SLIEDRECHT – Een bijzondere raadsvergadering woensdag 28 maart 2018 in het raadhuis. Het was de laatste bijeenkomst van de gemeenteraad in oude samenstelling. In de raad Sliedrecht kwamen vragen over een rapport over een vergaande samenwerking in de Drechtsteden. Wethouder Hans Tanis (SGP-ChristenUnie) wil op korte termijn dit rapport bespreken.
Hans Tanis aan het woord woensdagavond in de gemeenteraad van Sliedrecht. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)
Raadslid Jan Visser (SGP-ChristenUnie) stelde mondelinge vragen over het rapport Berenschot. Daarvoor is een voorbereidingscommissie ingesteld o.l.v. oud-minister Wim Deetman. De commissie buigt zich over een vergaande samenwerking van de Drechtstedengemeenten. Sliedrecht is volgens Visser niet geraadpleegd en stelde daarom vragen aan het college van B & W. “Wat ons betreft is het niet slim om langs elkaar heen te rijden. Per spoor is dat overigens ook lastig, maar dit terzijde. Beter is vooraf met elkaar te bespreken waar we naar toe willen en welk traject daarvoor het meest handig is. Van A naar Beter voor Dordrecht is veel te kort door de bocht. Wat de fractie van de SGP-ChristenUnie betreft gaan we voor Beter voor de Drechtsteden, maar wel als dat ook beter voor Sliedrecht is!”, aldus Visser.
Draagvlak
Wethouder en Drechtstedenbestuurder Hans Tanis (SGP-Christenunie) vertelde dat de gemeenteraad van Dordrecht nog geen besluit heeft genomen, maar wel er over heeft gesproken. Tanis: “Er is een coördinatiegroep ingesteld door de zeven burgemeesters. Het college van B & W heeft niemand als vertegenwoordiger aangewezen uit de Sliedrechtse politiek. Deze zeven zouden worden toegevoegd om het politieke draagvlak te verhogen. Alle raden krijgen een uit te werken voorstel aangeboden. Dit rapport moet gedragen worden door de zeven gemeenten en dat is dus niet de Drechtraad. Het college wil participeren in de werkgroep, om te voorkomen dat er over Sliedrecht wordt gepraat zonder dat de gemeente Sliedrecht aan tafel zit.” Het lijkt het college wensenlijk op een zo’n kort mogelijk termijn het rapport Berenschot beeldvormend te bespreken.
Motie vreemd
Fractievoorzitter Anton van Rees (PvdA) kwam met een motie vreemd. Van Rees vroeg zich werkelijk af hoe burgemeester Kolf het recht vandaan haalt om dit op te zetten. Van Rees vergeleek de houding met iets van ‘het Kremlin’. De motie werd gesteund door PRO Sliedrecht. De motie verzocht niet toe te treden tot de commissie. Van Rees: “Het is van het grootste belang dat we betrokken zijn. Er moet wel een opdracht van onze raad liggen. Er zijn al twee andere gemeenten, Papendrecht en Dordrecht, die eenzelfde positie hebben ingenomen. Het lijkt me sterk dat ze aan de slag gaan als gemeenten er niet bij zitten.” Volgens Gerrit Venis (PRO Sliedrecht) is het gek dat een clubje burgemeesters aan de slag is gegaan. “Het clubje van burgemeester heeft geen enkele status. Er zijn procesrichtingen geweest”, aldus burgemeester Bram van Hemmen (CDA).
Tekst gaat onder tweet verder.
Overleggen tijdens een schorsing in raad Sliedrecht pic.twitter.com/nRxP5asECe
— Sliedrecht24 (@Sliedrecht24) March 28, 2018
Door het stof
Tanis vond dat het proces geen schoonheidsprijs verdiend. “Ook bij het college zit irritatie. Het had handiger geweest als we eerder met een procesvoorstel rond het rapport Berenschot waren gekomen. Er moet nu een voorstel worden uitgewerkt en dat dan naar de raden gaat. Dat is volgens het college het moment om met u daarover te spreken”, sprak Tanis, die enigszins door het stof ging. Venis nam Tanis kwalijk dat de kaders niet bij de raad zijn opgehaald. Tanis: “Het is niet ongebruikelijk dat een voorstel door portefeuillehouders wordt voorbereid.” Van Rees: “Is het niet over de top zeven burgemeesters en zeven volksvertegenwoordigers om voor te gaan bereiden.” Visser pakte de brief er bij van de Drechtraad. Hij wilde weten wie een opdracht heeft gegeven aan de commissie. Tanis: “Maandag is de brief van de voorzitter van de Drechtraad gekomen. Deze is niet via het Drechtstedenbestuur gegaan. Als u naar de praktische kant kijkt en deze raad op korte termijn het rapport te bespreken en daaraan conclusies te verbinden.”
Motie aanhouden
Venis vond het onverstandig om kaders later mee te geven. “Je kan niet doormodderen. Of je moet er iets goed van maken of je gaat een aantal kantjes minder doen. Wat gaat het college doen? Dat het meer Drechtstad wordt of anders”, aldus Venis. Tanis wil op korte termijn spreken over de duiding van het rapport. Tanis: “Dan heeft de raad alle ruimte. Als wij op korte termijn dat gesprek te voeren, dan past dat in het gesprek dat de komende maanden wordt gevoerd. Het sluit aan bij uw wens.” Van Rees kon zich niet voorstellen dat er een telefoontje naar de heer Deetman is gegaan om iets te gaan bespreken. Tanis vertelde dat het college de motie vreemd ontraadt. Van Rees wilde motie aanhouden. De SGP-ChristenUnie gaf een stemverklaring. “De beantwoording door Tanis is voldoende. We kunnen de motie niet steunen”, aldus Visser. Ook de VVD zag het zo. “Er is toegezegd dat we op korte termijn met elkaar om de tafel gaan. Ook wij steunen de motie niet”, aldus Roelant Beiderwieden. Fractievoorzitter Ton Spek (CDA) vertelde dat de motie ook niet wordt gesteund. Motie werd uiteindelijk verworpen, want alleen PRO Sliedrecht en de PvdA waren voor.