DORDRECHT / SLIEDRECHT – De Woonvisie moet door de Drechtstedengemeenten uiterlijk 1 juli 2019 zijn uitgewerkt tot een lokaal uitvoeringsplan dat door iedere gemeenteraad wordt vastgesteld. Deze zeven uitvoeringsplannen kunnen vervolgens worden getoetst aan de Woonvisie. Dat staat in het bijna veertig pagina’s dikke voorbereidend advies van de Commissie Deetman ‘Voorbereidingscommissie toekomst regionale samenwerking, Consultatieversie eindnotitie t.b.v. consultatie colleges van B & W’ in de Drechtsteden. Het stuk is hier te downloaden.
Dat Sliedrecht ook moet bijdragen aan woningbouw, lijkt min of meer onontkoombaar. In de polder? In Sliedrecht-Noord? De politieke partijen kunnen aan de slag, al zijn er politieke partijen die hun ideeën al hebben gepresenteerd. Het is niet duidelijk wanneer de gemeenteraad van Sliedrecht de lokale Woonvisie vaststelt, in ieder geval is dat binnen een half jaar. (© Foto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)
Na ontvangst en verwerking van de zienswijzen streeft de commissie ernaar ‘op zo’n kort mogelijke termijn tot besluitvorming over de definitieve tekst te komen’. Daarna volgt besluitvorming in de raad.
Woningen hoger opgeleiden
De Drechtsteden streven naar een regio met 300.000+ inwoners rond 2030. “Daarnaast willen de Drechtsteden door een slimme mix van woonmilieus binnen de 25.000 extra woningen (bestaande uit autonome groei en aanvullende ambitie) ook de gehele mix van woonmilieus binnen het bestaande aanbod aanpassen, met meer hoogwaardige woningen die een hoger opgeleid en welvarender groep mensen aanspreekt. Dat zal ook de doorstroom binnen het huidige woningbestand vergroten”, schrijft de commissie. Het is in hun ogen cruciaal dat mensen die in de regio hun geld verdienen (door werk/ondernemen, 30.000 extra banen in 2030) ook in de regio wonen, zodat het geld dat de Drechtsteden met elkaar verdienen ook (zoveel mogelijk) hier wordt uitgegeven. “Dat vergt de bouw van 25.000 woningen. Bovendien zal de provincie meekijken tegen de achtergrond van de verstedelijkingsalliantie.” Dat Sliedrecht daaraan ook moet bijdragen, lijkt min of meer onontkoombaar.
Praten en werken
De commissie Deetman haalt in het rapport de stofkam door de Drechtsteden. “Niet praten, maar doen!”, staat letterlijk op papier. “De Drechtstedengemeenten zijn goed in het optuigen van praat-circuits, terwijl er simpelweg resultaten te boeken zijn. Daar wordt werk van gemaakt. Met elkaar. Niet praten over, maar werken aan. Elkaar niet vermoeien met nodeloze discussies over details. Liever een goed gesprek over de koers van de regio dan een lange avond over € 10.000,- voor een gezamenlijk evenement”, is te lezen in het rapport als één van ‘de vijf waarden’.
Onvoldoende scherp
De Commissie heeft naast het ‘wat’ ook gesproken over het ‘hoe’ van de samenwerking. Commissie: “Te vaak is in het verleden geconcludeerd dat de regio onvoldoende scherp is naar elkaar in aanspreken en naleven van afspraken, dat men elkaar te veel gevangen houdt in gelijkheidsdenken en dat er teveel tijd gespendeerd wordt aan gesprek en te weinig aan resultaten boeken. Daarom stelt de Commissie voor een aantal centrale waarden te omarmen als regio en te verwerken in het ‘hoe’ van de samenwerking.”
Waarden
Na veel wikken en wegen (want er is volgens de commissie veel relevant) komt de commissie tot onder meer Niet praten over, maar werken aan en de andere vier waarden zoals aanspreken (lokale verantwoording vraagt een sterke aanspreekcultuur. Er wordt met elkaar gesproken, niet over elkaar), oog voor verschil (tegelijkertijd is Dordrecht de centrumstad en zijn lokale vraagstukken onderling verschillend. Er wordt gebruik gemaakt van elkaars kracht), Solidariteit als basis (de balans wordt alleen opgemaakt over het geheel op. En die moet wel voor iedereen positief zijn), niet alles door één oplossing (soms gezevenen, soms met smaldelen, soms zeer bindend en krachtig. En soms vrijblijvend, met ruimte. Belangrijk is te blijven innoveren en proberen).
Griffiers en burgemeesters
De voorgestelde veranderingen in de samenwerking tussen de Drechtsteden stellen wat betreft de commissie onder leiding van oud-onderwijsminister Wim Deetman (CDA) hoge eisen aan het eigenaarschap van de gemeenteraden van de samenwerking. “Samen vormen zij de Drechtraad. En samen hebben zij te organiseren dat de Drechtraad goed ondersteund wordt. Het lijkt de Commissie goed als de zeven griffiers en zeven voorzitters van de gemeenteraden hier een nadrukkelijkere rol in pakken. De griffier van de centrumgemeente Dordrecht kan hierin een coördinerende rol spelen. De voorbereiding en verslaglegging van de Drechtraadvergaderingen kan voortaan ter hand genomen worden door de regiosecretaris.”
Grootschalige woningbouw min of meer onontkoombaar ? Hoezo ?
Dat Sliedrecht fors moet gaan bouwen en dan nog wel ten noorden van de spoorlijn is helemaal niet onontkoombaar.
Bovendien gaat de gemeenteraad van Sliedrecht daar over.
De gemeenteraad van Hendrik Ido Ambacht heeft bijvoorbeeld onlangs nog uitgesproken dat men helemaal geen bevoegdheden op het gebied van economie en wonen wil overdragen aan de Drechtsteden .
En Zwijndrecht en Dordrecht hebben hun eigen woonvisie vastgelegd . Zoiets kan onze raad ook doen.
Het zou nou eens mooi zijn als het college een brede Sliedrechtse maatschappelijke discussie organiseert over dit belangrijke onderwerp. Pro Sliedrecht en de PvdA hebben daar al een voorzet voor gegeven.
Ook kunnen belangrijke partijen, zoals Tablis dan hun mening geven.
En daarna de gemeenteraad van Sliedrecht.
Kom ; wethouders van Ruimtelijke Ordening en Wonen !