SLIEDRECHT – De grond bij de nieuwbouw naast het Sliedrechts Museum aan de Van Goghstraat ligt er voor een deel nog en is niet afgedekt. Volgens bewoner Rook Kamsteeg gaat het om een ‘berg zwaar verontreinigde grond’. Juist woensdag 6 juni 2018 is een begin gemaakt met het weghalen van de grond.
De half afgedekte hoop grond bij de nieuwbouw van het Sliedrechts Museum. Woensdagmorgen is een begin gemaakt met het weghalen van de grond. (Foto Rook Kamsteeg)
Kamsteeg hekelt de opmerking van aannemer Bas Visser van Bouwbedrijf Visser. “Visser kondigde aan dat aan het eind van die week de grond zou worden afgevoerd. Dat is níet gebeurd. In een artikel in Het Kompas van donderdag 17 mei 2018 gaf hij aan dat de grond goed afgedekt zou worden om verstuiven tegen te gaan. De realiteit is dat een deel van de berg al weken deels onafgedekt op het terrein ligt en er geen enkele moeite gedaan wordt om dit te herstellen”, stelt Kamsteeg.
Niet afgevoerd
Vorige week heeft voorzitter Rinus Spruijt van de Vereniging van Eigenaren (VVE) gebeld met Bouwbedrijf Visser. Kamsteeg: “Hij ontving een mail, waarin werd aangegeven dat men verwachtte dat de grond bijna in zijn geheel aan het eind van díe week afgevoerd zou gaan worden. Indien er veranderingen zouden optreden, zou men contact opnemen met de VVE. De grond is níet afgevoerd en het bedrijf heeft géén nieuw bericht gestuurd aan de VVE.” Bouwbedrijf Visser spreekt dit tegen. De aannemer was elke dag op de bouwplaats aanwezig en de ontwikkelingen zijn gecommuniceerd. Kamsteeg liet Sliedrecht24 woensdagmorgen 6 juni 2018 weten dat na zes weken deze morgen is begonnen met het afvoeren van een deel van de grond.
Reactie
Bouwbedrijf Visser is om een reactie gevraagd. Directeur-eigenaar Miranda Visser van Bouwbedrijf Visser reageert: “De verwachting om de grond vorige week af te voeren was gebaseerd op toestemming voor acceptatie ervan die Van Vliet vorige week woensdag hoopte te krijgen, maar die helaas pas gisteren kwam. De boel is toen direct in gang gezet en vandaag wordt inderdaad (een heel groot deel van) de grond afgevoerd naar een depot”. Er blijft volgens Visser waarschijnlijk nog wel wat grond achter. Deze is voor aanvulling van de fundering later in het proces. Visser: “Mocht er te weinig zijn blijven liggen wordt het restant weer uit het depot gehaald. Andersom wordt het teveel later alsnog afgevoerd.” Het is het bouwbedrijf niet bekend wat er met de afgevoerde grond gebeurt.
Archeologische vondsten
Op de vraag van Sliedrecht24 of er archeologische vondsten zijn gedaan, antwoordde Visser: “Voor zover wij weten zijn er geen archeologische vondsten gedaan. In en rond het dijklint (en dan met name in het centrum) is de aanwezigheid van een archeoloog bij graafwerkzaamheden bijna altijd verplicht omdat het een ‘archeologisch interessant’ gebied is (oudste bewoonde deel van Sliedrecht). Helaas levert dit soms wel wat vertraging in het proces op zoals ook hier, maar gelukkig zijn de werkzaamheden in de bodem nu nagenoeg klaar en kunnen we de lucht in.”