CDA: ‘Tiendweg moet voor ons fietspad blijven’

SLIEDRECHT – Bij het zoeken naar oplossingen moet eerst duidelijk zijn over welke problemen we eigenlijk praten, vond het CDA bij het Verkeers- en Mobiliteitsplan tijdens een oordeelsvormende raadsvergadering dinsdagavond 28 maart 2017. Als voorbeeld noemde het CDA de toekomst van de Tiendweg. Ook wil het CDA geen zes ton uitgeven aan het (nog) veiliger maken van rotondes. Zorgen maakt de partij zich verder om een aanpassing van de ontsluiting van het Burgemeester Winklerplein.

Raadslid Vincent Prins (CDA) aan het woord. Het college wil een onderzoek naar een betere oost-westverbinding voor auto’s binnen Sliedrecht. Het CDA wil juist niet inzetten op de aanleg van meer oostwestverbindingen. Die leiden volgens de partij alleen maar tot meer sluipverkeer. Het CDA kiest voor een betere noord-zuidverbinding. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

“De Tiendweg moet van ons een fietspad blijven. Laten we ervoor zorgen dat forenzen, scholieren en recreanten daar veilig kunnen blijven fietsen. We begrijpen niet dat de wethouder van Verkeer en de wethouder van Jeugd en Recreatie akkoord zijn gegaan met een onderzoek naar autoverkeer op de Tiendweg. Wij zijn daartegen.”, Raadslid Gerrit Venis (PRO Sliedrecht) refereerde in een interruptie aan oud-wethouder Ad den Besten (ook CDA) daar in het politiekcafé Sliedrecht Debat enkele jaren geleden anders over dacht. Prins kon zich dat niet herinneren. “Ik keek toen naar de Muppets.”

Geen viaduct
In plaats daarvan wil het CDA een onderzoek naar de Lijstertunnel. Dat wil zeggen: een tunnel in de Lijsterweg onder de A15 door naar de Sportlaan en voor fietsers zelfs tot in het Recreatief Knooppunt. Dan is het Recreatief Knooppunt veilig te bereiken voor jong en oud: of je nu op een fiets zit of op een scootmobiel! We kiezen nadrukkelijk niet voor een viaduct, maar voor een tunnel. Bij een viaduct wordt de helling langer of steiler. Dat is minder aantrekkelijk voor fietsers. Denk maar eens aan het steile viaduct voor fietsers in de Matenasche Scheidkade in Papendrecht”, aldus raadslid Vincent Prins (CDA)

Evacuatieroute
Het CDA wil kijken naar wat we in de verre toekomst nodig hebben. Prins: “Een extra noord-zuidverbinding lijkt ons beter dan een extra oost-westverbinding. 1. Bovendien hebben we met de Lijstertunnel een extra evacuatieroute op het moment dat er in Sliedrecht een ramp gebeurt. Tegen het college zou ik daarom willen zeggen: oost, west, thuis best, maar met noord-zuid kijken we pas echt vooruit! Is het college bereid om een tunnel richting het Recreatief Knooppunt te onderzoeken? 2. Fietspaden In het nieuwe verkeersplan staat dat het autoverkeer tot 2040 afneemt en dat het fietsverkeer toeneemt. Het CDA vindt het belangrijk dat er aandacht is voor een betere fietsveiligheid. We zijn dan ook blij dat die wens in het verkeersplan is opgenomen. We horen graag van de wethouder wanneer hij aan de slag gaat met het verminderen van het aantal paaltjes op fietspaden. De Fietsersbond zei het op 6 maart 2017 ook al: op diverse plekken in Sliedrecht staan onzinnige en gevaarlijke paaltjes. Als er geen noodzaak is, hoeft er geen paaltje te staan.”

Fietsers
Op bladzijde 43 van het verkeersplan schrijft het college zelf ook dat potentieel onveilige situaties kunnen worden aangepakt. “Is de wethouder bereid om potentieel onveilige paaltjes weg te halen? Het CDA heeft een voorkeur voor vrijliggende fietspaden… als ze tenminste veilig zijn ingericht. We gaan ervan uit dat er eindelijk een definitieve oplossing komt voor het verzakken van de fietspaden bij de opritten van het spoorviaduct. Ook de fietsveiligheid rondom scholen kan verbeteren. Is de wethouder bereid om te onderzoeken of er een vrijliggend fietspad kan komen op de Valkweg? Op bladzijde 19 van het verkeersplan staat dat het op de Rembrandtlaan gevaarlijk is voor fietsers. Het CDA vindt de smalle fietsstrook op de Rembrandtlaan tussen de Lijsterweg en het Burgemeester Winklerplein inderdaad niet vriendelijk voor fietsers. Het college vraagt 75.000 euro voor het verbeteren van de veiligheid op de Rembrandtlaan. Dat lijkt het CDA veel te weinig”, sprak Prins. 

Veilige route
De kruising van de Rembrandtlaan met de Lijsterweg kan bijvoorbeeld nog veiliger, vooral voor scholieren die lopend of met de fiets de Rembrandtlaan oversteken, vindt het CDA. Prins: “De kruising van de Rembrandtlaan met de P.C. Hooftlaan is onoverzichtelijk, zowel voor fietsers als voor automobilisten. Is de wethouder bereid om na te gaan hoeveel het kost om een rotonde aan te leggen op de kruising van de Rembrandtlaan met de P.C. Hooftlaan? Aan de andere kant van Sliedrecht is er trouwens ook een probleem. En dan bedoelen we de Craijensteijn. Vanuit de wijk Baanhoek-West mogen mensen helaas nog niet met de auto over de busbaan. En als ze met de fiets richting de Deltalaan willen, moeten ze over de smalle fietsstrook van de Craijensteijn. Dat moet anders. Bewoners willen een veilige fietsroute. Het CDA steunt hen daarin. Maar het gaat niet alleen om de omwonenden. We horen dat er volleyballende jongeren zijn die zich nu al zorgen maken over de bereikbaarheid van sporthal Benedenveer.”

Rotonde
Sporthal de Stoep is voor hen nu volgens het CDA relatief makkelijk per fiets bereikbaar. Het CDA ziet graag dat sporthal Benedenveer ook veilig bereikbaar is. “Hoe veiliger de fietsroute, des te meer mensen gaan de fiets gebruiken. De fietsstroken op de Craijensteijn zijn nu te smal. Dat moet echt veiliger. Het college vindt een fietspad over het terrein van de Merwebolder niet echt realistisch op de korte termijn. Als dat echt niet kan, is het dan wel mogelijk om te kijken naar een alternatief fietspad op palen in de sloot naast de Craijensteijn? Hopelijk kan de wethouder daar antwoord op geven. Op de Sliedrechtse rotondes zijn in de afgelopen jaren geen ongevallen gebeurd. In andere gemeenten is dat wel het geval. Op onze veilige rotondes hebben fietsers geen voorrang, maar ze krijgen het vaak wel. Dat betekent dat fietsers en automobilisten allebei moeten opletten. Er is sprake van een gedeelde verantwoordelijkheid. Als de fietser toch voorrang krijgt, toont hij met een handgebaar zijn dankbaarheid aan de automobilist en beiden vervolgen blij hun weg”, sprak Prins.

Geluidsoverlast
Het CDA ziet in het verkeer liever zwaaiende handen dan opgestoken middelvingers. Zo houden we in Sliedrecht vriendelijkheid in het verkeer. Prins: “Het is echt zonde van het geld om 600.000 euro uit te geven aan het veranderen van de voorrangssituatie: een theoretisch probleem dat in de praktijk helemaal geen probleem is. Op internet schrijft Veilig Verkeer Nederland: “Fietsers in of uit de voorrang: in alle gevallen moet de vormgeving van de rotonde aansluiten bij de voorrangsregeling.” En zo is het maar net. De vormgeving moet veilig zijn. En blijkbaar is de vormgeving in Sliedrecht veilig genoeg. Die zes ton hoeven we hieraan niet uit te geven. Vrachtverkeer veroorzaakt overlast voor omwonenden. Vrachtwagens mogen nu wel over de Stationsweg rijden, maar niet over de Craijensteijn. We begrijpen dat bewoners van de Craijensteijn en omgeving geen extra geluidsoverlast willen. Maar we begrijpen ook dat bewoners van de Stationsweg minder trillingen willen door vrachtverkeer. Hoe lossen we dit op?”

Stille vrachtwagens
Het CDA stelt voor om te onderzoeken wat de gevolgen zijn van het openstellen van de Craijensteijn voor schone en stille elektrische vrachtwagens. “Is de wethouder bereid om dit te gaan onderzoeken? En is het ook mogelijk om te kijken naar de aanleg van een soort transferium, waar spullen uit vrachtwagens kunnen worden overgeladen in busjes? Dat scheelt ook vrachtverkeer op de Craijensteijn en de Stationsweg. De CDA-fractie roept het college ook op om eens na te denken over het vrachtverkeer dat van en naar de Industrieweg rijdt. Is het mogelijk om te regelen dat op de Industrieweg alleen nog maar schone en stille vrachtwagens mogen rijden? In de raadsvergadering van 24 maart 2015 gaf ik aan dat de CDA-fractie voldoende en gratis parkeerplaatsen wil. Op bladzijde 9 van het verkeersplan staat dat de wethouder een proef wil starten met minder tot géén parkeerplaatsen voor de deur. De fractie van het CDA is tegen dit idee. Het is onacceptabel om zomaar allerlei parkeerplaatsen weg te halen. Is de wethouder wel bereid om na te denken over meer parkeerplaatsen in de buurt van de Rivierdijk? Dan zijn we alvast voorbereid op een eventuele verhoging van de dijk”, sprak Prins.

Ontsluiting
Ook vroeg het CDA de wethouder om in te spelen op de toenemende behoefte aan invalidenparkeerplaatsen en aan parkeerplaatsen voor elektrische voertuigen. Prins: “Is er in de toekomst nog voldoende parkeerplek voor mensen die niet invalide zijn en ook geen elektrische auto hebben? Waar mogen milieuvriendelijke auto’s op waterstof dan parkeren? Dat zijn dingen waar we nu al over moeten nadenken. En dit geldt niet alleen voor woonwijken, maar ook voor het centrum. Denk bijvoorbeeld aan het Burgemeester Winklerplein, waar zo langzamerhand weleens iets zal gaan gebeuren, verwachten wij. Over het Burgemeester Winklerplein willen we nog iets zeggen, namelijk over de ontsluiting. Het CDA maakt zich daar zorgen over. Het college wil het plein alleen aan de zuidkant ontsluiten. Is dat verstandig? Of wordt daarmee juist een groot knelpunt gecreëerd op de kruising van de Rembrandtlaan en de Jacob Catsstraat? Wij denken het laatste.”

Milieu
Het CDA is bang dat, als het Burgemeester Winklerplein alleen nog maar aan de zuidkant met de auto bereikbaar is, dat leidt tot een verkeerschaos en onveiligheid voor fietsers en voetgangers die daar willen oversteken. Prins had nog meer vragen. “Is het college bereid om nog eens goed na te denken over de toekomstige ontsluiting van het Winklerplein op grond van de herkomsten en bestemmingen van de automobilisten die van het plein gebruikmaken? Dan wil ik nu komen tot een afronding… In het begin van mijn woordvoering had ik het over drie punten: mens, milieu en maatschappelijke kosten. We moeten een oor hebben voor geluiden uit de samenleving. We moeten oog hebben voor de gevolgen voor het milieu. En we moeten de kosten in de hand houden. Alleen dan krijgen we volgens het CDA een veilig, vriendelijk en verantwoord verkeersbeleid.”

2 gedachten over “CDA: ‘Tiendweg moet voor ons fietspad blijven’”

  1. Oost, die zijn naam niet willen noemen … jouw reactie draagt ook niet bepaald bij tot een structurele oplossing …

  2. Wat een hoop gebral zeg, zonder wederom een werkelijk structurele oplossing aan te dragen.
    Allemaal schijnoplossingen, ik zie zelfs al over waterstofauto’s gesproken worden, man man man.
    Dat was het CDA weer, volgende partij graag, (en nee geen Pro24 daar weten we de standpunten al van)

Plaats een reactie

*=Verplicht veld