Agrariërs willen duidelijkheid over woonvisie gemeente

SLIEDRECHT – Agrariërs Piet Smits en Bas Smits spraken dinsdagavond 31 januari 2017 in bij de oordeelsvormende vergadering van de gemeenteraad. De boeren wilden weten hoe het staat met de woonvisie van de gemeente en plannen voor een Recreatief Knooppunt Sliedrecht. Zij willen duidelijkheid over landbouwgronden in Sliedrecht-Noord.

De gemeenteraad Sliedrecht bij elkaar dinsdagavond tijdens de oordeelsvormende vergadering. (Foto gemeente Sliedrecht)

“Waarvoor zou de Gemeente gronden kopen over het spoor? Recreatief knooppunt ? Woningbouw ? Of begraafplaats ? Het Drechtstedenbestuur , waar wethouder Tanis voor Sliedrecht zitting in heeft, heeft op 6 oktober 2016 besloten in te stemmen met het uitvoeringsprogramma agenda netwerk zuidelijke randstad. Hetgeen inhoudt de bouw van 230.000 woningen in de zuidelijke randstad”, stelde Piet Smits. 

Grondpositie
Het uitvoeringsprogramma heet ‘samen waarmaken en versnellen’ en is mede opgesteld door de provincie. Gedeputeerde mevr. Bom-Lemstra heeft zich volgens Piet Smits er achter geschaard. “Letterlijk de Opgave voor Sliedrecht is; het ontwikkelen van woningbouw langs de merwedelingelijn. Letterlijk; Het omvormen van lage kwaliteits groengebieden langs de lijn tot woongebieden. Het is ook op de kaart ingetekend op Sliedrechts grondgebied. Gezien de bevoegdheid van het Drechtstedenbestuur is Sliedrecht gehouden om zich te richten naar het in het programma vastgelegde planningsdoel. Voor de gemeente is het een unieke kans om de grondpositie die ze al hebben te verzilveren en met de opbrengst recreatie en de wateropgave te bekostigen. Geachte voorzitter, ik en met mij vele anderen, zouden graag willen weten hoe de opgave tot het bouwen van woningen ten noorden van de lijn vorm gaat krijgen nu de gemeente de kans krijgt”, verwoordde Smits. 

Transparantie
Vooral bij de VVD waren er vragen. Wat is uw belang?”, vroeg fractievoorzitter Alexander Kieft (VVD) aan Piet Smits. “Mijn belang. Het is nu weiland en dan spreken we af dat er de eerste twintig jaar niets gebeurt. En niet bij iedere nieuwe wethouder een nieuw plan”, antwoordde Piet Smits. “Plannen moeten transparant en samenhangend zijn. Over de polder wordt gesproken over mensen, die nooit met vakantie gaan en keihard werken. Ook dat beslag op je grond leggen, stoort me.” Wat nu als de gronden niet worden omgezet voor een RKS? “Worden ze ons dan terug aangeboden voor een schijtprijs?”, stelde melkveehouder Bas Smits. Hij vroeg ook om transparantie van de gemeente als het gaat om de soort gronden. 

1 gedachte over “Agrariërs willen duidelijkheid over woonvisie gemeente”

  1. Volgens mij was de gemeente Sliedrecht altijd tégen bouwen over de spoorlijn (evenals veel burgers); heeft wethouder Tanis in het Drechtstedenbestuur vóór of tégen de bouw ten noorden van de spoorlijn gestemd, zo vraag ik mij nu af…. Mag toch hopen van niet.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld