SLIEDRECHT – Na bijna tachtig jaar stopt toneelgroep Onder Ons. Het bestuur en hun leden hebben het besluit genomen, omdat het niet meer mogelijk is om op een toekomstbestendige manier door te gaan met de toneelgroep. De laatste maanden is het bestuur bezig geweest met het afhandelen van de laatste zaken. Een klein groepje blijft bijvoorbeeld de politie helpen met sketches met een voorlichtend karakter, denk aan een toneelspel rond babbeltrucs.
Vele jaren werden er met groot succes kluchten opgevoerd en de voorstellingen van Onder Ons in dorpshuis De Til in Giessenburg en later in partycentrum De Lockhorst. De kluchten werden een begrip in Sliedrecht en ver daaromheen. (Archieffoto toneelgroep Onder Ons)
Toneelgroep Onder Ons ontstond in 1945, net na de oorlog, als een manier om de bevrijding te vieren en om ontspanning te vinden na de zware oorlogsjaren. De groep bestond toen uit dertig leden en begon aanvankelijk met het opvoeren van kleine stukjes. Maar al snel werden er avondvullende stukken ingestudeerd. Qua genre werd er gekozen voor kluchten; lekker een avondje ontspannen lachen om alle hilarische taferelen die zich op de planken afspeelden. Dat werd het handelsmerk van Onder Ons.
Tekst gaat verder onder archieffoto.
Terugloop
In de hoogtij-jaren speelden ze een stuk wel tot dertig keer. “Van Den Haag tot Geldrop, maar toch vooral in onze eigen Alblasserwaard,” licht voorzitter Rutger van Breemen toe, “We werden toen nog onder andere veel ingehuurd door bejaardenhuizen, ouderenbonden en vakbonden. En we speelden natuurlijk onze ‘eigen’ uitvoering, waarbij we standaard een volle zaal hadden.” Maar de laatste jaren was er een verandering te zien. De verenigingen die Onder Ons boekten kampten met ledenafname en geldgebrek en het aantal boekingen ging vanaf het begin van deze eeuw elk jaar wat omlaag. Van Breemen: “In die laatste 25 jaar gingen we van 30 naar hooguit twee boekingen per jaar. Dat was financieel lastig, maar vooral voor de motivatie is dat zwaar: het is natuurlijk veel leuker om een half jaar elke maandag te repeteren, als je het stuk daarna 30 keer kan opvoeren. Bovendien, als je zo vaak speelt, komen er ook allerlei grappen bij. Een stuk kon gedurende een seizoen soms wel een kwartier langer worden.”
Ledenaantal
Ook het vinden van leden werd steeds lastiger. “De tijden veranderen en mensen kiezen eerder voor bijvoorbeeld improvisatietoneel dan voor de ‘ouderwetse’ klucht,” denkt Van Breemen, “Bovendien is toneelspelen een hobby waarbij je jezelf echt voor een jaar lang elke maandagavond vastlegt. Dat is voor veel mensen tegenwoordig ook een hoge drempel. We zagen daarom helaas ook het aantal beschikbare leden langzaam teruglopen. De coronacrisis hielp daar niet bij natuurlijk.”
Hulp aan politie
Het bestuur heeft in 2024 de leden geïnformeerd over de onzekere toekomst en in een vergadering een aantal scenario’s voorgelegd. Daaruit kwam uiteindelijk dus naar voren dat het – hoe jammer ook – niet realistisch is om door te gaan. Van Breemen: “Met de avondvullende stukken, welteverstaan! Want de spelers van Onder Ons gaan in een wat kleiner groepje nog wel door met het begeleiden van voorlichtingsbijeenkomsten van de politie over babbeltrucs en andere vormen van oplichting. Dat is iets wat de laatste jaren ontstaan is en wat we graag willen blijven doen! De politie is heel blij met onze inbreng, waarbij we waargebeurde oplichtingspraktijken naspelen, zodat met name ouderen een beter beeld krijgen van hoe zoiets gaat. Het kan zo snel gebeurd zijn! Die voorlichting is belangrijk en helaas nog steeds heel actueel!” Informatie hierover kan worden ingewonnen per e-mail: tgonderonssdt@kpnmail.nl.