Actievoerders Retour Afzender zetten zaterdag 100e emmer bij Chemours

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Er wordt opnieuw zaterdag 17 augustus 2019 op initiatief van PvdA Sliedrecht actie gevoerd voor de poort van chemiebedrijf Chemours aan de Baanhoekweg in Dordrecht. De actie heet Retour Afzender. Voor de veertiende keer! Ze plaatsen de honderdste emmer. De actievoerders weten van geen ophouden en willen dat Chemours stopt met de emissie. 

Hoewel er ook kritiek is van tegenstanders op de emmertjesactie ‘op het verkeerde adres’ (tegenstanders zeggen dat ze bij de vergunningverlener de Provincie Zuid-Holland moeten zijn-red.) gaat de actie Retour Afzender elke zaterdagmorgen door. Op de foto fractievoorzitter Anton van Rees voor de poort bij Chemours. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Om 10.00 uur wordt vertrokken nabij station Sliedrecht-Baanhoek en dan gaat het op de fiets over de Baanhoekbrug naar de Baanhoekweg. 

Politieke partijen
Emmers met daarin ‘vervuilde PFOA en GenX grond’ gaat retour afzender en wordt neergegooid voor de poort van het chemiebedrijf. De actievoerders onder leiding van de PvdA-voormannen Joop Keesmaat en fractievoorzitter Anton van Rees vinden dat het chemiebedrijf DuPont / Chemours achter de vervuiling zit. De PvdA wordt gesteund door PRO Sliedrecht en Slydregt.NU. “Inmiddels voor de veertiende keer en daar zit dan ook “jubileum-emmer” Nr. 100 bij, wat we niet helemaal geruisloos willen laten passeren”, zegt Joop Keesmaat. De andere politieke partijen laten het elke week afweten: CDA Sliedrecht, VVD Sliedrecht, SGP-ChristenUnie Sliedrecht en D66 Sliedrecht.

Stoppen
H
et doel is en blijft volgens Van Rees om wekelijks de aandacht te vestigen op de giftige uitstoot van GenX en andere gevaarlijke stoffen door Chemours, waarvan de restanten tot in de wijde omtrek terug te vinden zijn in water en grond. Van Rees: “Die aandacht door onze wekelijkse actie moet er toe leiden, dat de verantwoordelijke overheden de vergunning(en) van Chemours zeer kritisch blijft volgen en controleren, zodat deze lange-termijn vervuiling uiteindelijk stopt en geen gevaar meer vormt voor de gezondheid van omwonenden. Alle inwoners van Sliedrecht en andere “geïnfecteerde” Drechtsteden zijn zaterdag weer van harte welkom om aan dit wekelijkse marathonprotest deel te nemen.”

8 gedachten over “Actievoerders Retour Afzender zetten zaterdag 100e emmer bij Chemours”

 1. Beste meneer van Rees, tel uw zegeningen met de wekelijkse gratis reclame op Sliedrecht24. Mooi om te zien dat u, en nog een paar, standvastig zijn. Baat het niet dan schaadt het niet.
  Sliedrecht24, wat mij betreft hoeft er niet elke week bij te staan welke partijen niet mee doen aan deze, op zichzelf staand, sympathieke actie. Na dit 10 weken aan 1 stuk genoemd te hebben, vormt dit geen nieuws meer.

 2. Dank voor je reactie Johanna.

  Mijnheer heeft bij deze wederom een aanbod om even in gesprek te gaan.
  Mag het met ons oneens zijn, geen enkel probleem, maar dit is wat zielig.
  (Maar wel lekker makkelijk). Dacht eigenlijk dat Sliedrecht24 zich hier niet meer voor zou lenen.

 3. Er zijn mensen die door een handicap die afstand niet kunnen fietsen en gaan daarom of met de scootmobiel of met de auto gaan. Maar gemotiveerd zijn ze.

 4. Jammer dat Adrie Hamburg het woord “slapjanussen”gebruikt. Al ben je het er niet mee eens wat hier gebeurt dan kan je dat ook in normale taal laten weten.

 5. Van afweten is geen sprake, voor D66 Sliedrecht staat vast dat Chemours de veroorzaker is.
  Doch volgens ons ligt de oplossing in Den Haag, vandaar dat wij deze aktie niet actief ondersteunen.
  Wij denken onze energie beter te kunnen besteden………

  Rene de Munck
  Fractie voorzitter D66 Sliedrecht

 6. De slapjanussen gaan weer. Ga ze allemaal op de fiets. Of met een vervuilende auto. Stop met deze hetze. Kijk verder naar wat komt er bij HVC uit de pijp en overige bedrijven.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld