SLIEDRECHT – Het moment dat VVD Sliedrecht de handdoek in de ring gooide bij de coalitiebesprekingen staat fractievoorzitter Roelant Bijderwieden (VVD) en Sjors van Wijngaarden (VVD nog op het netvlies. “Dat was geen prettige situatie. We hadden vertrouwen in de partijen die aan de onderhandelingstafel zaten. Wanneer je dan op moet stappen omdat je het niet eens kan worden met elkaar hebben wij als zeer jammer ervaren. Het punt over zondagsopenstelling was voor ons echter zo zwaarwegend, dat we geen andere uitweg zagen dan opstappen uit de onderhandelingen”, reageert Roelant Bijderwieden woensdag 20 juni 2018. Sliedrecht24 sprak met Bijderwieden en Van Wijngaarden daags na de installatie van de nieuwe wethouders.
Aan tafel v.l.n.r. notulist Arie-Jan van Genderen, informateur Roel Augusteijn, fractievoorzitter Roelant Bijderwieden (VVD) en raadslid Sjors van Wijngaarden (VVD). De VVD begon ‘heel positief’aan de coalitiebesprekingen. Van Wijngaarden: “We hadden een informatieronde gehad, waarin we alles hebben gezegd en duidelijk gemaakt wat nodig was. We hadden er ook vertrouwen in. Het was voor ons tevens een zware periode, waarin we te maken hebben gehad met een wethouder die opstapte, iets wat je niet in de koude kleren gaat zitten.” (Archieffoto Peter Donk / Sliedrecht24)
Over het breekpunt zegt Bijderwieden: “We vinden het erg belangrijk dat Sliedrecht werkt aan de toekomst en daarmee de vooruitgang van het dorp. Wanneer je het gevoel hebt dat je als gemeente wordt ingehaald door de ontwikkelingen om ons heen, moet er versneld worden, om te voorkomen dat je achter gaat lopen. Met achterlopen bedoelen we dat je als gemeente niet kan bieden waar bedrijven op zitten te wachten. Je gaat dan kansen missen. Daarom hebben wij ingezet op het vrijgeven van de zondagsluiting boven de A15.”
Geen ruimte voor
De inzet van de liberalen hierbij was dat ondernemers de mogelijkheid moeten hebben om zelf te bepalen wanneer zij ondernemen. “Bijna elke woonboulevard is elke zondag open. Om de concurrentiepositie van onze woonboulevard te kunnen garanderen, vinden wij zondagsopenstelling een vereiste. Het gaat er hierbij niet om of winkeliers het wel of niet willen, het gaat om de verwachtingen die klanten hebben van winkels. We hebben daarom ook gezegd dat zondagsopenstelling geen verplichting moet zijn. We willen de Sliedrechtse ondernemers de vrijheid laten ervaren. Daar is nu geen ruimte voor. Van de twaalf koopzondagen die al waren ingesteld, waren enkele dagen gereserveerd voor bijvoorbeeld Tweede Paas-, Pinksterdag e.d. Dat wordt allang niet meer als een zondag, maar als een koopdag ervaren door winkelend Nederland. Sliedrecht heeft een fantastische ligging, welke ons economisch veel voordeel kan bieden in de toekomst. We moeten dan wel zorgen dat onze bedrijventerreinen aantrekkelijk zijn om te ondernemen”, vult raadslid Sjors van Wijngaarden aan, “Zodra de voetbalvelden verhuizen naar Sliedrecht Buiten komt er een enorm terrein vrij, waar de we nieuwe kunnen laten vestigen.”
Essentieel en breekpunt
Om de aantrekkelijkheid van Sliedrecht te vergroten is zondagsopenstelling wat de VVD betreft onontbeerlijk. Bijderwieden: “Daarnaast vinden we dat de woonboulevard impulsen nodig heeft. Niet zozeer met een flyer of een advertentie. Door nieuwe winkeliers aan te trekken en meer body te creëren, zodat het aanbod zo interessant is dat mensen de plaatsen als Breda, Barendrecht, Rotterdam-Alexandrium en Delft doet vergeten. Met het vast blijven houden van de twaalf zondagen en geen zondagen erbij zullen deze nieuwe winkeliers niet komen en zullen zij uitwijken naar andere plaatsen.” “Omdat we van mening zijn dat zondagsopenstelling boven de A15 essentieel is voor de economische positie van Sliedrecht, maar ook omdat we vinden dat de huidige regels met betrekking tot de zondagsrust niet meer van deze tijd zijn, werd dit onderwerp voor ons het breekpunt”, vult Van Wijngaarden aan.
Niet fout gedaan
Over de gesprekken zegt de VVD dat deze over het algemeen ‘prima verliepen’. “Hoewel het mijn eerste coalitievorming was, was de sfeer prima en is er constructief gesproken met elkaar. Ook in de week erom heen”, zegt Bijderwieden. En hoe zat het dan met de wethouderskandidaat? Van Wijngaarden: “De VVD is een grote volkspartij die altijd een kandidaat kan vinden. We hadden ook een kandidaat.” Wat ging er dan fout in de coalitiebespreking? Bijderwieden: “Ik vind niet dat we het fout hebben gedaan. We hebben er natuurlijk wel van geleerd. We hebben het proces op natuurlijke wijze doorlopen. We hebben veel overleg gehad met fractie en bestuur. We zijn van mening dat we geen gekke dingen vroegen van de andere onderhandelende partijen. Het mocht uiteindelijk niet baten.”
Kritisch volgen
Het zal even wennen zijn aan de nieuwe rol. Oppositievoeren heeft nieuwe uitdagingen. Natuurlijk is het jammer dat je niet meer een directe stempel kan drukken op het beleid. We gaan het zien.” De VVD zegt de komende jaren te staan voor vrijheid en ontwikkeling van het dorp. Van Wijngaarden: “We zullen op basis van ons programma het nieuwe college kritisch volgen. Zeker als het gaat om de ontwikkeling van het ondernemerschap in Sliedrecht.” In het coalitieakkoord staan tientallen nieuwe plannen. Haalbaar in vier jaar tijd? “We vinden het op dit moment nogal wollig en niet zo concreet. Ik heb daar het nodige over gezegd in mijn bijdrage dinsdagavond”, sluit Bijderwieden af.
Het valt mij op (maar niet meer dan dat), dat landelijk gezien de SGP/CU/CDA veel pragmatischer omgaan met de zondagsrust en winkelsluiting op zondag.
Als voorbeeld de Zeeuwse gemeentes Goes (CDA/SGP/CU 9 zetels) of Veere (CDA/SGP/CU 8 zetels) of Middelburg (CDA/SGP/CU 10 zetels).
Ofschoon dat dus zwaar christelijke gemeentes zijn, weet de politiek er daar op de één of andere manier wel goed uit te komen, d.w.z. winkels mogen, kunnen en gaan gewoon elke zondag open, kermis e.d. ook. Natuurlijk geen “heavy metal rockbands” (te) dicht bij de kerken, etc, zodat er andersom volgens mij geen overlast is ten opzichte van mensen, die wel naar de kerk gaan.
Uiteraard legt het toerisme daar een fors gewicht in de schaal, maar al met al een mooi voorbeeld van de oud-Hollandse combinatie “koopman & dominee”, waar eenieder blijkbaar met respect voor elkaars overtuiging met elkaar in dezelfde gemeente samenleeft.
Sliedrechters doen toch niet onder voor Zeeuwen en wij zouden toch met z’n allen verstandig genoeg moeten kunnen zijn om ook zo met respect voor ieders overtuiging samen te kunnen leven zonder het aantal koopzondagen ten noorden van de A15 én in het centrum per minuut uit te onderhandelen en daarna minutieus bij te houden.
Kortom, dames en heren politici, alsmede gewone en kritische burgers, ga eens een weekend naar Zeeland om te kijken hoe het ook kan! Scheelt een heleboel discussie en misverstanden.
P.S. Ter vermijding van misverstanden: Ik ben niet van de VVD en ook niet gelovig, maar wil gewoon in een gezellig levendig dorp wonen, zodat die borden “Ga Terug”, die je bij de opritten uit Sliedrecht naar de rijksweg tegenkomt, daadwerkelijk zin hebben.
Jammer dat de VVD laat zien er alleen voor de grote ondernemingen te zijn boven de A15. De VVD moet pleiten voor de zondagopenstelling voor heel Sliedrecht! Gelukkig is er een partij in Sliedrecht die geen onderscheid maakt tussen grote- en kleine ondernemers.
Ik hoor niet anders dan op zondag moeten de winkels open. Een week heeft 7 dagen. Er blijven er dus 6 over om te shoppen. Die ene zondag waar we als rustdag zuinig op mogen zijn is echt niet doorslaggevend voor een ondernemer. Een 24 uurs economie zitten we in Nederland echt niet op te wachten. Gaat dat nu niet doordrammen !!
Ikea is in Sliedrecht NIET weggegaan omdat ze op zondag niet open mochten. Bedrijven weglokken uit Breda, Delft, Barendrecht etc.? Wel graag een beetje realistisch zijn, dorpse karakter mag ook wel eens gekoesterd worden i.p.v. willen concurreren met plaatsen die toch echt een maatje groter zijn.