Avondklok met controles en lege straten in Sliedrecht

door Peter Donk
SLIEDRECHT – De avondklok is een feit. Tussen 21.00 – 04.30 uur wordt een ieder – als daar geen goede reden voor is – geacht binnen te blijven en je niet op straat te begeven. Toch mogen nog best veel mensen naar buiten. Werkgevers hebben daarvoor een werkgeversverklaring avondklok afgegeven en de werknemer moet daarvoor zelf een eigen verklaring avondklok hebben ingevuld en bij zich dragen, net als een identiteitsbewijs als ze de straat op gaan. 

Hier worden kort na 21.00 uur verschillende mensen staande gehouden door de politie en wordt gecontroleerd of de persoon om een geldige reden buiten op straat is. De verklaringen en id-bewijs worden overlegd. Uiteindelijk zijn hier boetes uitgedeeld. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Bij het Burgemeester Winklerplein stond een aantal jongeren. Zij bleven daar ook staan nadat de avondklok was ingegaan en toen door de politie aangesproken en bekeurd. “De avondklok gaat in op 21.00 uur. Ik ga er vanuit dat ook de Sliedrechters zich daaraan houden. Zo niet, dan zal er passend worden gereageerd”, vertelde wnd. burgemeester Dirk van der Borg (CDA) kort voor 21.00 uur aan online krant Sliedrecht24. Er waren verschillende agenten op straat, op de fiets of met de auto. Bij de Jacob Catsstraat nam de politie een achtergelaten scooter in beslag. De bestuurder nam de benen. 

Tekst gaat verder onder tweet.

De maatregel van de avondklok geldt voor de leeftijd vanaf 12 jaar en voorlopig tot en met woensdag 10 februari 2021. Wie niets kan aantonen, riskeert een boete van € 95,– en € 9,– administratieve kosten. Het vervalsen van de verklaringen wordt gezien als ‘valsheid in geschrifte’ en dus als een misdrijf. Daar staat een zwaardere straf op. 

Tekst gaat verder onder tweet.

Regels
Het privé-eigendom is toegestaan. Je moet in de huis blijven als het kan en je geen geldige reden hebt om de straat op te gaan. Dan mag je bijvoorbeeld ook in je eigen tuin gaan staan of zitten. En een hond uitlaten is ook toegestaan. Aangelijnd en je doet dat alleen. Voor alle regels kan je het beste even op deze pagina van de Rijksoverheid kijken.

Tekst gaat verder onder tweet.

Geen protest
Niet iedereen is voor de instelling van een avondklok, maar een aangekondigd protest op het Burgemeester Winklerplein tegen de coronamaatregel bleef uit. Wel daagden kort voor 21.00 uur jongeren de politie uit. Er was in Sliedrecht zaterdagavond veel politie op de been om eventueel op te treden. De agenten werden ondersteund door Bijzondere Opsporings Ambtenaren (BOA), suswachten en jongerenwerkers. Of het handhaven de komende dagen ook haalbaar is, is afwachten. 

17 gedachten over “Avondklok met controles en lege straten in Sliedrecht”

 1. Oké, nu tijd voor een conclusie;-)
  Gewoon je aan de maatregelen houden ongeacht of je er nu wel of geen heil in ziet!
  En dat bedoel ik dan richting de negatieve elementen in onze Sliedrechtse samenleving die hieronder hun reactie hebben gegeven. Aan allen die wel een constructieve bijdrage willen leveren aan dit soort fora: Misschien is negeren van sommige opmerkingen het meest wijze.

 2. Avondklok vanaf 2100uur, echt waar maken mensen zich druk om. Een normaal mens die hard werkt gaat ’s morgens rond 0600uur zijn bed uit (of eerder) en zal om 2100uur blij zijn dat hij/zij binnen op de bank kan zitten. Kortom, mensen met een (te) makkelijk baantje/opleiding gaan hier over te keer. die te veel energie hebben.
  Ik zou zeggen, denk eens aan alle voordelen die dit oplevert voor het milieu. Hoeveel minder onzinnige ritjes worden er wel niet gemaakt nu je om 2100uur binnen moet zijn? Geniet eens extra van de stilte en stop met het stompzinnige gejammer over “onze vrijheid wordt afgepakt”. Politie en ondersteunende diensten, graag scherp handhaven, jullie doen dit uiteindelijk in ons aller belang.

 3. @ Harry Baas
  Harry, ik ben wel oud, maar nog niet zo oud, dat ik de tweede wereldoorlog heb meegemaakt. Daar heb ik me overigens wel in verdiept en van mijn ouders ook nogal wat vreselijke verhalen over gehoord, o.a. over mijn ome Joop Keesmaat, die inderdaad in die oorlog overkomen is, wat jij schrijft. Vandaar, dat ik naar hem ben vernoemd.
  Kortom, ik vind je vergelijking van de huidige “lockdown” en “avondklok” met de SD en “op straat doodschieten” echt beneden alle peil.
  Over nut en noodzaak van de huidige “avondklok” kun je van mening verschillen; gelukkig wel in dit democratische land, maar het heeft absoluut niets met 1940-1945 te maken, want in die periode zijn juist jonge en oude jongens gestorven voor jouw en mijn recht om je – naar mijn idee – verkeerde mening op internet te zetten.
  Tot slot, geen misverstand, ik zelf ook aardig wat op- en aanmerkingen op het landelijke en plaatselijke beleid, maar niet op basis van de tweede wereldoorlog, want – nogmaals – dat is beneden alle peil!

 4. Het blijft opmerkelijk, dat sommige mensen het virus pas serieus gaan nemen, als het ‘te dichtbij’ is gekomen, lees iemand te hebben moeten begraven.
  Voor personen als Harry, is en blijft de Aarde plat vermoed ik dan ook.

 5. de politie volgt de bevelen op van de overheid .klopt avondklok nutteloos maar de politie heeft geen mening en doet wat hun word op gedragen.dat deden ze ook in 1940 samen met de sd ,joden uit huis halen.toen met spertijd op de straat schoten ze je dood.nu een bekeuring,waar gaan we heen met dit land? de politie zag ik haast nooit.nu rijden ze de hele avond door sliedrecht.bekeuring jagers triest toch.we moeten met alle sliedrechters de straat op .kan de politie niet veel doen .protest tegen avondklok.als
  stadwacht/beveiliger had ik al geen hoge pet op wat hun opterden betreft.

 6. Het valt me op, als het virus met al zijn beperkingen hun eigen onderneming financieel raakt of familie, mensen vanuit hun portemonnee gaan denken, en is het ineens allemaal overdreven.

  Tuurlijk heeft een avondklok wel zin, het kabinet heeft hiermee een specifieke doelgroep op het oog. Een doelgroep die het totaal niet interesseert of kwetsbare mensen in onze naaste omgeving komen te overlijden. Want deze doelgroep denkt aan ikke, ikke, ikke.
  Met deze instelling, raken we nooit verlost van het virus.

 7. Haha nu kunnen ze ineens wel massaal aanwezig zijn en schrijven, maar als er echt wat aan de hand is zijn ze vaak foetsie

 8. Nou Joop het is vrij simpel de meeste besmettingen komt door thuis contact, dus als je mensen die niet tot jouw gezin toe behoren over de vloer krijgt ( die dragen meestal geen mondkapje zoals in de supermarkt ) vandaar dat de regering heeft besloten om een avondklok in te voeren want als je niet naar buiten mag dan kan je ook niet op bezoek bij iemand ( ja overdag kan dat wel ).
  Helpt dit 100% nee, helpt een mondkapje 100% ook nee, maar het helpt wel een beetje en dat beetje kan net genoeg zijn om niet alle ziekenhuizen over vol te krijgen.

 9. Het is de toon die de muziek maakt bij het aanspreken door de handhaving. Die cursus hebben ze gemist geloof ik. Normaal aanspreken is er niet meer bij gelijk de dreigende toon is niet (altijd) nodig.
  Handhaven prima maar de agressieve manier waarop dit gebeurt maakt dat mensen zich sneller verzetten dan de bedoeling is.

 10. Jan doe ff normaal in je reactie angsthaas!
  De avond klok is een nutteloze actie in de winter maanden gezien er weinig mensen op straat zijn de laatste weken.
  Ik was nog geen minuut buiten met de hond toen de wagen van handhaving aan kwam rijden.
  Het is net of het virus alleen deze tijd zich verspreid en dat je binnen moet blijven.
  Wat aangepakt moet worden de overvolle supermarkten en wat meer ruimte voor de ondernemer die op streven na dood is en zijn zaak door 10 jaar ellende kabinet Rutte naar de klote ziet gaan.
  De jeugd verplaatst zich toch wel en zit lekke bij elkaar daar doe je niets tegen ook niet met een belachelijke overmacht aan politie gisten avond.
  Ik heb het met eigen ogen mogen aanschouwen, gezien in het bezit ben van een hond, het hele spektakel van dichtbij heb zien gebeuren op het Winklerplein en daar smakelijk heb om gelachen hoe de agente door de scooterrijder werd uitgedaagd en de politie na veel rondjes rijden uit eindelijk de moet had om op te treden.

 11. Wat een suggestieve en eigenlijk domme reactie van dhr of mw Sels. Vooraf is aangekondigd dat er streng gecontroleerd zou worden. De politie doet gewoon haar werk. Wordt wakker en doe niet zo zielig…

 12. Wat een domme reactie marriele van ’t hof.. nu echt niets beters te doen?… Je snapt de redenen van een avondklok toch wel? Of was je opmerking echt serieus..? Want da n is het maar goed dat sowieso mensen zoals jij binnen moeten blijven.

 13. Even een andere kant van het verhaal. Mijn dochter komt vanavond om 23.00 uur Waardeburgh Overslydrecht uitlopen (doodlopende straat) na een avonddienst. Nog geen twee stappen verder komt er gelijk een politiebus aangescheurd met twee politieagenten erin zonder mondkapje. Stopt
  vlak voor haar en gooit de deur open. Vraagt bars “wat doe jij op straat?”. Goedenavond kon er niet af. Hij zag dat mijn dochter uit het gebouw kwam lopen en wist dus dat ze uit haar werk kwam, zoals nog meer verzorgenden om die tijd. Politieagenten gaven aan Overslydrecht niet te kennen en na het eerst laten zien van haar zorgpas (die had ze het snelst paraat) moest ze snel haar werkgeversverklaring laten zien. Helemaal zenuwachtig kon ze het niet snel genoeg pakken. Na er een kritische blik op te hebben geworpen kon ze gaan zonder dat er nog iets gezegd werd. Met angst is ze naar huis gelopen. Is dit normaal? Het lijkt meer of ze een crimineel was terwijl ze juist voor de kwetsbare mensen aan het werk was.
  Het lijkt mij niet de bedoeling om zo met elkaar om te gaan!

 14. Nog nooit zoveel politie gezien na 9 uur in Sliedrecht, hoef nu gelukkig de deuren en ramen niet op slot te doen.
  We worden gelukkig goed bewaakt

 15. Mensen… het virus is NU wakker.
  Niet naar buiten gaan!
  Je wordt nu besmet, het duurt t/m 04.30 uur, daarna gaat ie weer slapen.
  Dan is de boel weer veilig buiten🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️😴😴😴

Plaats een reactie

*=Verplicht veld