PFOA-afval DuPont verdween in Derde Merwedehaven

DEN HAAG / SLIEDRECHT – Er is PFOA-afval van DuPont destijds terechtgekomen op stortplaatsen waarvan bijvoorbeeld de provincie Zuid-Holland (PROAV) mede-eigenaar was, zoals afvalberging Derde Merwedehaven. Mogelijk zijn die stoffen onder een andere code of in ieder geval op een niet legale manier daar terechtgekomen. De provincie gaf TNO opdracht tot een diepgaand (archief)onderzoek.

De provincie Zuid-Holland wilde de hoeveelheden en samenstelling weten van het in het verleden op de stortplaatsen Crayestein-West en Derde Merwedehaven gestorte PFOA-bedrijfsafval door DuPont. (Archieffoto Martin Dekker / Sliedrecht24)

Voor de periode 1970-1998 heeft het RIVM op basis van de beschikbare gegevens gerekend met een
jaarlijkse emissie van 5.000 kg en de aanbeveling gedaan om te proberen meer gegevens te verkrijgen over de periode voor 1998. Het rapport van TNO d.d. 2 januari 2017 komt op basis van de onderzochte archieven tot conclusie dat de PFOA emissie in de jaren ’90 in de orde van grootte van 5 ton (5.000 kg) per jaar lag. Dit komt overeen met scenario 2 zoals door RIVM gepresenteerd in zijn rapport van maart 2016 waarmee er geen aanleiding is om de risicoschatting zoals gepresenteerd in dat rapport te herberekenen.

Extern archiefonderzoek
Gedeputeerden Staten stellen donderdag 11 mei 2017 in een brief aan de statenleden van de provincie Zuid-Holland: “Waarschijnlijk is in het verleden PFOA-houdend kunststofafual gestort op een aantal stortplaatsen in de omgeving. De provincie heeft opdracht gegeven tot nader bodem- en grondwater onderzoek bij de twee stortplaatsen Crayestein-West en Derde Merwedehaven waarvoor Gedeputeerde Staten bevoegd gezag zijn. Bij dit onderzoek zijn in en rondom de stortplaatsen lage tot zeer lage concentraties PFOA aangetroffen welke alle beneden de voorlopige risicogrens liggen.” Voor de provincie was dit een reden voor het extern archiefonderzoek (in opdracht van de provincie) om, zo mogelijk, beter inzicht te krijgen in de hoeveelheden en samenstelling van het in het verleden op de stortplaatsen Crayestein-West en Derde Merwedehaven door destijds DuPont gestort bedrijfsafval. Ook is in opdracht van de gemeente Dordrecht aan het RIVM gevraagd om een lokale interventiewaarde op te stellen voor PFOA in de bodem. De resultaten worden nog voor het zomerreces 2017 verwacht.

1 gedachte over “PFOA-afval DuPont verdween in Derde Merwedehaven”

  1. Lees de site ” Opgecomenlanden”
    Daar staan alle stortlijsten van de Derde Merwedehaven op.
    Maar… let ook op andere euralnummers, omdat de provinciale overheid geen open kaart speelde.
    En nu weer TNO onderzoek?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld