Wethouder twijfelt over coördinatie processen Chemours

SLIEDRECHT – Wethouder Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht) met de portefeuille Chemours zet grote vraagtekens bij de processen, zoals die gaan bij chemiebedrijf Chemours aan de Baanhoekweg in Dordrecht. Dnsdagavond 20 juni 2017 kwam Visser in de gemeenteraad met een verklaring, na al het nieuws rond Chemours. Duidelijk is dat Visser na het zoveelste akkefietje het spuugzat begint te worden.

Wethouder Hanny Visser-Schlieker legt een verklaring af in de gemeenteraad. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24) 

“Ik weet niet meer hoe vaak ik hier inmiddels heb gestaan om u een mededeling te doen over Chemours of Dupont. Ik ben de tel kwijtgeraakt. Toch sta ik hier weer, naar aanleiding van het zoveelste slecht nieuws verhaal over deze bedrijven. Opnieuw is er een onderzoeksrapport verschenen dat veel ophef veroorzaakt. Ik ben hierover maandagmiddag rond 17.30 uur geïnformeerd door het ministerie en heb de documenten vanmorgen direct naar u als raad doorgestuurd”, legde Visser uit.

Handhavingsactie
Visser kwam daarna met de uitleg die minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) van Infrastructuur en Milieu gaf. De minister van Infrastructuur en Milieu concludeert uit dit onderzoek dat Chemours de watervergunning overtreden heeft, door directe lozing van FRD op de Merwede. Visser: “Volgens de minister moet hier hard tegen opgetreden worden. Ik kan niet anders dan de woorden van de minister van harte onderschrijven en ben tevreden met de handhavingsactie van Rijkswaterstaat. Als het klopt dat dit bewust gedaan is, dan is dat heel ernstig en zeer kwalijk. Maar als het niet bewust is gebeurd, vind ik dat minstens net zo erg. Dat betekent namelijk dat het bedrijf zelf niet weet welke stoffen via welke weg dan ook geloosd worden.”

Onbegrijpelijk
Wanneer sta ik hier binnenkort dan weer voor u, vroeg Visser zich hardop af. Aan het einde van de ochtend ben ik door de directeur van Chemours via een email op de hoogte gebracht van hun eerste reactie. Het bedrijf is zelf ook verbaasd en wil graag weten hoe dit mogelijk is. Inderdaad: hoe-is-dit-mogelijk!? “Ik constateer dat het bedrijf het dus ook niet weet. Als mogelijke verklaring wordt gegeven dat FRD als vergunde emissie via hemelwater is neergeslagen. Je zou verwachten dat Chemours weet dat deze stoffen op hun terrein neerslaan en daardoor in water terecht kan komen? Ik begrijp het echt niet.”

Informatie
De komende dagen moet dit volgens Visser allemaal duidelijk worden. “Uit de reactie van Chemours blijkt ook dat het bedrijf uiterlijk vrijdag een reactie moet geven aan Rijkswaterstaat. Het is nu dus een zaak tussen het bedrijf en het bevoegde gezag, maar ik zal de minister vragen om als belanghebbende in deze zaak uitgebreid geïnformeerd te blijven worden”, aldus Visser. Zij beloofde college en raad te blijven informeren over de verdere ontwikkelingen in deze kwestie. Inwoners verwees visser door naar de website van de gemeente Sliedrecht. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld