Overdracht Crossline monument houdt herinnering levend

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – In het kader van het project ‘Adopteer een monument’ is het Crossline monument aan het Albrechtplein op woensdag 16 april 2025 overgedragen van groep 8 aan groep 7 van KC Henri Dunant. Op deze manier wordt het werk van en de herinnering aan de Sliedrechtse liniecrossers en de verzetsgroep Albrecht, die de vijandige linies met hun boten doorkruisten, levend gehouden.

Twee leerlingen leggen een krans bij het monument. Het adoptieproject is een initiatief dat in 1985 is genomen door door de Stichting Februari 1941, die de organisatie heeft overgedragen aan het Nationaal Comité 4 en 5 mei. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24) 

Tekst gaat verder onder foto.

Directeur Wendy de Hoog van de Henri Dunantschool heette alle aanwezigen welkom. Tijdens de ceremonie werd door verschillende leerlingen een aantal zelfgeschreven gedichten voorgedragen. Collega-burgemeester Boy Scholtze (VVD) van gemeente Drimmelen was op uitnodiging aanwezig. Drimmelen was vanaf eind 1944 één van de twee eindbestemmingen van de crossroutes.

Mannen met een groot hart
Burgemeester Jan de Vries (CDA) begon zijn toespraak met een verwijzing naar het boek ‘Sliedrecht 80 jaar bevrijd’ (zie foto hieronder), dat deze week huis-aan-huis wordt verspreid: “Vandaag staan we hier bij het Crossline monument. En dat past precies bij het boek, want dit monument gaat óók over gewone mensen die iets bijzonders deden. Geen superhelden uit strips of films, maar echte mensen. Mensen die ’s nachts in kleine bootjes de rivier overstaken, van Sliedrecht naar Lage Zwaluwe, van het bezette naar het bevrijde Nederland.
Deze Liniecrossers brachten geheime berichten mee, medicijnen, en soms zelfs ook mensen die moesten vluchten. Ze hadden geen wapens. Geen superkrachten. Ze hadden wel een groot hart. En heel veel moed.”

Opstaan voor elkaar
De Vries maakte ook een verwijzing naar de huidige tijd, waarin nog steeds oorlog wordt gevoerd: “Opstaan voor elkaar. Juist nú is dat belangrijk. Want helaas zijn er ook vandaag nog veel oorlogen. Denk aan de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Of de strijd tussen Israël en Hamas. Er zijn kinderen zoals jullie, die niet in vrijheid kunnen opgroeien. Kinderen die met hun ouders moeten vluchten. Naar Nederland en ook naar Sliedrecht. Door jullie gastvrijheid en vriendschap voelen zij zich hier thuis.
Opstaan voor elkaar is ook nodig omdat we ook in Nederland steeds meer conflicten tussen mensen zien. Op straat en op sociale media maken we elkaar voor van alles uit, is er veel haat en gunnen we elkaar steeds minder vrijheid.
Daarom is het zo belangrijk dat we de verhalen van de Liniecrossers en andere oorlogsverhalen blijven vertellen. Dat we blijven herdenken. Dat we beseffen hoe kostbaar onze vrijheid is. De vrijheid waarvoor de Liniecrossers, andere verzetsstrijders en geallieerde soldaten hun leven op het spel hebben gezet of zelfs hebben gegeven.”

Helden
Eén van de treffende gedichten, voorgedragen door een leerling van groep 8:
‘Deze mannen waren helden,
zij gingen in het verzet.

Deze mannen waren helden,
zij hebben ons gered.’

Aan het eind van de ceremonie werd de Nederlandse driekleur gehesen door veteranen, ook brachten zij een saluut (zie foto hieronder).

Plaats een reactie

*=Verplicht veld