SLIEDRECHT – Het Nationaal Baggermuseum in Sliedrecht doet dit jaar mee aan de landelijke maand van de geschiedenis. Het thema is ‘grenzen’. Vijf zaterdagen in oktober organiseert het Baggermuseum een reis naar het verleden met de activiteit ‘Baggeraars overzee’.
Oud-Baggeraars vertellen in het Nationaal Baggermuseum aan de Molendijk 204 over hun reizen naar soms verre oorden. (Foto Bob Rekelhof / Sliedrecht24)
Elke zaterdag in oktober neemt een oud-baggeraar bezoekers mee op reis over de oceanen naar havens, kunstmatig opgespoten eilanden, onderhoudswerkzaamheden en werken voor de olie- en gasindustrie, uitgevoerd in de 2e helft van de 20ste eeuw.
Film
Na een korte inleiding van één van de oud-baggeraars over een project overzee, waaraan hij zelf heeft gewerkt, volgt een film van het werk. De inleidingen beginnen telkens om 14.15 uur. Daarvoor of daarna kunnen belangstellenden het Nationaal Baggermuseum bezichtigen. Meerdere rondleiders zijn aanwezig om de geschiedenis van het baggeren te vertellen aan de hand van een groot aantal schaalmodellen van baggervaartuigen en waterbouwkundige werken.
Baggeraars overzee
Het Baggeren kent geen grenzen. Nederlandse baggeraars werken al meer dan een eeuw lang in alle uithoeken van de wereld. Aan het begin van de 20ste eeuw baggerden Nederlanders al in de haven van Soerabaja. In 1997 werd het nieuwe vliegveld Chek Lap Kok opgeleverd, een door Nederlanders opgespoten eiland voor de kust van Hong Kong. Voor de kust van Alaska zijn flinke putten voor de olie- en gasindustrie gebaggerd op 120 meter diepte. Nederlandse baggeraars werken bij temperaturen van -40 tot +40 graden in alle uithoeken van de wereld.
Entree
Speciaal voor deze activiteit wordt een passe-partout aangeboden. Voor 2x de entree kunnen bezoekers 5 zaterdagmiddagen aansluiten. De programmering van de 5 zaterdagen is te vinden op de website van het Baggermuseum.
Ons advies is om contact op te nemen met hét Nationaal Baggermuseum, Molendijk 204 in Sliedrecht.
Mijn overgrootmoeder was een dochter van Tjerk Dirk van Deursen. Hij was scheepsgezagvoerder op het stoombaggervaartuig Soerabaja. Hij is op 7 sept 1879 overleden in de Rode zee.
Dit is wat ik weet uit stambomen.
Maar ik zou graag wat meer willen weten over het schip. Wat deed een baggerschip daar. Zijn er foto´s van het schip of misschien wel van Tjerk Dirk of van bemanning. Ik zou mij graag een beeld willen vormen.
Ik kan bij het Maritiem museum niets vinden.
Misschien kunt u mij helpen of heeft u een betere toegang tot het Maritiem museum.