SLIEDRECHT – In het gemeentekantoor vond dinsdagmiddag 2 mei 2017 de ondertekening plaats van de samenwerkingsovereenkomst voor het verkennen van een duurzaam warmtenet in Sliedrecht. Tablis Wonen, de Provincie Zuid-Holland, Drechtsteden, HVC en de gemeente Sliedrecht hebben hun handtekening gezet.
De handtekeningen van de verschillende partijen zijn dinsdagmiddag geplaatst op een foambord. (Foto gemeente Sliedrecht)
Een duurzaam warmtenet draagt bij aan een forse CO₂-reductie. Het warmtenet is een ondergronds leidingnet dat warmte verspreidt om huizen, bedrijven en instellingen te verwarmen. Op lange termijn verdwijnt het gas als warmtebron uit de huizen in Nederland. Restwarmte, bijvoorbeeld uit de industrie, geothermie of warmtepompen bieden een duurzaam alternatief. De herontwikkeling van de Staatsliedenbuurt wordt gezien als het eerste project dat kan worden aangesloten op het warmtenet in Sliedrecht. Het gaat om 95 woningen. “Het draagt bij aan een klimaatneutraal Nederland”, aldus wethouder Adrik Dijkstra (SGP-ChroistenUnie) van Milieu en Duurzaamheid.
Van gas los
De overheid heeft bepaald dat onze energievoorziening in 2050 volledig duurzaam moet zijn. Dat is een enorme opgave. Onderdeel van de opgave is een aardgasvrij Nederland; ruim 7 miljoen huishoudens moeten van het gas af. Gemeenten krijgen een rol om deze transitie naar een gebouwde omgeving zonder aardgas te begeleiden. Het komende jaar worden de mogelijkheden en de haalbaarheid voor een warmtenet in de Drechtsteden onderzocht en getoetst. Onderdeel van de studie is de inzet van duurzame bronnen, zoals geothermische warmte en het benutten van restwarmte. De regio Drechtsteden biedt veel potentie om koploper te worden in een meer duurzame warmtevoorziening.
Handtekeningen
Ondertekenaars zijn directeur-bestuurder Liesbeth Marchesini van Tablis wonen, de Sliedrechtse wethouder Aldrik Dijkstra (SGP-ChristenUnie), de regionaal projectwethouder regionaal warmtenet Rik van der Linden (ChristenUnie-SGP) uit Dordrecht, gedeputeerde Han Weber (D66) van de provincie Zuid-Holland en directeur Arjan ten Elshof van afvalverwerker HVC duurzame energie. Met de ondertekening gaan de partijen voor opschaling van duurzame warmte in Sliedrecht en de Drechtsteden.
Energietransitie
Warmteregisseur Anne Janssen in Drechtsteden legde uit dat Nederland langzaam van het gas af moet. “Iedereen moet over eigen schaduw kijken en kijken naar het grote belang. Het is de partijen gelukt om met het warmtenet te beginnen”, aldus Jansen, die denkt dat dit een schoolvoorbeeld wordt. Gedeputeerde Han Weber vindt het mooi wat hier gaat gebeuren. Hij verwacht dat bij de energietransitie veel op ons af gaat komen. “Het wordt anders koken, anders verwarmen. Dat betekent nogal wat. Het is het eerste stukje dat we aan het rollen brengen. Dit is een eerste project met een wijk dat niet aangesloten wordt op het gas, maar op een collectieve warmtenet. We maken een start met een warmtenet in de Drechtsteden. Restwarmte en duurzame warmte is een belangrijke bron.” Volgens Weber moet het nieuwe kabinet een daad stellen, dat we in 2035 van het gas los zijn. “Consumenten moeten weten dat ze over moeten gaan op een inductiekookplaat. Het zal over een termijn van vijftien naar twintig jaar veranderen”, aldus Weber.
Meer commitment
Het gaat in dit geval over sociale woningbouw en niet over een particulier project in Sliedrecht. Arjan ten Elshof van HVC denkt dat aardwarmte de belangrijke bron wordt.”Restwarmte hebben we de komende jaren zeker nodig. De energietransitie zal geld kosten. Voor HVC zijn het forse investeringen als we op vier kilometer diepte naar aardwarmte moeten doen. We beginnen binnenkort in het westland. De overheid en banken staan zeer open om te investeren”, zegt Ten Elshof. Naar mate er meer klanten aanzitten krijg je het meer rendabel volgens Elshof. In de Staatsliedenbuurt wordt de eerste ‘kraal’ gelegd. Er is meer commitment voor ‘van gas los’. Regionaal projectwethouder regionaal warmtenet Rik van der Linden is ook enthousiast. “De consument vertrouwt erop. Het project met HVC loopt prima, want we doen al wat ‘aan de overkant’. Je hebt er verschillende partijen bij nodig. We zijn blij dat we een soort proefproject zijn. Wat hebben we nodig. Je denkt aan wind en zon. Maar dat is niet voldoende en daarom zijn we blij dat we met het warmteproject aan de slag kunnen”, zegt Van der Linden.
Tijdelijke warmtenbron
Directeur-bestuurder Liesbeth Marchesini van Tablis wonen had zich tot voor kort nog niet gerealiseerd dat ‘we van het gas af moesten’. “Eigenlijk stonden alle seinen op rood, omdat het duurder is voor ons. De huurder wordt er nog niet veel wijzer van”, aldus Marchesini, die inmiddels om is, “Het is meer dan zo een luchtballon. Er lag al drie jaar een soort samenwerkingsovereenkomst, onder het stof geraakt. Uiteindelijk moeten we naar alternatieve energiebronnen. Als we het zo belangrijk vinden, dan vinden we het niet fair dat alle kosten voor de huurders komen. We wilden dat iedereen daaraan zou bij dragen en dat is gelukt. We gaan nu ook verder onderzoeken of er meer projecten kunnen aansluiten.” De huurwoningen in de Staatsliedenbuurt worden dus aangesloten op een lokaal warmtenet en worden allereerst gevoed door een tijdelijke warmtebron. In de komende tijd wordt onderzocht welke wijken of gebouwen nog meer kunnen worden aangesloten op het warmtenet. Tablis Wonen ontvangt middelen om aan de kosten bij te dragen.
Goede stap
In Dordrecht worden op termijn 10.000 woningen en bedrijven aangesloten. Gesproken wordt o.a. met Albert Schweitzer ziekenhuis. Van der Linden hoopt dat het warmenet verder groeit. Dijkstra spreekt van een goede stap voor Sliedrecht. “We doen aan duurzamen afvalscheiding, zonnepanelen, duurzaamheidsleningen en faciteren inwoners bij het duurzaam maken van de woningen. We dragen met veel steentjes bij en lopen hier op de troepen vooruit”, aldus Dijkstra, die de samenwerking roemde, “Het is echt iets dat we met z’n allen moeten doen. We faciiteren als overheid en dan wordt het heel tastbaar tussen een duurzame en een niet-duurzame samenleving. We doen het met z’n allen.” De warmtestrategie in Sliedrecht is onderdeel van de oplossing in de regionale energiestrategie voor de Drechtsteden. De regionale energiestrategie wordt opgesteld in samenwerking met inwoners, bedrijven en instellingen uit de regio Drechtsteden.