Politiek schrikt van grote laaggeletterdheid in Sliedrecht

SLIEDRECHT – De politieke partijen in Sliedrecht zijn zich werkelijk rot geschrokken van de hoge laaggeletterdheid in Sliedrecht. Volgens een laatste onderzoek gaat het om 2400 mensen. In de hele Drechtsteden om 33.000 inwoners. In de Drechtsteden zijn er plannen om hier snel wat aan te gaan doen. Ook de Sliedrechtse politieke partijen willen niet afwachten, blijkt vrijdag 23 juni 2017. 

In Sliedrecht wonen 2400 laaggeletterden. Het gaat niet alleen om nieuwe Nederlanders. Zo’n 65% van de laaggeletterden is namelijk van autochtone afkomst. (Luchtfoto Vincent Prins)

“Kunnen lezen en schrijven is een basisvaardigheid en onmisbaar om goed te kunnen functioneren in de maatschappij. Het aantal laaggeletterden vind ik eerlijk gezegd verbazingwekkend hoog. Het is daarom ook heel goed dat hier aandacht aan wordt geschonken”, reageert namens de liberalen burgerraadslid Sjors van Wijngaarden (VVD). Het bereiken van de doelgroep kan volgens de VVD nog wel een uitdaging zijn. Van Wijngaarden: “Maar we hopen van harte dat dit gaat lukken.”

Taal
De meeste laaggeletterden in de Drechtsteden, zo’n 65%, is van autochtone afkomst. En dan heb je nog de groep nieuwe Nederlanders. Integratie en participatie werkt stukken beter volgens de PvdA als je de taal beheerst. Fractievoorzitter Anton van Rees (PvdA): “Daar kan geen discussie over bestaan. Laaggeletterden komen daardoor heel gemakkelijk onder aan de maatschappelijke ladder te staan. Voor nieuwe medelanders moet dit een essentieel onderdeel van het inburgeringsproces zijn. Kosten kunnen niet het bezwaar zijn, want taal vergroot de kans op arbeidsparticipatie.” 

Problematisch
Het CDA ziet laaggeletterdheid écht als een probleem en het CDA is van het aantal geschrokken. “Terwijl de maatschappij steeds meer beroep doet op zelfredzaamheid en eigen regie van mensen, ontbreekt het veel mensen aan basisvaardigheden. En kon men zich vroeger daar ternauwernood nog mee redden, door de toenemende digitalisering in de maatschappij lukt dat nu niet meer”, zegt fractievoorzitter Ton Spek (CDA). Het aanvragen van toeslagen, bankzaken, maar ook gebruik maken van het Openbaar Vervoer gaat allemaal ‘online’ en ‘digitaal’. Spek: “Daarom heeft het CDA er al eerder vragen over gesteld aan het college. Ook bij de plannen van de bibliotheek is dit een issue geweest, We weten dat in Sliedrecht er elke maand een ’taalcafé’ is en er taalcoaches zijn. Als dat niet ‘helpt’ dan moeten we er misschien nog een schepje bovenop gooien. Want we moeten niet willen dat laaggeletterde mensen iedere dag met ‘lood in de schoenen’ meedoen in ons dorp.”

Reactie gevraagd
Wethouder Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht) is gevraagd om te reageren. “We werken op dit moment aan een aanpak van laaggeletterdheid”, reageert een woordvoerder van de gemeente Sliedrecht. De politieke partijen SGP-ChristenUnie en PRO Sliedrecht zijn om een reactie gevraagd.

1 gedachte over “Politiek schrikt van grote laaggeletterdheid in Sliedrecht”

  1. De definitie van laaggeletterdheid is dat men moeite heeft met lezen en schrijven en daardoor minder goed kan functioneren in de maatschappij. Een tamelijk vage definitie, dus een groot grijs gebied. Het verbaast mij daarom dat het kennelijk mogelijk is om het aantal laaggeletterden in cijfers uit te drukken.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld