André de Jager overleden

PAPENDRECHT / SLIEDRECHT – Kort na het middaguur is woensdag 8 februari 2023 organist-musicus André de Jager (59) overleden. Hij was al enige tijd ernstig ziek. De inwoner van Papendrecht heeft een enorme staat van dienst in de muziek. Hij was ook in Sliedrecht erg betrokken bij het verenigingsleven en actief als organist. 

André de Jager, zoals velen hem kennen. Achter het door hem zo geliefde orgel. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Geboren werd hij in Emmeloord, in de Noord-Oostpolder, provincie Flevoland. Toen hij negen jaar was, bekoorde hem al de toetsen. Hij kreeg orgelles! En daar bleef het beslist niet bij. Hij studeerde orgelmuziek bij de bekende namen in de orgelwereld, zoals Jan J. van den Berg, Jan Bonefaas, Jean Guillou, Ben van Oosten en Sophie-Véronique Cauchefe-Choplin. In Delft, Gorinchem, Wiltz (L), Den Haag en Parijs. 

Muziek
Concerten gaf André de Jager sinds 1976 in binnen- en buitenland. Hij werkte mee aan radioopnamen, dan weer voor televisie of hij nam cd’s en dvd’s op. Was dan weer solistisch, stond voor een koor of leerde anderen orgel spelen. De Jager was als organist verbonden aan de Bethlehemkerk in Papendrecht. Geliefd was bij De Jager de Franse muziek, misschien wel door de invloeden van de lessen, die hij in Frankrijk genoot. Hij hield ook van romantische en symphonische orgelmuziek, zoals van César Franck. Menige keer stond hun werk in zijn concertprogramma. Naast veel koor- en instrumentale muziek behoren tot zijn belangrijkste composities: 5 orgelsymfonieën, 24 Pièces en Forme Libre, Choral I, 2 kantates, een Requiem en Psalm 43.

Prijzen
André de Jager zijn werk werd gerespecteerd en gewaardeerd. Dat leidde ook tot een aantal prijzen. Zo werd hij eerste op het Nationale Orgelconcours in Elburg (1979 en 1980), volgden een bronzen medaille (2007) en een zilveren medaille (2014) van “Arts, Sciences, Lettres” in Parijs (Fr.), was De Jager in bezit van de Draaginsigne in Zilver van de Protestantse Kerk in Nederland, PKN (2010) en heeft het de koning behaagd hem te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau (2010). Hij droeg de titel van ‘stadsorganist’ van de gemeente Papendrecht (2016) en droeg de zilveren Dec Cantemus-speld voor 25 jaar organist (2019). 

Erelid
Hij was de vaste begeleider op piano en orgel bij COV Soli Deo Gloria uit Sliedrecht. Op zijn verjaardag was hij aanwezig op de repetitieavond van het koor, dat was woensdag 11 januari 2023. Die dag werd hij 59 en werd toen toegezongen door het koor. Plv. voorzitter Cees Meijer verraste hem door toekenning van het erelidmaatschap van de vereniging. Hij kreeg een prachtig kunstwerk, gemaakt door Arjan Kerkhof, waarin negen collega’s zijn verwerkt, die Andre de Jager zijn geloof, inspiratie en werk weergeven. Meijer memoreerde dat André in 2010 bij Soli is begonnen en daar ook zijn vrouw Catharina leerde kennen, die toen als sopraan op de eerste rij zat. De Jager was vrijwel altijd aanwezig, ondanks zijn ernstige ziekte. Soms ook als vervanger van de dirigent en viel daarbij op door op een vrolijke manier de moeilijke noten met het koor op een soepele manier door te nemen. Hij schreef ook in opdracht de Cantate Psalm 100, die het koor uitvoerde ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan. André de Jager laat bij mensen die hem hebben gekend een leegte achter en mooie herinneringen.

6 gedachten over “André de Jager overleden”

 1. André was top, wat kon hij orgel spelen.
  Enkele weken geleden hebben wij samen langdurig met elkaar gesproken.
  Gesproken om Erasmus te benaderen.
  Een locatie alwaar ikzelf in zo n nare situatie paar keer ben geweest en positief bent behandeld.
  We hebben naar dat prachtige orgel van jou geluisterd.
  Nooit wetende dat het allemaal zo snel zou gaan.
  Je voelde je toen nog goed en was heel positief.
  Ik wens een ieder die André hebben gekend heel veel sterkte tot verwerking van dit grote verlies.
  André, rust in vrede.

 2. Ik zat muziek te luisteren, naar orgel van Andre, tot dat ik op las. Dat hij overleden is.
  En dan nog, precies de zelfde datum en jaar van mijn moeder.
  Is ook overleden.
  God zal ons een uitkomst geven.
  Sterkte

 3. Catherina en familie en alle andere directe betrokkene, heel veel sterkte gewenst voor nu van afscheid nemen en voor de tijd die komen gaat van gemis en leegte en stilte.

 4. Leny Dekker 10 februari 2023
  Mijn medeleven met dit overlijden. Veel sterkte voor dit verdriet, Gods onmisbare nabijheid toegewenst voor een ieder die hierdoor is getroffen. Jarenlang was hij de repetitor bij Deo Cantemus, waarvan ik 44 jaar lid was.

 5. Heel heel veel sterkte in dit smartelijk verdriet.We bidden dat God u allen kracht zal schenken in de nabije toekomst.We bidden voor u.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld