Chocolade showstuk krijgt plaatsje op toonbank

SLIEDRECHT – Hij volgt de opleiding tot patisserie op het Cingel College in Breda. Kjeld Kruithof, 19 jaar en werkzaam bij Bakkerij Hofman aan het Burgemeester Winklerplein. Eén van zijn showstukken pronkt nu op de toonbank in de bakkerswinkel.

Het chocolade showstuk van Kjeld Kruithof staat bij bakkerij Hofman op de toonbank. (Foto via Kjeld Kruithof)

De opleiding aan het Cingel College is voor hem een vervolgcursus. Speciaal voor mensen, die een voor opleiding hebben gehad als kok of banketbakker. Kruithof: “Ik ben begonnen aan de opleiding in augustus 2017, nadat ik mijn diploma had behaald voor banketbakker in februari 2017.” Twee dagen werkte hij aan een showstuk dat uit 100% pure chocolade bestaat. “Dat was erg doorwerken en ik heb veel geleerd. Dit was voor mij de eerste keer dat ik zoiets maakte, maar ik moet zeggen, ik ben er erg tevreden over.” En wat ga ik er mee doen? Kruithof: “Eerst laat ik hem even in de winkel staan en daarna lekker opeten natuurlijk. Het stuk wordt niet beoordeeld. Het is puur voor mezelf om te oefenen, maar ik had veel positieve reacties gekregen van de docenten.”

Producten ontwikkelen
Kruithof werkt bij bakkerij Hofman al sinds de laatste klas van de middelbare school. Toen begon hij als weekendhulp en kreeg hij de liefde voor het vak mee. “Ik ben destijds gaan studeren voor banketbakker en nu doe ik patisserie. Dan ben ik breed opgeleid. Ik vind het bijzonder interessant zoals het verwerken van chocolade en het maken van desserts”, vertelt Kruithof. Binnen de opleiding tot patisserie heeft Kruithof elke week een andere gastdocent uit het bedrijfsleven en deze week was dat patisserie Peter Remmelzwaal. Kruithof: “Hij gaf ons een masterclass showstukken maken. De gastlessen zijn bedoeld om ons voor te bereiden op het examen waarbij we onder andere ook een showstuk moeten maken en zes nieuwe producten moeten ontwikkelen. De opleiding tot patisserie duurt 1 jaar en is een BBL opleiding.” Na zijn opleiding tot patisserie hoopt hij bij bakkerij Hofman te blijven werken. “Het is een ambachtelijke bakkerij, de sfeer is er erg goed en ik heb het heel erg naar mijn zin”, zegt Kruithof. 

1 gedachte over “Chocolade showstuk krijgt plaatsje op toonbank”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld