SLIEDRECHT – Het College van B & W is in de definitieve versie van de reactie op het rapport van de Commissie Deetman ‘Verstandig Versterken’ nog ‘harder’. “De eindnotitie is complex van opbouw, bevat ingewikkelde zinsconstructies en is in zijn taalgebruik af en toe diffuus en daardoor mogelijk zelfs niet consistent. Dit komt het noodzakelijke draagvlak voor de veranderingen die de commissie voorstaat niet ten goede. Een redactieslag is dus dringend gewenst”, schrijft het College van B & W van de gemeente Sliedrecht.
Dinsdag 22 januari 2019 is over het concept-rapport gesproken met de gemeenteraad. Ook omliggende gemeenten hebben inmiddels van zich laten horen en ook zij zijn het op punten niet eens met de commissie. Eerder verscheen al een conceptvisie van de gemeente Sliedrecht. (Archieffoto Peter Donk / Sliedrecht24)
De eindnotitie redeneert, dat dit commitment afgedwongen wordt omdat raden en colleges korter op de collectieve vraagstelling van de groeiagenda en op de hieruit voortvloeiende gezamenlijke verplichtingen zitten. College: “We vragen ons af, hoe de provincie de kwetsbaarheid van het commitment van de lichte GR gaat wegen ten opzichte van het gebonden commitment dat we nu samen via de zware Gemeenschappelijke Regeling (GR) aan de groeiagenda hebben gegeven. Wordt dit helderder door meer kaders en controlemogelijkheden voor onze raden? En wordt dit helderder als een lokale raad een coördinerend wethouder van een andere gemeente ter verantwoording kan roepen en/of controleren? Als we de intentie van de eindnotitie langs de kaders van de raad leggen, dan trekken wij de volgende conclusie, waarbij √ staat voor ‘voldoende’ en X voor ‘nog onvoldoende’:
– X … de Drechtraad vooral kaderstellend en daarnaast logistiek en organisatorisch beperkt;
– X … het DSB in strategische positie om slagkracht te organiseren en te vertegenwoordigen door handhaving in huidige omvang en samenstelling;
– √… een beperkt aantal programmalijnen (waarbij het goede wordt behouden in de vorm van bedrijfsvoering en sociaal);
– √… verdere intensivering van de Drechtsteden-samenwerking via de groeiagenda op het ruimtelijk-economisch terrein (beperkt tot de drie thema’s economie, wonen en mobiliteit die elk met variabele governance kunnen worden doorontwikkeld);
– √… bereidheid om – ook financieel – in te stemmen met het tijdelijk overdragen van bevoegdheden bij projecten met een kop en een staart. Onze reactie op onderdelen van de geformuleerde uitgangspunt.”
Rol Drechtraad
Het college erkent dat de huidige praktijk van de Drechtraad en de vergaande rolinvulling door regiofracties rolverwarring in de hand werkt. “Het aanbrengen van meer scherpte in de diverse rollen van lokale raden, Drechtraad en DSB en het benoemen van eigenaarschap is daarin een belangrijke randvoorwaarde”, stelt het college, “Mede ook gelet op de aankomende ontwikkelingen in het sociaal domein, pleiten wij derhalve voor een hogere vergaderfrequentie. Overigens lijkt het er op, dat in de eindnotitie de Drechtraad als veroorzaker van vertragingen wordt gezien; wij delen dat beeld niet.”
Conclusie
Het College van B & W van de gemeente Sliedrecht heeft de uitgangspunten en consequenties van de eindnotitie goed doordacht en heeft daarop in de brief constructief willen reageren. College: “Tegelijkertijd vinden wij ook, dat we transparant moeten handelen en zijn van mening dat als wij instemmen met het voorliggend advies, wij ook moeten instemmen met de gevolgen hiervan en deze volledig zullen moeten effectueren. Afhankelijk van de verwerking van onze reactie in het eindvoorstel van de voorbereidingscommissie en de weging hierna, kunnen wij pas een definitief oordeel vellen. Wij willen u hierbij meegeven, dat een vorm van experimenteren met het gedachtegoed binnen de huidige GR – om daarmee de consequenties van het voorgestelde model beter te kunnen beoordelen, bijvoorbeeld voor het onderwerp wonen – voor ons een basis biedt om later met voldoende draagvlak tot een aanpassing van het model te komen.”