door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – Ondernemers waren maandag 13 maart 2017 door wethouder Hans Tanis uitgenodigd om input te leveren over de inhoud van deze agenda. Het motto van de visie op de toekomst is: ‘ Blijvende middenmoter in de 1e divisie of groeier naar de economische eredivisie?’
De bijeenkomst, waar zo’n 15 plaatselijke ondernemers aan deelnamen, werd geopend door wethouder Hans Tanis. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
Het college werkt aan de opstelling van de Economische Agenda Sliedrecht 2030. Deze is op 21 februari jl. aan het college aangeboden. Wist u dat Sliedrecht zo’n 1.050 ondernemers heeft, variërend van eenmanszaken tot grote(re) bedrijven van 100 werknemers of meer? Zij zorgen samen voor 13.250 banen, waarvan de werknemers uiteraard niet allemaal in Sliedrecht wonen. Vervolgens werd het opgestelde rapport puntsgewijs door Ernest Drijkoningen (strategisch adviseur economie) toegelicht. De aanwezige ondernemers werden in de gelegenheid gesteld om te reageren en hun mening over bepaalde zaken te ventileren. Alles verliep in een gemoedelijke sfeer.
Vraagstukken
De economische agenda heeft als doelstelling om de economische positie van Sliedrecht in samenwerking met (publieke en private) ondernemers en onderwijs te versterken. Op hoofdlijnen heeft de agenda betrekking op de volgende vraagstukken: Wat is de stand van zaken van de economie van Sliedrecht? Welke risicofactoren beïnvloeden de economische ontwikkeling? Welke invloed kunnen we daarop als gemeente uitoefenen? Welke ambitie leggen we hierin? Hoe vertaalt deze ambitie zich naar de langere en kortere termijn? Welke stappen zetten we hiervoor?
Clusters
Er zijn ambities vastgelegd, die beginnen op korte termijn (2017), die van middellange termijn (2022) vervolgens uitmonden in langere termijn (2030). De focus wordt hierbij gelegd op een viertal economische thema’s, die bepalend zijn voor het economische profiel van Sliedrecht. Het gaat hierbij om de volgende clusters: Maritieme en industriële bedrijven | Zorg | Retail/woonboulevard & leisure | Toerisme & detailhandel. Een aantal aanwezige ondernemers stelde voor om er een vijfde cluster aan toe te voegen, te weten: ICT & dienstverlening.
De gemeente wil in de economische ontwikkeling een andere rol aannemen: assertiever, proactiever en meer investerend. Vaststellen welke mogelijkheden en risico’s er zijn. Aftasten wat de ambities van de ondernemers zijn en sámen met de ondernemers tot oplossingen komen om de economische positie naar een nog hoger punt te tillen. Samen kansen creëren… Per cluster zal een projectgroep worden gevormd, die gemotiveerd aan de gang gaat om de juiste strategie voor de toekomst vorm te geven. Veel van de aanwezige ondernemers zegden hierbij hun medewerking toe.
Afstand
Een ICT-ondernemer stelde vast, dat het voor hem moeilijk is om in Sliedrecht en directe omgeving HBO-personeel te werven. Hoger opgeleide mensen zijn in de Drechtsteden moeilijk te vinden. Hij ontkomt er niet aan om mensen te werven, die op gróte afstand van Sliedrecht wonen. Hij gaf aan dat hij min of meer genoodzaakt zal zijn om zijn bedrijf op (korte?) termijn naar Rotterdam te verplaatsen. Wethouder Tanis gaf aan dat het bijzonder moeilijk is om hoger technisch onderwijs naar de Drechtsteden te krijgen.
Leegstand
Een andere ondernemer stelde vast dat er ‘in de bagger’ eigenlijk niet veel meer gebeurt. ‘De scheepsbouw is al decennia aan het verdwijnen. Ik denk dat de bagger over 20 jaar volledig is verdwenen.’ Ook de langdurige leegstand op industrieterrein Nijverwaard kwam ter sprake. Samen met bestaande en potentiële nieuwe ondernemers de mogelijkheden bekijken. ‘Op de woonboulevard zijn de panden ver verspreid. Wat kunnen we er aan doen?’ ‘Bereikbaarheid en parkeren is een lastig punt in Sliedrecht, dit speelt met name ook bij de Kerkbuurt.’
Samenwerking
‘Het Winklerplein is voornamelijk afgestemd op Food en de Kerkbuurt op Non-food. Is hierbij niet meer mengeling mogelijk?’ Over de economische agenda zal worden teruggekomen in de oordeelsvormende vergadering van 28 maart. Besluitvorming zal vervolgens plaatsvinden op 11 april. Besluitvorming over het op te richten Ondernemersfonds/de belastingverordening 2018 zal naar verwachting in december op de agenda komen. Aan het eind van de bijeenkomst was men het met wethouder Tanis eens dat alleen goede samenwerking tussen gemeente en ondernemers tot de gewenste resultaten kan leiden.