SLIEDRECHT – Sliedrechters brachten woensdag 21 maart 2018 hun stem uit tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Dat kon vanaf 07.30 uur in de ochtend. Om 21.00 uur sloten de stembureau’s en begon het tellen. Per stembureau kwamen de uitslagen binnen. Iets voor 23.30 uur waren alle stemmen geteld en maakte de gemeente Sliedrecht de nog voorlopige uitslag bekend. De SGP-ChristenUnie blijft de grootste partij in Sliedrecht. De opkomst in Sliedrecht was iets hoger dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2014.
Nieuwkomer D66 staat in deze voorlopige uitslag op één zetel. Op de foto lijsttrekker René de Munck en nummer twee op de lijst Anja de Rooij. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
Tekst gaat onder twee verder.
Dankbaar: 7 zetels! Dank ook voor de inzet van #activiteitencommissie #vrijwilligers #fractie #bestuur!
— Nico de Jager (@cndejager) March 22, 2018
Opvallend is dat, als je de nieuwkomers niet meetelt, de zetelverdeling in deze nog voorlopige uitslag identiek is aan de uitslag van de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2014. Alleen waren dus nu ten opzichte van 2014 twee zetels meer te verdelen. Omdat de gemeente Sliedrecht per 1 januari 2017 25.012 inwoners had, is de raad uitgegroeid van 19 naar 21 zetels. Deze twee zetels gaan, zoals het er nu voorstaat, naar Slydregt.NU en Democraten 66 (D66). Met deze zetelverdeling is er geen christelijke meerderheid. Van de bestaande partijen heeft alleen het CDA stemmen gewonnen. De andere partijen verloren stemmen. Het centraal stembureau stelt vrijdag 23 maart 2018 om 10.00 uur de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen officieel vast.
Andere uitslag
De ANP Verkiezingsdesk meldt een andere uitslag. Het verschil is dat bij het ANP PRO Sliedrecht op zes zetels staat en D66 op nul zetels. In de uitslag die de gemeente Sliedrecht geeft, staat PRO Sliedrecht op vijf zetels en heeft D66 één zetel.
Hieronder een tabel en twee grafieken van de gemeente Sliedrecht, die de uitslag en zetelverdeling laten zien.
Voorlopige uitslag gemeenteraadsverkiezingen Sliedrecht 2018 bij 100,00 % van de stemlokalen. (Tabel gemeente Sliedrecht)
(Grafiek gemeente Sliedrecht)
(Grafiek gemeente Sliedrecht)
Wanneer er een niet-confessioneel college komt zullen die partijen elkaar in een wurggreep gaan houden. Er hoeft er maar 1 uit de kruiwagen te springen en je hebt een probleem. Daarnaast zul je een flinke toename zien in de tegenstellingen in Sliedrecht, nu werken confessionelen en niet-confessionelen samen. Dat is ook een kracht op zich. Sliedrecht vaart er wel bij.
Bestudeer de uitslag beter en je ziet dat de niet-confessionele partijen de meerderheid hebben 11 tegen 10. Dus stop met dit negativisme.
Ik heb er vertrouwen in dat PRO, VVD, PvdA, Slydregt.NU en D66 voor de ommekeer kunnen zorgen op het gebied van de zondagsrust en andere ethische kwesties waarin de confessionelen niet willen of kunnen bewegen.
Heb gestemd maar begrijp de demotivatie!! Refopartijen zijn er niet uit te krijgen dus er veranderd niets! Inspraak van hen die gestemd hebben is ook 0 want politiek doet wat ze zelf wil! Stemmen is voor de burger een formaliteit meer niet!!
Wist niet dat er zoveel D66’ers waren. Jammer dat er weer zoveel thuis gebleven zijn in Sliedrecht.
Schaatsbaan ging en gaat politiek niet over, we voetballen, hardlopen, zwemmen al jaren op zondag.
Er is wel degelijk een ‘aardverschuiving’. De confessionelen waren in de meerderheid met 10 van de 19 zetels en nu in de minderheid met 10 van de 21 zetels, Vanaf nu mogen we ook op zondag schaatsen!
Echt duidelijk is het kennelijk nog niet, behalve dat er weinig verandert.
Al die duizenden thuisblijvers zijn dus toch niet op Slydregt.NU gaan stemmen. Je vraagt je af hoe lui je wel moet zijn om niet te gaan stemmen? Kost je echt amper vijf minuten uit en thuis. Nu vier jaar je mond houden en niet klagen. Je hebt je recht verspeeld wat mij betreft. In onderwijs doen we er alles aan om jongeren te betrekken bij het democratisch proces, blijkbaar boeit het ze allemaal nog te weinig. En natuurlijk ook de oudere thuisblijver, schaam je!