SLIEDRECHT – De afsluiting van het Stationsplein vanaf maandag 19 september 2016 voor een periode van 3 weken stond helemaal niet gepland voor deze tijd. Het was de bedoeling dat de afsluiting in de zomervakantie zou plaatsvinden, maar dat is niet gebeurd. Dat blijkt uit stukken van de gemeente Sliedrecht.
De reconstructiewerkzaamheden waren voor de zomervakantie gepland. De vertraging heeft geleid tot een eerste fittie tussen de gemeente Sliedrecht en de MerwedeLingeLijn B.V. (Archieffoto MLL Beheer)
Het college van B & W zegt dat in beantwoording van vragen van de lokale partij PRO Sliedrecht. “Het college heeft haar ongenoegen geuit aan de MerwedeLingeLijn B.V. over de vertraging in de werkzaamheden. De afsluiting had in de zomerperiode immers tot minder overlast geleid”, aldus het college.
Geen inspraak
Er was tijdens de inloopmiddag en -avond kritiek op de afsluiting. Met name stoorde zeker één ondernemer van het Noord-Oost Kwadrant zich zo aan de gehele afsluiting, dat hij boos de inloopbijeenkomst verliet. Hij hekelde dat alles al was ‘beklonken’ en miste een inspraakmoment over de afsluiting. PRO Sliedrecht besloot vragen te stellen over deze afsluiting. Voor de beantwoording van de vraag van PRO Sliedrecht: “Heeft uw college in overleg met de MerwedeLingeLijn ingestoken op bereikbaarheid van het Noord-Oost Kwadrant via het Stationsplein tijdens de duur van de werkzaamheden?” heeft het college van B & W véél woorden nodig.
Meest optimale
Het college gaat voor deze vraag vol in de verdediging en zegt dat het zo haar best heeft gedaan. “Voor de uitvoering van het werk worden onder andere aanpassingen gemaakt aan de weg, bushaltes en waterafvoer. Het volledig openhouden van de weg met 2 rijrichtingen is tijdens deze werkzaamheden helaas niet mogelijk. Er is daarom ingestoken op de meest optimale afsluiting voor alle verkeersstromen waarbij gekeken is naar alle facetten qua tijd, veiligheid en financiën”, aldus B & W.
Onveilig
Volgens het college heeft daarbij de afweging plaatsgevonden dat een volledige korte afsluiting van 3 weken voor de hoofdverkeerstromen beter en veiliger is dan een 6 tot 8 weken gedeeltelijke afsluiting, waarbij bijvoorbeeld over één baan wordt gereden. College: “Niet alleen is de uitvoeringsduur dan veel langer wat meer overlast geeft voor alle gebruikers, maar er moet dan ook tijdens de werkzaamheden gewisseld worden van baan met alle onveilige situaties van dien. Een verkeerslichtinstallatie om verkeer mogelijk te maken, leidt bijvoorbeeld tot ongewenste blokkades op de rotonde in de Stationsweg / Parallelweg. Ook voor fietsers en voetgangers is het gecombineerd toestaan van snel en langzaam verkeer op één rijbaan gevaarlijk tijdens de werkzaamheden.”
Omleidingen
Al met al heeft dat volgens het college geleid tot de afweging om tot een totale afsluiting te komen. “Er is gekeken naar alle gevolgen voor de verkeers-hoofdstromen van deze afsluiting. Het Noord-Oost Kwadrant maakt net als andere delen van Sliedrecht ook deel uit van die hoofdstromen. De verkeersstromen zijn daarbij niet alleen lokaal, maar in dit plan ook grootschalig omgeleid. Verkeer komend van alle kanten richting het Stationsplein kan op de gewenste bestemming komen bij het volgen van deze omleidingen. Ook de gebruikers van het Noord-Oost Kwadrant.” Daarbij gaat het college niet in op clanditionele gevolgen voor ondernemers of financiële gevolgen voor ondernemers. Daar wordt door het college verder geen woord over gerept. “Toch blijven de oorspronkelijke overwegingen overeind en is een korte totale afsluiting te prefereren boven een langdurige gevaarlijke en kostbare eenzijdige afsluiting”, zegt het college.