Andere verdeling Intensive Care-bedden in regio

REGIO / SLIEDRECHT – Samen met negen andere ziekenhuizen in de Rijnmondregio gaat het Albert Schweitzer ziekenhuis de intensieve zorg ofwel Intensive Care of IC, anders organiseren. Het is volgens het Dordtse ziekenhuis vanaf nu een gedeelde verantwoordelijkheid, om ervoor te zorgen dat in de hele regio de IC-bedden – de duurste ziekenhuisbedden – optimaal worden benut, doordat ‘de juiste patiënt op de juiste IC ligt’. Het hiervoor op 17 mei 2016 opgerichte samenwerkingsverband heet: IC Rijnmond. 

Intensive Care-afdeling. (Foto via Albert Schweitzer ziekenhuis)

“Er bestaan drie typen IC’s in ons land, namelijk level 1, 2 en 3”, legt IC-arts Michael Frank van het Albert Schweitzer ziekenhuis uit. “Level 3 is het hoogste en kan zorg bieden aan de patiënten die het meest ernstig ziek zijn.” De bedoeling van de nieuwe opzet is volgens Frank dat de meest zieke of complexe patiënten dan ook daadwerkelijk op een IC met level 3 worden opvangen. Mensen die er minder ernstig aan toe zijn, kunnen volgens hem goed worden geholpen op een IC met level 2 of 1 en bij voorkeur niet op een hoger niveau dan nodig. 

‘Juiste bed’
Volgens Frank kan zo worden voorkomen, dat de ene IC niet helemaal vol is terwijl de andere nog voldoende ruimte heeft. De afzonderlijke ziekenhuizen hoeven volgens het ziekenhuis naar verwachting minder vaak operaties uit te stellen, omdat ze het verplichte IC-bed niet meer achter de hand hebben.

Coördinator 
Het nieuwe samenwerkingsverband beschikt over in totaal 121 IC-bedden. Het werkgebied is opgesplitst in drie kleinere ‘netwerken’: Rijnmond-Noord, Centrum en Rijnmond-Zuid. Frank: “Binnen elk netwerk is elk type IC-bed voorhanden. Voortaan is per netwerk steeds een coördinator belast met het overzicht over de aantallen en de aard van de patiënten en de beschikbare bedden van dat moment. De drie netwerken kunnen volgens Frank als het nodig is ook onderling overleggen en patiënten verdelen.  

Eerste regio
Volgens Frank is dit de eerste regio in Nederland die dit uit eigen beweging breed gaat coördineren. Frank: “Waarschijnlijk wordt dit in de toekomst hét model voor regio’s in het land om verstandig met de schaarse en dure IC-bedden om te springen.” 

Samenwerkingsverband
In het totale samenwerkingsverband zitten naast het Albert Schweitzer ziekenhuis ook het Erasmus MC, Havenziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Ikazia Ziekenhuis, IJsselland Ziekenhuis, Spijkenisse Medisch Centrum, Van Weel Bethesda en Beatrixziekenhuis. Level-3-IC’s zijn te vinden in het Erasmus MC, het Maasstad Ziekenhuis en het Albert Schweitzer ziekenhuis, waarbij het Erasmus MC als academisch centrum bovenop het hoge niveau nog extra voorzieningen heeft, zoals een hartlongmachine. 

Patiënt
Niet bekend is hoe de patiënt tegen dit samenwerkingsverband van de ziekenhuizen aankijkt. Sommige mensen hebben een uitgesproken voorkeur of afkeur voor een bepaald ziekenhuis. Inwoners uit Sliedrecht zijn voor de dichtstbijzijnde ziekenhuizen aangewezen op het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht en het Beatrixziekenhuis in Gorinchem.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld