OcD: ‘Inwoners voelen zich goed geholpen door schuldhulpverlening’

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Inwoners van de Drechtsteden voelen zich volgens het Onderzoekcentrum Drechtsteden (OcD) goed geholpen door schuldhulpverlening van de sociale dienst om weer financieel stabiel of schuldenvrij te worden.

De hulp wordt door de gebruikers volgens het eigen onderzoek hoog gewaardeerd; in de afgelopen drie jaar steeg de klanttevredenheid van een 6,7 naar een 7,6 in 2018.

Dat blijkt volgens het OcD uit de tussenevaluatie van het Beleidsplan Schuldhulpverlening 2016-2020. Portefeuillehouder Peter Heijkoop (CDA) van o.a. Werk en Inkomen vindt het belangrijk dat inwoners met schulden steeds beter geholpen worden. “De aanpak van schulden heeft hoge prioriteit in het beleid van de Drechtsteden. Door schulden vroeg aan te pakken voorkomen we dat mensen weg zakken in de  en steeds verder weg komen te staan van de samenleving. Het is goed te constateren dat onze inwoners de weg naar schuldhulpverlening weten te vinden.”

Actieve benadering
De resultaten geven aan dat het beleid een goede basis vormt voor de toekomst. “Maar we zijn er nog niet, we willen nog meer doen om schuldhulpverlening onder de aandacht van de doelgroep te brengen en het bereik van onze dienstverlening vergroten.” Vooral de actieve benadering van inwoners met schulden sorteert effect. In 2018 heeft de sociale dienst contact gelegd met bijstandsgerechtigden die 6 maanden of langer hun zorgpremie niet hebben betaald. Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) mag deze gegevens dan delen met gemeenten. Daardoor zijn 174 mensen gestart met een schuldhulpverleningstraject. Het gaat hier om inwoners die niet bekend waren bij schuldhulpverlening.

Oproep
Portefeuillehouder Heijkoop: “Op deze manier kunnen we ook mensen helpen die niet uit zichzelf hulp vragen of niet goed weten waar ze moeten zijn. We gaan ook in 2019 door met deze actieve aanpak. En in samenwerking met de gemeenten in de Drechtsteden breiden we deze hulp verder uit naar inwoners met schulden zonder bijstandsuitkering.” Belangrijkste is overigens de oproep aan mensen met schulden om niet af te wachten maar om hulp te zoeken. Om grotere problemen te voorkomen. “Daarnaast wil ik inwoners met schulden nadrukkelijk oproepen tijdig hulp te zoeken. Hoe eerder de schulphulp kan starten, hoe makkelijker de schulden nog op te lossen zijn”, aldus Heijkoop. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld