SLIEDRECHT – Komende weken wordt onderhandeld over een definitief contract voor zwerf- en afstandsdieren en dieren in nood uit Sliedrecht. Er wordt kennelijk niet met een lokale partner gesproken. Dat is gebeurd, maar had volgens burgemeester Bram van Hemmen (CDA) geen resultaat. Dat meldde hij woensdag 9 november 2016 op Facebook.
Louterbloemen Dordrecht en dierenasiel Gorinchem plus dierenambulance Zuid-Holland Zuid doen tijdelijk de opvang van zwerf- en asieldieren. (Artikel gemeentepagina)
Daar brandde een stevige discussie los over de opvang van asieldieren in Dordrecht en Gorinchem én waarom niet in Sliedrecht. Aanleiding was een bericht op de gemeentepagina van de gemeente Sliedrecht. Opvallend is dat het artikel juist verschijnt een week nadat Sliedrecht24 de kwestie beschreef en aankaartte bij de gemeente Sliedrecht door vragen te stellen.
Onderhandeld
Eerder kaartte De Kattenmand deze kwestie aan op Sliedrecht24. De kattenmand wil de opvang graag doen, maar vindt geen volgens hen geen gehoor bij de gemeente Sliedrecht. “Om onze wettelijke taak voor dieren goed in te vullen hebben we een tijdelijk contract met Dordrecht en Gorinchem afgesloten, zodat onze inwoners er zo min mogelijk last van hebben. Er wordt komende weken onderhandeld over een definitief contract”, sprak Van Hemmen woensdag. Hij meldde niet of met deze partijen wordt gesproken of met andere belangstellenden, mogelijk uit Sliedrecht.
Geen keurmerk
Volgens Van Hemmen is geprobeerd met het Sliedrechtse asiel afspraken te maken, maar zijn die op niets uitgelopen. Dat er sprake zou zijn van een bezuiniging, wees hij resoluut van de hand. “Zeker geen bezuiniging. Ik constateerde vorig jaar dat er slechts een beperkt bedrag naar ons asiel ging, naar aanleiding van wat kleine dingen die misgingen. Afspraken over gemaakt en afgesproken dat er meer geld bij zou komen, als er keurmerk zou komen. En dat het voor al onze inwoners goed geregeld moet zijn, ook voor andere dieren dan katten. We hebben wettelijke taak en die moet ingevuld zijn. Hier zat ik echt positief in en verwachtte dat het ging lukken. Half september gaf ons asiel aan af te zien van deze taak en bijbehorende subsidie.
Ik vind dat jammer, maar dat is niet onze keus”, schrijft Van Hemmen op Facebook in een reactie na een stroom van berichten.
Vragen
“Vereniging Kattenzorg Dordrecht wordt ook niet vermeld. Het lijkt er op dat alleen melding wordt gemaakt van instellingen die aan de Dierenbescherming gelieerd zijn. Kwalijke zaak”, reageert iemand op Facebook. Ginet Balistreri van het Stichting Dierenasiel Sliedrecht zegt daarop: “Niks nieuws… Dierenbescherming is al heel lang fout bezig.” Een andere facebook-bezoeker wil meer duidelijkheid van de burgemeester: “Ik wil graag van u een goed argument horen waarom u vindt dat het asiel in Sliedrecht een keurmerk (uitgevonden door de Dierenbescherming..salaris directielid 1,5 ton per jaar) moet hebben. Wat heeft dat voor toegevoegde waarde? Waarom vindt u het nodig dat dieren in hokken worden gestopt i.p.v. ze sociaal en diervriendelijk mogelijk op te vangen zodat ze goed herplaatst kunnen worden? U kunt immers met eigen ogen zien hoe het in het asiel gesteld is. Het lijkt me dus te simpel gesteld om te beweren dat u er niets aan kunt doen vanwege dat keurmerk terwijl het uw eigen eis is geweest. Het asiel heeft zo te lezen alle reden om niet meer in zee te gaan met de Dierenbescherming (en ik heb zelf vanwege de naar mijn idee dubieuze werkwijze mijn donaties aan de dierenbescherming al een aantal jaar geleden stopgezet) en te voldoen aan hun eigen opgestelde eisen. Wat is de meerwaarde van het keurmerk? Kunt u dat uitleggen?”
Hand over hart
Een ander die reageert op de berichtgeving via Facebook spreekt de burgemeester rechtstreeks aan. “Burgemeester, Ik hoop dat u met uw u hand over uw hart strijkt Voor het Dierenasiel in Sliedrecht, Ze doen zoveel goed werk met al die vrijwilligers Voor onze dieren in Sliedrecht, Er is toch wel ergens wat geld te vinden , Dat is ook Mooi sliedrecht!”