! Nieuw in Sliedrecht. Het Arie Baarsplein. #Baars185jaar pic.twitter.com/HmazqmmIQD
— Sliedrecht24 (@Sliedrecht24) June 7, 2018
Boek
Voor de gelegenheid is twee jaar gewerkt aan een jubileumboek. Koos van Oord reikte het eerste boek uit aan oud-werknemer Thieme Visser (97). “Wat ben ik blij dat ik hier vandaag mag zijn”, sprak Visser, die goede herinneringen heeft aan zijn ‘Baarstijd’. Aan het boek ‘Wat Baars beweegt, 185 jaar innovatie in waterbouw’ werkten mee Riet Baars, Henk Baars, Willem ’t Jong, Wout van Rees, Hedda Schut en Rianne Reuvekamp. Na afloop van de officiële festiviteiten was er een fotoshoot, was er een hapje te eten en een feestavond met muziek.
Gefeliciteerd namens EHBO Vereniging Sliedrecht.