DEN HAAG / SLIEDRECHT – De PVV Zuid-Holland wil dat er een onderzoek komt naar het grondwater van de voormalige afvalberging Derde Merwedehaven (Crayestein-Oost) in Sliedrecht en zal daarop aandringen bij Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland. Aanleiding is berichtgeving donderdag 21 juli 2016 door Sliedrecht24.
Afvalberging Derde Merwedehaven moet in 2023 recreatiegebied zijn. Het ligt pal aan de overzijde van Sliedrecht. De PVV Zuid-Holland wil dat het grondwater onder de Derde Merwedehaven wordt onderzocht na berichtgeving door Sliedrecht24. (Foto Martin Dekker / Sliedrecht24)
“Wij zijn onaangenaam verrast door het bericht dat PFOA is gevonden in het grondwater op Craystein-West en dat er mogelijk afval van Chemours terecht is gekomen op Craystein-Oost, beter bekend als de afvalberging Derde Merwedehaven”, zegt milieuwoordvoerder Harm Groenendijk van de statenfractie van de PVV. Hij maakt zich grote zorgen voor het milieu en de inwoners in de buurt van de fabriek. “Nabij DuPont (Chemours tegenwoordig – red.) ligt een recreatiegebied, waar wordt gezwommen, de Merwelanden en het grenst aan het Nationaal Park De Bieschbosch met de bevers waar we trots op zijn”, aldus Groenendijk donderdagavond. De PVV Zuid-Holland wil dat de vervuiler betaald. “Als wordt aangetoond dat DuPont hier een rol in heeft gespeeld, dan draaien zij op voor saneringskosten”, stelt Groenendijk.
Intrekken vergunning
De PVV in Zuid-Holland was al verrast door een GenX-schandaal rondom de fabriek van Chemours in Dordrecht. Groenendijk: “Uit onderzoek blijkt dat GenX net zo’n smerig goedje is als PFOA, waarvan bekend is dat het zwaar kankerverwekkend is. Als GenX inderdaad schadelijk blijkt, moet de vergunning om deze stof uit te mogen stoten direct worden ingetrokken!” GenX is de vervanger van PFOA, een stof die sinds 2012 niet meer gebruikt mag worden. “Chemours heeft jarenlang bewust geheimgehouden dat PFOA erg gevaarlijk is voor de volksgezondheid. Niet voor niets loopt er op dit moment dan ook een justitieel onderzoek tegen het bedrijf. Ik mag toch hopen dat zij ten aanzien van GenX niet in hetzelfde patroon vervallen!”, aldus Groenendijk.
Verruiming vergunning
In tegenstelling tot Chemours, dat de ophef afdoet als “onnodige onrust”, neemt de PVV de zorgen van omwonenden en werknemers van Chemours wel serieus. Na het zomerreces spreken Provinciale Staten over Chemours en de partij heeft een reeks vragen voor Gedeputeerde Staten klaarliggen. Op dit moment (tot en met 28 juli 2016-red.) ligt een verruiming van de vergunning van Chemours ter inzage, onder andere bij de gemeente Sliedrecht en de omgevingsdienst OZHZ. Het betreft onder andere een verruiming van de uitstoot ten aanzien van HFP. “Volgens de gemeente Sliedrecht maakt de voorliggende vergunningaanvraag “niet duidelijk wat de risico’s voor de volksgezondheid zijn als gevolg van blootstelling aan de stof HFP”. Deelt u deze opvatting? Zo neen, waarom niet?”, is één van de vele vragen van de PVV aan GS.
Fusie?
De PVV Zuid-Holland wil ook dat Chemours opdraait voor de kosten van bloedonderzoek. Uit de Verenigde Staten bereiken ons berichten dat een samenvoeging tussen DuPont en Dow Chemical steeds waarschijnlijker is. De PVV is bang dat Chemours dadelijk niet meer bestaat en de kosten voor de overheid komen. “Bent u op de hoogte van deze ontwikkeling? Zo ja, wat kunnen de gevolgen van de samenvoeging zijn voor vergunningverlening, toezicht en handhaving enerzijds, en eventuele aansprakelijkheid van DuPont en/of Chemours in juridische kwesties anderzijds?”, vraagt de PVV Zuid-Holland aan GS.