Sliedrechtse verzetsstrijder in programma Omroep MAX

SLIEDRECHT – Omroep Max zendt vrijdag 3 februari 2017 in de tweede aflevering van de documentaireserie ‘Het was oorlog’ fragmenten uit van een documentaire, waarbij de familie Hollebrands uit de Hugo de Grootstraat in Sliedrecht is betrokken. De uitzending begint 21.05 uur op NPO2. De Historische Vereniging Sliedrecht werkte in 2016 mee aan filmopnames voor deze aflevering.

In deze  documentaire is er aandacht voor Marleentje en Bertje Sanders. Deze twee Joodse kinderen vonden begin 1942 onderdak bij het gezin Hollebrands in Sliedrecht. Daar werden ze liefdevol opgenomen door ome Joop en tante Riek”, laat de Historische Vereniging Sliedrecht weten.

Op 27 augustus 1943 ging het mis. Dan stond ineens een Amsterdamse ‘jodenjager’ voor de deur in de Hugo de Grootstraat. De ouders van Marleentje en Bertje zijn de dag ervoor in Amsterdam gearresteerd en ondergebracht in de Hollandsche Schouwburg. Ze hebben de adressen van hun ondergedoken kinderen na mishandeling prijsgegeven. Marleentje en Bertje worden ook naar Amsterdam getransporteerd. Daar worden ze verenigd met hun ouders en het oudere zusje Elly, die bij een boer in de Achterhoek was ondergebracht. Hollebrands doet een poging het gezin te bevrijden, maar dat mislukt. Op 7 september 1943 komt het gezin in Westerbork aan en wordt nog diezelfde dag naar Auschwitz gedeporteerd. Op 10 september worden ze allemaal vergast. Marleentje is dan 8 en haar broertje Bertje is 4 jaar oud.

Uitzending
De geschiedenis wordt verteld door Corrie Smaardijk-Hollebrands, dochter van Joop en Riek Hollebrands, die als 5-jarig meisje dit alles heeft meegemaakt en nu, op hoge leeftijd, haar verhaal doet. De documentaireserie wordt in vier afleveringen uitgezonden op NPO2. De eerste was vrijdagavond 27 januari 2017 te zien. Verder vrijdag 3, vrijdag 10 en vrijdag 17 februari 2017. De serie gaat over mensen die in de oorlog een keuze moesten maken die bepalend zou zijn voor de rest van hun leven. 

Stichting Struikelstenen
De Stichting Struikelstenen Sliedrecht heeft het plan ook voor deze beide ondergedoken kinderen een zgh. Struikelsteen aan te brengen in het trottoir voor de woning waar ze destijds verbleven: het huis van de familie Hollebrands: Hugo de Grootstraat 70. De eerste (11) Sliedrechtse Struikelstenen worden maandag 6 februari 2017 gelegd om 09.00 uur.

3 gedachten over “Sliedrechtse verzetsstrijder in programma Omroep MAX”

  1. Mijn vader ir. TijS Volker Prins zat tot zijn oren in het verzet. Ons huis, de Louisahoeve werd o.a. veelvuldig gebruikt om gestrande geallieerde piloten op te vangen. We hadden ook een geheime zender in huis. Des te schrijnender was het feit dat de kennelijk hiervan onwetende Hollebrands hem, zonder eerst zijn huiswerk te doen, na de capitulatie met de brandweerauto liet ophalen. Hij werd overigens, met de excuses van Hollebrands binnen een uur weer thuis gebracht, mét diezelfde auto. Daar zorgde Piet Visser, de zoon van Gijs Visser de sigarenhandelaar wel voor. Ik heb mijn moeder nog nooit zó kwaad gezien. Overigens, hierna heeft mijn vader, dat moet gezegd worden, Hollebrands nooit meer aangekeken. Dat was dus óók Hollebrands en dat mag ook weleens gezegd worden.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld