GORINCHEM / SLIEDRECHT – De Rivas Zorggroep heeft het boekjaar 2016 afgesloten met een negatief resultaat van € 2.703.254,– Dat blijkt uit het jaardocument 2016. Onder de Rivas Zorggroep valt onder meer onder de locaties verpleeghuiszorg, verpleeghuis Waerthove aan de Kerkbuurt.
Michiel van Roozendaal is sinds 8 mei 2017 voorzitter van de Raad van Bestuur van Rivas Zorggroep. (Foto Rivas Zorggroep)
Volgens voorzitter van de Raad van Bestuur Michel van Roozendaal heeft het negatieve resultaat vooral te maken met onvoorziene kosten in de personele sfeer. “Gedurende het jaar werd bekend dat de onregelmatigheidstoeslag in de cao VVT en ziekenhuizen met terugwerkende kracht moet worden
betaald over de afgelopen jaren. Dat is een onverwachte tegenvaller van drie miljoen euro. Zonder deze onvoorziene incidentele last zou het resultaat net positief geweest zijn”, zegt Van Roozendaal in het voorwoord van het jaardocument 2016. De Rivas Zorggroep heeft volgens hem te maken met toenemende financiële druk op de gehele organisatie. Om de continuïteit te waarborgen en te kunnen blijven investeren in innovatie is volgens de voorzitter van de Raad van Bestuur een marge nodig van minimaal 4 miljoen euro. Van Roozendaal: “Daarom blijft de komende jaren doelmatigheid een belangrijke waarde voor alle medewerkers van Rivas.”
Onmiskenbaar veranderd
De organisatie Rivas Zorggroep richt zich met hernieuwde strategische focus op de vier gebieden waar het zegt traditioneel goed te zijn namelijk thuiszorg, ziekenhuiszorg, kortdurende zorg en langdurige zorg. Van Roozendaal: “De afgelopen ruim tien jaar is Rivas zeer succesvol geweest in ketenkwaliteit, cliëntgerichtheid en bedrijfsvoering. Maar tijden zijn onmiskenbaar veranderd, het financiële klimaat is killer en het zorglandschap complexer. Zo is de landelijke trend dat mensen ouder worden, zij door het beleid van de overheid langer thuis wonen, gemiddeld genomen met verschillende gezondheidsproblemen tegelijk te maken hebben en de zorgvraag en zorg daardoor op alle plaatsen in de keten complexer worden.”
Bevlogenheid
Zorgprofessionals maken in samenwerking met onder andere huisartsen gebruik van een ketenbreed, elektronisch cliëntdossier. Daarbij wordt door zorgprofessionals continu ingezet op het verbeteren van de kwaliteit en continuïteit van zorg, wat bijdraagt aan het vervolmaken van een vraaggerichte keten
voor alle inwoners van het zorggebied van Rivas. “Dagelijks werken de zorgprofessionals van Rivas met bevlogenheid aan betere zorg voor elke cliënt. Dat doen ze conform de meer dan 1.000 strenge en internationaal geldende normen van het kwaliteitssysteem Joint Commission International (JCI). Dit gebeurt in combinatie met de programma’s Omgevingszorg, Gewoontegetrouw en kleinschalige verpleeghuiszorg. Mensgerichte zorg volgens de principes van Planetree is hiervoor de basis en dan ook diep geworteld in onze organisatie”, zegt Van Roozendaal.