‘Gemeente negeerde negatief bouwadvies Baanhoek-West’

SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht heeft een advies om geen verdere bouwplannen te maken in Sliedrecht-West, wijk Baanhoek-West in 2012 naast zich neergelegd. Dat bevestigt chemiebedrijf Chemours / DuPont woensdagavond 17 mei 2017 aan Sliedrecht24. 

Chemours Nederland gezien vanuit de Sliedrechtse woonwijk Baanhoek-West. (Foto Martin Dekker / Sliedrecht24)

De gemeente Sliedrecht liet toch in ‘de risico-zone’ woningen bouwen en doet dat nog steeds. 

‘Niet aan te bevelen’
Chemiebedrijf Chemours / DuPont zegt dat het ging om een avond voor bewoners. Daar werd een advies gegeven door deskundigen. “Rond 2012 is er een informatiebijeenkomst geweest voor bewoners met o.a. deelname van DuPont waarin de lokale brandweer specifiek heeft verwezen naar mogelijke risico’s verbonden aan bebouwing dicht op industriecomplexen. Zo ook voor mogelijke nieuwe bebouwing zoals in wijk Baanhoek-West in Sliedrecht-West. Bij voorkeur is deze bebouwing niet aan te bevelen zo is ook de industrie, en was DuPont destijds, van mening. Derhalve onderstreepte DuPont de opvatting van de brandweer. Op geen enkele wijze is in genoemde informatiebijeenkomst een relatie gelegd met PFOA”, zegt woordvoerder Jeroen Bruning van Chemours / DuPont tegen Sliedrecht24. DuPont heeft dus hun bezorgdheid geuit als BZRO-bedrijf. Ze vonden het niet verstandig te gaan bouwen vanwege risico’s. Het is tenslotte een chemiebedrijf. Sliedrecht24 heeft de gemeente Sliedrecht woensdagavond om een reactie gevraagd. 

Ander aandachtsgebied
Sliedrecht24 sprak met verschillende bronnen, die het verhaal bevestigen. Teruggaand in de tijd was eind 1998 het bestemmingsplan Baanhoek-West voor de gemeenteraad ‘onherroepelijk’. De raad keurde het goed, zegt één van hen tegen Sliedrecht24. Voor zo’n bestemmingsplan moet rekening worden gehouden met milieucontouren, maar in dit geval ook met bedrijven aan de overkant. Bijvoorbeeld vanwege lopende vergunningen op voornamelijk geluidsniveau. “Daar is dus rekening mee gehouden, want anders mag de provincie het plan niet goedkeuren. Niemand heeft toen gedacht aan eventuele verontreiniging door foute stoffen. We hadden toen al onze aandacht gericht op de Derde Merwedehaven. Omdat de bouwer Adriaan van Erk uit Bergambacht te veel hooi op de vork had elders, is hij pas veel later daadwerkelijk gaan bouwen”, zegt een bron vanuit destijds het ambtelijk apparaat tegen Sliedrecht24.

Sliedrecht-Noord
Niet elke bestuurder was destijds blij met de plannen. Eind jaren ’90 hadden CDA, SGP-ChristenUnie en VVD helemaal niet zo’n behoefte om het gebied te bebouwen. Een enkeling was voor bouwen over het spoor in Sliedrecht-Noord. Dat was onder meer omdat het gebied te kwetsbaar was om bovengenoemde reden. Maar ook omdat het gebied ecologisch gezien een fraai gebied was en dus zonde om te bebouwen. Ook was stedenbouwkundig Sliedrecht een langgerekt ‘onding’ (denk aan de huidige Craijensteijn-problemen-red.) met een hoge spoordijk als scheiding en niet te vergeten de mogelijkheden om vogels van noord naar zuid (dus naar de Biesbosch-red.) te laten vliegen via de toen open, groene zones. Ook vond een enkele bestuurder eind jaren ’90 Sliedrecht-Noord veel veiliger en was het gebied daar stedenbouwkundig veel meer tot een eenheid te maken met het station als middelpunt. Het liep allemaal anders. Daar kwam nog bij dat door het Groene Hartbeleid van rijk en provincie bouwen daar een vies woord was. Dus werd het ‘dan alleen in Baanhoek-West’. 

12 gedachten over “‘Gemeente negeerde negatief bouwadvies Baanhoek-West’”

  1. Klopt, maar veel mensen gaan ervan uit dat wanneer de overheid het goedkeurt het dus ook wel goed zal zitten. Maar inderdaad, wie gaat er nu aan de Benedenveer ruim 400.000 euro neertellen voor een huis met de info van nu? Je moet dan wel een enorm bord voor je hoofd hebben.

  2. Je hoeft daar toch niet te gaan wonen, is een eigen keuze.
    Iedereen kan toch zelf ook nadenken en een risico profiel maken van deze woonplek?
    Lekker makkelijk om het op de politiek en de gemeente af te schuiven.

  3. Kan begrijpen dat de burger zich van de politiek afkeert.
    De geloofwaardigheid is nul-komma-nul.
    Liever nog twee wethouders erbij voor een gezellig naaikransje.

  4. Je kunt toch tegen besluitvorming bezwaar maken? Waarom niet met zijn allen in actie tegen plannen om nog meer woningen te gaan bouwen in risicogebieden?

  5. Ik zie de volgende brief al bij de gemeente binnenkomen.

    “College van B&W, vrienden: chapeaux. Wij zijn blij met uw visie en besluiten.

    Met vriendelijke groet en financiele hoogachting,

    Uw onderzoekbureau’s, projectontwikkelaars en bouwondernemers.”

  6. En dan lees je dat deze gemeente nog met circa 1500 mensen gaat groeien de komende jaren, wat dus betekent dat er nog zal worden bijgebouwd in die zone. Lijkt mij zeer dom.

  7. Schandalig! En nu roepen dat men geschokt is over wat ons, inwoners van Sliedrecht, overkomt…. Containers met boter op hun hoofden!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld