SLIEDRECHT – Portefeuillehouder Chemours wethouder Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht) kan niet begrijpen dat chemiebedrijf Chemours niet eerder met het voorstel voor een grootschalige proefinstallatie is gekomen.
Wethouder Hanny Visser-Schlieker heeft opnieuw vragen voor Chemours. (Foto gemeente Sliedrecht)
“In de krant lees ik dat Chemours in de Verenigde Staten en Japan al ervaring heeft opgedaan met zo’n installatie. Dan vraag ik me af: waarom nu pas, na een week vol onrust, in Dordrecht?”, stelt wethouder Visser. Ook heeft zij twijfels of FRD-903 en E1 met een koolstof bed-filter überhaupt uit het afvalwater kunnen worden gefilterd. Visser: “Dat zal toch duidelijk moeten zijn na de tests die in de Verenigde Staten en Japan zijn uitgevoerd?” Uiterlijk maandag 1 mei 2017 verwacht de gemeente Sliedrecht daarover duidelijkheid van Chemours.
Tevreden met verlaging
Het college van B&W van de gemeente Sliedrecht waardeert het besluit van de provincie Zuid-Holland om de vergunning voor lozing van GenX verder naar beneden bij te stellen. Visser: “De provincie heeft daarbij de door het RIVM afgeleide richtwaarde voor drinkwater toegepast. Ook is het college tevreden met de verlaging van toegestane uitstoot van GenX naar de lucht.” Eerder gaf Sliedrecht hier al een positief advies over. “Sliedrecht maakt geen onderscheid tussen emissie naar water of lucht, hoewel het Sliedrechts drinkwater uit andere waterwinputten komt en dus géén GenX-stoffen bevat”, zegt Visser. Dat is weer in tegenspraak met drinkwaterbedrijf Oasen. Die stelde eerder dat er geen GenX in het drinkwater zit, maar waarschuwde wel dat dit kan gebeuren als de emissie niet stopt.
Gezondheid
De gemeente Sliedrecht stelde woensdag 5 juli 2016 als eerste overheidsinstantie een aantal kritische vragen aan de provincie over de eigenschappen van FRD-903 en E1, de stoffen die gebruikt worden in de GenX-technologie. Wethouder Hanny Visser: “Het is positief om te zien dat sindsdien de provincie, gemeenten, waterschap, waterbedrijven en het ministerie van Infrastructuur en Milieu gezamenlijk optreden in het belang van de gezondheid van onze inwoners. Eerder hebben we als college al duidelijk gesteld dat uitstoot voorkomen moet worden als er onduidelijkheid bestaat over eigenschappen van de stoffen. Dit is daarom een belangrijke stap, maar we blijven Chemours oproepen om met alternatieven te komen die niet schadelijk zijn voor gezondheid en milieu.”
Het zal wel afhangen van het persoonlijke of politieke gewin en toekomstige ambities van de betreffende ambtenaren. Vrijwel niemand durft zijn of haar nek uit te steken en door te pakken. De overheid lijkt het dus te laten afweten.
Wet en regelgeving moeten drastisch worden aangepast, zodat er geen ruimte meer voor dit soort bedrijven word gemaakt om tot het uiterste met onze gezondheid te ‘spelen’ ! De overheid heeft hier een zeer belangrijke taak namelijk onze gezondheid!
En inderdaad Kees, aanpakken en doorpakken!
Het kan en mag toch nooit zo zijn dat zakelijk belang boven onze gezondheid gaat????
Ik kan het me wel voorstellen! Omdat wij in Nederland gewoon niet capabel genoeg zijn op te treden tegen dit soort ondernemingen indien nodig. Ze hebben toch hun gevraagde vergunningen op een legale manier verkregen van de overheden, en ze zijn toch nog nooit eerder gevraagd maatregelen te nemen die ze nu wel gaan (moeten!) nemen? Waarom zou een bedrijf dan op eigen initiatief maatregelen gaan treffen om te komen tot minder uitstoot zolang de overheid koest blijft?! Dat kost toch immers alleen maar een hoop geld en ellende voor zo’n bedrijf? De overheid had hier veel eerder moeten optreden en niet NU PAS gaan komen met essentiele vragen over hoe het zover heeft kunnen komen! Eindelijk, eindelijk gebeurt er nu wat al vele jaren geleden had gemoeten! Aanpakken én doorpakken nu! Niet meer laten schieten en opkomen voor en met ons voor onze gezondheid! Overheid…Wij rekenen op u!