SLIEDRECHT – Wie dit weekend door de polder achter Sliedrecht reed, heeft gezien dat duizenden grauwe, kol- en rotganzen zijn neergestreken in het veenweidegebied. Om te rusten en zich te voeden.
Deze foto maakte onze fotograaf zondag 22 januari 2017 achter de Parallelweg in Sliedrecht. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
Een gebied waar de ‘grazers’ zich thuis voelen. In de weilanden voeden ze zich met gras. De wilde ganzenpopulatie in Nederland is explosief toegenomen. Dat zorgt voor veel financiële schade in de landbouw, schade in natuurgebieden en de vliegveiligheid op Schiphol komt in gevaar. Op politiek niveau is in de provincies besloten dat het aantal wilde ganzen naar beneden moet door middel van jacht en vangen. Deze vogels genieten voorlopig van hun vrijheid en vliegen vast vanavond en vannacht verder… naar de volgende bestemming.
Facebookvideo met de ganzen achter Sliedrecht. (Video Leonie Baardman)
Geplaatst door Leonie Baardman op zondag 22 januari 2017
Schitterend gezicht!! Laat ze toch lekker zitten, over een paar weken zijn ze weer weg!!
Mensen brengen meer schade aan de natuur aan.
Alles volbouwen.
@Kees, schade aan de natuur aanbrengen? Het is de natuur …
Dat het een ander beeld is dan dat mensen er mee willen, tjsah, dat is niet te veranderen.
Deze ganzen vliegen helemaal niet ver. Ze vliegen over de rivier de Biesbosch in en ’s ochtends weer terug.
Lijkt inderdaad een steeds grotere plaag te worden. Elk jaar zie ik meer ganzen.
Ingrediënten
1 wilde gans
250 gr. champignons
2 uien
1 teentje knoflook
2 tl. kerrie
4 el. bloem
braadvocht of 5 dl. witte wijn
braadvet
zout en peper
Braad de gans een dag van tevoren volgens het recept “Wilde gans uit de oven” en laat het braadvet in een aparte schaal afkoelen. Verwijder de volgende dag het gestolde vet en verwarm hiervan 3 el in een koekepan. Fruit hierin de gehakte uien met de kleingesneden knoflook en voeg de kerrie toe. Voeg dan de bloem toe en roer alles door. Giet het braadvocht, scheutje voor scheutje, in een pan en breng het geheel al roerende aan de kook. Voeg de champignons in plakjes toe en verwarm de saus nog ca. 10 minuten. Warm de gans op in de oven (180 graden), gedurende ca. 60 minuten of gebruik de magnetron.
Tip:
Vervang een gedeelte van het braadvocht door witte wijn of bouillon. Neem het gare ganzenvlees van de botten en verwarm dit in de saus. Voeg op het laatst een scheutje slagroom en grofgemalen peper toe.
Bron: http://climategate.nl/2013/12/08/meer-wildconsumptie-goed-voor-nederlandse-natuur/ en http://www.webpoelier.nl/eerlijk-wild-en-duurzaam-de-gans-opeten.html
Binnenkort in de regionale restaurants waarschijnlijk ganzenlever in de aanbieding.
Prachtig gezicht maar wel vervelend dat ze zoveel schade aan de natuur aanbrengen.
De ganzen zaten daar omdat in de Donkse Laagten, waar ze meestal bivakkeren, druk geschaatst werd.
Ze vliegen niet verder, maar ’s avonds naar de Biesbosch, om te overnachten. “s Morgens vliegen ze weer de polder in om te fourageren.
Heb eens iemand horen zeggen dat daar maar gebouwd moet worden omdat het daar zo saai is als je er door heen fietst….. Prachtig gezicht toch ?