Oasen Drinkwater overspoelt met vragen over GenX

GOUDA / SLIEDRECHT – Oasen Drinkwater kreeg de afgelopen maand bijna 200 vragen van klanten over de betrouwbaarheid van het drinkwater. Dat schrijft het bedrijf op hun website. Ook in Sliedrecht levert Oasen Drinkwater.

Oasen Drinkwater reageert op de brief van demissionair-minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) van Infrastructuur en Milieu dat Chemours de lozing van GenX met driekwart terugbrengt naar 500 kilo per jaar. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Onder druk van de provincie Zuid-Holland als vergunningverlener, betrokken gemeenten en boze omwonenden heeft het chemiebedrijf Chemours uit Dordrecht onlangs een nieuwe zuiveringsinstallatie neergezet om haar afvalwater voor te zuiveren. Daarover publiceerde ook Sliedrecht24 een artikel. 

Zo schoon mogelijk
De gesprekken met klanten zijn volgens Oasen Drinkwater vaak lange gesprekken, waarin mensen hun ongerustheid tonen. “Daarin leggen wij uit dat het drinkwater dat wij leveren voldoet aan alle gezondheidsnormen en daarmee veilig is en dat de overheid daarop toeziet. De sporen van GenX die wij vinden in het drinkwater, zijn ver onder de norm. Was dat niet zo dan hadden we als Oasen extra zuivering bijgeplaatst. En op de vraag die we vaak krijgen: ja, we drinken het zelf ook. We komen in actie tegen deze lozing, omdat we vinden dat de bronnen waaruit wij water winnen zo schoon mogelijk moeten zijn. Niet alleen nu, maar ook naar de toekomst toe”, is te lezen online

Nog hoger dan nodig
Oasen is blij met de ontwikkeling bij Chemours, maar ziet het als een eerste stap. “Het is belangrijk dat het bedrijf haar verantwoordelijkheid accepteert en haar omgeving probeert schoon te houden. De lozing van 500 kilo per jaar is echter nog hoger dan nodig. Met moderne zuiveringstechnieken als Reverse Osmosis kun je immers nagenoeg alles eruit halen”, schrijft Oasen Drinkwater. In de rechtszaak tegen de lozing van GenX door Chemours, die later dit jaar dient, bepleit Oasen Drinkwater dat een dergelijke stof niet in het milieu thuishoort en vraagt ze om een afbouw van de lozing van Chemours naar maximaal twintig kilo per jaar, en het liefst, op termijn, reducerend naar nul.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld