Alzheimercafé brengt cabaret met lach en traan

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – Cabaretgroep ‘Het draait om mensen nietwaar’ verzorgde maandagavond 2 december 2019 een liedjesavond in Grand Café De Biesbosch van verpleeghuis Waerthove aan de Kerkbuurt. Dit gebeurde in het kader van het Alzheimercafé, dat iedere eerste maandag van de maand wordt georganiseerd door Stichting Welzijnswerk Sliedrecht.

Aan het eind van de avond bracht de cabaretgroep het liedje ‘We doen het samen’. Dit lied was bedoeld voor alle mantelzorgers, die onmisbaar zijn, óók voor mensen met dementie. Dit slotlied bracht een spontane polonaise in beweging. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

De avond werd geopend door Jolanda Janmaat – medewerker van Welzijnswerk Sliedrecht – die aan het eind van de avond ter gelegenheid van haar vijftigste verjaardag nog uitbundig werd toegezongen. De cabaretgroep, bestaande uit Marien van den Berg (zang/percussie), Gerrit van den Berg (percussie, trombone en zang), Chris Pastijn (gitaar en zang) en Ton de Vos (basgitaar en zang), bracht hilarische, gevoelige en confronterende liedjes. Liedjes met eigen teksten uit en over de zorg, op bekende melodieën.

Meezingen
Enkele titels van de gezongen liedjes waren ‘In de teil’, ‘Wie doet zoiets nou?’ en ‘Aandacht voor iedereen’. Het aanwezige publiek werd uitgedaagd om mee te zingen. ‘Oudere’ Sliedrechters kennende gaat dit niet vanzelf. Dit veranderde spontaan toen bij wijze van ‘herkenbaarheid’ het liedje ‘Daar bij de waterkant’ werd ingezet. De liedjes werden ondersteund door een fraaie beamerpresentatie. Als variatie werd ook nog het gedicht ‘Begrip’ voorgelezen. Marien van den Berg praatte de liedjes aan elkaar en verwees hierbij naar herkenbare ervaringen met zijn moeder, die ook aan de ziekte van Alzheimer leed.

Ontmoetingsplaats
Het Alzheimercafé is een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, hun familieleden en vrienden, maar ook voor vrijwilligers, professionals en andere belangstellenden. Het Alzheimercafé heeft elke eerste maandag van de maand een ander thema met als doel een ieder te informeren over (de vormen van) dementie, de gevolgen ervan voor patiënt en diens naaste(n), het omgaan met de ziekte en praktische handreikingen. Er is gelegenheid om met lotgenoten en beroepskrachten in contact te komen. Ook is er informatiemateriaal aanwezig en worden er gratis boeken uitgeleend.

1 gedachte over “Alzheimercafé brengt cabaret met lach en traan”

  1. Een indrukwekkende, maar werd op een ludieke, ontspannende wijze gebracht deze avond. Ook de fases van dementie werden hierbij naar voren gebracht.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld