Achttien belangstellenden voor burgemeesterspost Sliedrecht

door Peter Donk
SLIEDRECHT – De vertrouwenscommissie van de gemeente Sliedrecht is blij met het aantal reacties op de vacature voor burgemeester van Sliedrecht. In totaal reageerden achttien mensen op de vacature van burgemeester van de gemeente Sliedrecht.

De vertrouwenscommissie zegt uit te zien naar de bevindingen van de Commissaris van de Koning Jaap Smit (CDA) en ziet uit naar de gesprekken die gevoerd zullen gaan worden met een selectie van deze kandidaten.

Ervaring
Over het aantal sollicitanten is de vertrouwenscommissie enthousiast. “Dit maakt duidelijk dat Sliedrecht een interessante en uitdagende gemeente is om voor te werken. De diversiteit van kandidaten sluit prachtig aan bij de profielschets die de gemeenteraad heeft vastgesteld. Zowel de verscheidenheid in bestuurlijke ervaring als de manvrouwverdeling maken een goede selectieprocedure mogelijk. Het is een prima basis om te komen tot een brede, diverse en kwalitatief hoogwaardige selectie, waar we ons als vertrouwenscommissie vervolgens over kunnen buigen”, zegt Cees Paas (SGP-ChristenUnie), voorzitter vertrouwenscommissie. In deze commissie zitten de fractievoorzitter van de politieke partijen in de Sliedrechtse gemeenteraad.

Komende maanden
De provincie Zuid-Holland bericht dinsdag 8 december 2020 dat er acht vrouwen en tien mannen hebben gesolliciteerd in de leeftijd van 30 tot 61 jaar. Tien sollicitanten zijn wethouder dan wel burgemeester geweest of hebben een vergelijkbare bestuurlijke functie vervuld. De overige sollicitanten komen uit het bedrijfsleven of anderszins. De komende tijd maakt Smit de dossiers compleet door informatie van referenties en door gesprekken met een aantal sollicitanten. Vervolgens overlegt de commissaris met de vertrouwenscommissie over zijn bevindingen. Smit streeft naar een breed, samengestelde, hoogwaardige selectie. De vertrouwenscommissie doet vervolgens de gesprekken met de geselecteerde kandidaten en komt met een aanbeveling. De gemeenteraad draagt vervolgens twee kandidaten voor bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Daarbij geeft de raad een voorkeur door van één van de kandidaten. In beginsel volgt de minister volgens de provincie de aanbeveling van de gemeente, tenzij zich bijzondere omstandigheden voordoen. Tot er een nieuwe burgemeester is, blijft Dirk van der Borg (CDA) waarnemend burgemeester van de gemeente Sliedrecht. Na april 2021 heeft Sliedrecht – volgens de planning – een nieuwe burgemeester.

2 gedachten over “Achttien belangstellenden voor burgemeesterspost Sliedrecht”

 1. Het proces is in het artikel van de provincie en op de site van de gemeente helder beschreven (zie links in bovenstaande artikel) . Alle kandidaten krijgen een eerlijke kans. De eerste selectie wordt door de Commissaris van de Koning die alle kandidaten beoordeelt op geschiktheid voor het ambt van burgemeester.

  Uit artikel van provincie:
  “Smit (de Commissaris van de Koning) zal de komende periode de dossiers compleet maken, onder meer door referenties op te vragen, en voert daarna gesprekken met een aantal sollicitanten. Vervolgens overlegt hij met de vertrouwenscommissie, een afvaardiging van de Sliedrechtse gemeenteraad, over zijn bevindingen. De commissaris streeft naar een breed samengestelde, hoogwaardige selectie. De vertrouwenscommissie voert vervolgens gesprekken met de geselecteerde kandidaten en doet een aanbeveling op basis van de door de gemeenteraad vastgestelde profielschets. De gemeenteraad zal vervolgens twee kandidaten voordragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, waarbij de raad een voorkeur aangeeft voor één van beide kandidaten. In beginsel volgt de minister de aanbeveling van de gemeente, tenzij zich bijzondere omstandigheden voordoen.”

  Cees Paas
  Voorzitter vertrouwenscommissie

 2. hallo ik las het artikel dit viel mij op.
  ———————————————–

  in totaal reageerden achttien mensen enz. vertrouwens commissie praat met selectie van hun.
  Dan rijst de vraag Waarom niet met al de kandidaten?Ik zou denken geef iedereen een kans of zal men al selectie gemaakt hebben wie in hun kraam past?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld