DORDRECHT / SLIEDRECHT – In de wijk Staart-Oost van de gemeente Dordrecht zijn verschillende chemische bedrijven gevestigd die tijdens een calamiteit negatieve effecten kunnen hebben voor de omliggende gemeenten. Dat geldt ook voor de gemeente Sliedrecht. Om voldoende hulp te kunnen bieden in geval van calamiteiten is er een tweede calamiteitenroute nodig. Op deze roue dringt de gemeente Sliedrecht (al enige tijd) op aan. “Wij vinden het belangrijk dat er een tweede ontsluitingsroute bij calamiteiten wordt gerealiseerd. Daarom hebben wij dit aan de orde gesteld en zullen wij de voortgang nauwlettend monitoren. Wij houden u op de hoogte voor wat betreft de toekomstige ontwikkelingen”, schrijft het College van B & W in een College Informatiebrief (CIb) maandag 25 maart 2019 aan de leden van de gemeenteraad.
In geval van calamiteiten is er maar een aanrijroute voor de hulpdiensten. De betreffende opties zijn de routes via de Baanhoekbrug uit Sliedrecht foto) of over het Wantij in Dordrecht. Daarvoor is aandacht gevraagd voor een onderzoek naar een tweede calamiteitenroute. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
De gemeente Dordrecht onderzoekt de mogelijkheid van een tweede calamiteitenroute naar De Staart-Oost. Naar de Baanhoekbrug is tot op heden nog geen onderzoek ingesteld. “Ondanks herhaald verzoek zijn nooit de technische gegevens van deze brug van Prorail ontvangen. Maar ook zonder die gegevens is duidelijk dat het fietspad van deze brug niet geschikt is voor een 30-tons brandweervoertuig (eis brandweer) en dat het aanpassen van deze brug gezien de grootte vele malen duurder zal zijn dan het aanpassen van de fietsbrug over het Wantij”, schrijft portefeuillehouder burgemeester Bram van Hemmen (CDA) van Openbare Orde en Veiligheid in de CIb.
Besluitvorming
De gemeente Dordrecht richt het onderzoek op de fietsbrug over het Wantij. Het Ingenieursbureau Drechtsteden (IBD) heeft in oktober 2017 in opdracht van de gemeente Dordrecht een quickscan uitgevoerd naar de fietsbrug over het Wantij. De uitkomst was dat de constructie van de brug niet voldoet als calamiteitenroute. In 2018 is nader onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden om de brug geschikt te maken als calamiteitenroute. Eind 2018 is dit onderzoek uitgebreid met onderzoek naar de aanrijroute. De uitkomsten worden dit voorjaar verwacht. De wethouder Rik van der linden (ChristenUnie-SGP) van de gemeente Dordrecht heeft het vierde kwartaal 2018 mondeling aan de raad gemeld te streven naar besluitvorming uiterlijk midden 2019.
Je moet de rijweg niet aan de kant van het fietspad maken, maar aan de westzijde. De brug is ooit ontworpen voor dubbelspoor, maar er is slechts een enkelspoor aangelegd. De pijlers zijn breed genoeg en voldoen stevig.