Japans restaurant Oishi Fusion

Afhaalpunten in nieuw contract moeten niet ontvangen van krant voorkomen

SLIEDRECHT – Het Kompas gaat vanaf donderdag 5 september 2019 de advertentiepagina voor de gemeente Sliedrecht opnemen. De publicatie vindt nu nog in De Merwestreek plaats. Online krant Sliedrecht24 wilde ook de gemeentepagina publiceren, maar werd bij voorbaat uitgesloten van een tender, omdat de gemeente wilde dat de gemeentepagina ook op papier verscheen. Afhaalpunten moeten uitsluiten dat inwoners Het Kompas altijd kunnen lezen als ze de papieren krant niet bezorgd krijgen. Ze moeten hem dan zelf daar halen.

Wethouder Ton Spek (CDA) van communicatie en eindredacteur Marjanne Dijkstra van Het Kompas. (Foto gemeente Sliedrecht)

Het contract met BDU Media, waar Het Kompas onder valt, gaat in zondag 1 september 2019 in. De gemeentelijke pagina’s zijn in Het Kompas te vinden vanaf pagina 6. Het contract is afgesloten voor een jaar met de optie tot verlenging. De afgelopen vier jaar verscheen de gemeentelijke pagina’s in De Merwestreek. Het contract met die krant liep af en daarom is het gemeentenieuws opnieuw aanbesteed. Er waren veel klachten over het bezorgen van De Merwestreek daar was ook de gemeente Sliedrecht niet tevreden over. 

Papier en online
Met het gemeentenieuws informeert de gemeente Sliedrecht hun inwoners wekelijks over besluiten en plannen van het college, de gemeenteraad en te houden bijeenkomsten. Ook worden iedere week de openbare bekendmakingen gepubliceerd en verschijnt er informatie van de rijksoverheid op de gemeentelijke pagina’s. Het Kompas was de enige partij die voldeed aan de voorwaarden die door de gemeente Sliedrecht zijn gesteld bij de aanbesteding. “Een belangrijke eis was dat het gemeentenieuws in een papieren krant moet blijven staan. De uitgever van Het Kompas, uitgeverij BDU Media, geeft die garantie. Behalve in de papieren krant is het gemeentenieuws ook online te lezen”, aldus de gemeente Sliedrecht.

Afhaalpunten
Met uitgeverij BDU Media zijn volgens de gemeente duidelijke afspraken gemaakt over de bezorging van de krant en over hoe er met bezorgklachten wordt omgegaan. Als extra service bezorgt BDU Media wekelijks een stapel exemplaren van de krant op vijf afhaalpunten: ASVZ Merwebolder (Touwbaan), Parkzicht (Lijsterweg), Albert Schweitzer ziekenhuis (Stationspark), Bibliotheek Sliedrecht (Scheldelaan) en het gemeentekantoor (Industrieweg). Afhaalpunten moeten uitsluiten dat inwoners Het Kompas altijd kunnen lezen als ze de papieren krant niet bezorgd krijgen. Iets dat De Merwestreek kennelijk niet voor elkaar kreeg.

Beschikbaar
Wethouder Ton Spek van Communicatie onderstreept het belang van het gemeentenieuws, al loopt er wel een onderzoek of de huidige informatie wel aan de wens van de lezer voldoet. “Door het nieuws zowel in een papieren krant als online te publiceren, zorgen we ervoor dat het gemeentenieuws voor iedereen in Sliedrecht beschikbaar is. Ik ben tevreden over de afspraken die met Het Kompas zijn gemaakt.” Teamleider Jeroen Janssens bij BDU Media, is blij dat het gemeentenieuws vanaf september in Het Kompas verschijnt. Janssens: “Het publiceren van het gemeentenieuws is een belangrijke functie van de lokale huis-aan-huiskranten van BDU Media. Ik ben dan ook verheugd dat we dit vanaf 5 september ook weer in Het Kompas voor Sliedrecht mogen gaan doen en ik zie uit naar een prettige samenwerking.”

Niet anno 2019
Sliedrecht24 vindt het uitsluiten voor de tender van een online krant niet meer van deze tijd. “Omdat wij uitsluitend ons nieuws online brengen zijn wij eerder uitgesloten om in aanmerking te komen voor het gemeentenieuws. Dat vinden we niet anno 2019. De enige reden is dat wij geen papieren krant uitgeven. Dat argument kan je nog enkele jaren volhouden, maar op den duur is een papieren lokale krant in onze ogen niet meer rendabel. Daar komt nog bij dat de uitgevers de bezorgers van de papieren krant onderbetalen, waardoor bezorging huis-aan-huis niet is gegarandeerd. Sliedrecht24 publiceert overigens al maanden gratis online het belangrijkste gemeentenieuws. Dat wordt door jong en oud gelezen. Bij ons is het gegarandeerd dat lezers het gemeentenieuws krijgen en zien, waar je ook bent op dat moment zonder er bomen voor te hoeven omzagen”, zegt eindredacteur Peter Donk van Sliedrecht24. 

1 gedachte over “Afhaalpunten in nieuw contract moeten niet ontvangen van krant voorkomen”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld