SLIEDRECHT – Aan De Horst zijn de eerste eengezinswoningen aangesloten op het warmtenet. Voor woningcorporatie Tablis Wonen, aannemer BM Van Houwelingen en warmtenetleverancier HVC een moment om te vragen hoe het met de bewoners gaat en wat hun ervaringen zijn. Dat gebeurde maandag 28 oktober 2024 tijdens een bewonersmoment in de wijk.
De aanwezige bewoners zijn volgens Tablis Wonen tevreden over de voortgang van de werkzaamheden. “Natuurlijk is het even wat rommelig in de straat, maar dat hoort erbij. Straks wordt er nog een dag in huis gewerkt om de woning aan te sluiten op het warmtenet. Maar daarna hebben we een duurzaam huis. En daar doen we het voor. Geen aardgas meer: dus veiliger en gericht op een duurzame toekomst voor ons en onze kinderen,” sprak volgens de woningcorporatie een bewoner. (Foto via Tablis Wonen)
Annemarie, bewonersconsulente van BM Van Houwelingen, vertelt dat de werkzaamheden voorspoedig verlopen. “We hebben al een aantal woningen aangesloten op het warmtenet. Daarvoor sluiten we de CV-ketels af, we plaatsen nieuwe radiatoren en op de plek waar de CV-ketel zat, installeren we een wasbak. Uiteraard zullen we ook de woningen verder isoleren.”
Je heb gelijk herber ik wilde niet op het warmtenet maar tablis heeft mij gewoon gedwongen!!
Wat je met een snack en een patatje niet voor elkaar kan krijgen. Zijn deze bewoners nu zo blind. Of is Tablis nu zo machtig. Krijgen zij ook pannen en een kookplaat voor niks. VOOR NIKS?? Dan doe ik ook mee. Het blijkt maar weer wat een kuddevolk wij zijn. Als straks de nota op de mat valt krijgen de bewoners papieren zakdoeken om de tranen te drogen (deze zijn goed voor het milieu).
Maar dan ben je te laat. Heeft Tablis nog niet genoeg ellende veroorzaakt? 70 % van de huurders moet voorstander zijn. Ook mag er geen abnormale verhoging ontstaan volgens ACM.
Ik citeer:
Voor het gebruik van een warmtenet betaal je, net als bij het verwarmen met een cv ketel op aardgas, vaste en variabele kosten. De variabele kosten hangen af van je gebruik van warmte en warm water. Ieder jaar berekent de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een wettelijk maximumtarief voor warmte van het warmtenet om jou als consument te beschermen voor te hoge kosten.
Dit principe houdt in dat het maximale tarief voor warmte niet hoger mag zijn dan de kosten die een gemiddelde verbruiker zou maken voor het verkrijgen van dezelfde hoeveelheid warmte bij het gebruik van gas als energiebron.
Dit staat vastgelegd in de Warmtewet en wordt gecontroleerd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
Ik hoop u met deze gegevens op de hoogte te hebben gebracht.
Is geen reden voor een feest.
Verwachting dat kosten hoog oplopen voor bewoners.
Verschillende projecten in Nederland op de tocht en heeft niks meer duurzaamheid te maken.