Expositie ’80 Jaar Vrijheid’ in Sliedrechts Museum

SLIEDRECHT – In het Sliedrechts Museum is zaterdagmiddag 5 april 2025 de tentoonstelling over ’80 Jaar Vrijheid’ officieel geopend. Ten overstaan van vele genodigden heette voorzitter Astrid van Leeuwen iedereen welkom. In het bijzonder werd een woord van welkom gericht aan een aantal Sliedrechters, die de oorlog en de bevrijding hebben meegemaakt en wiens verhalen zijn opgetekend en gefilmd. 

Dit was de officiële openingshandeling. Mees Boer en burgemeester Jan de Vries schreven op een lapje stof wat vrijheid voor hen betekent. Deze zijn vervolgens bevestigd op een houten trouwjurk, die is nagemaakt van de prachtige trouwjurk van parachutestof, die de blikvanger van de expositie is. Het is de bedoeling dat de trouwjurk aan het einde van de expositie, die te zien is tot en met 31 mei, vol komt te hangen met teksten en tekeningen over vrijheid. (Foto Sliedrechts Museum)

Tekst gaat verder onder foto.

Mees Boer, Ad van de Wetering, Hans van der Sluis, Kees Alblas, Arie en Piets van de Steen en Bets van Weelde waren aanwezig. Helaas konden Piet Pols en dhr. Folmer niet aanwezig zijn. Hun indringende verhalen zijn door Dick van den Berg op film gezet. Ze zijn te zien en te beluisteren in de Raadzaal van het Sliedrechts Museum. Ook werd een bijzonder woord van dank uitgesproken aan een aantal vrijwilligers dat de voorgaande weken enorm hard heeft gewerkt om de prachtige tentoonstelling vorm te geven. Daarna was het de beurt aan Mees Boer, een van de ooggetuigen. Inmiddels 94 jaar oud, maar nog zeer vief, haalde hij enkele herinneringen op aan de tijd van oorlog en bevrijding. Het was een turbulente tijd met verdriet in de oorlog, maar ook de euforie van de bevrijding. De buurtverenigingen die spontaan ontstonden en waar men met elkaar feest vierde. Hij benadrukte het belang van vrijheid, dat je kan zijn wie je bent en zeggen wat je wilt. Iets waar we niet genoeg bij stil kunnen staan.

Tekst gaat verder onder foto. 

Als laatste kreeg burgemeester Jan de Vries (CDA) het woord. Hij vertelde dat hij enkele uren eerder het startschot had gegeven voor het evenement ‘Kids and Cars’. Een jaarlijks terugkerend gebeuren, waarin kinderen met een beperking een tocht door de Alblasserwaard maken in de meest exclusieve sportauto’s. En daarmee is de link gelegd naar vrijheid: Je mag in Nederland zijn wie je bent, ook mensen met een beperking. En beperkingen hebben we trouwens allemaal. Dat is in andere landen, binnen en buiten Europa lang niet altijd het geval en dat moeten we dus koesteren. Dat moeten we altijd beseffen en dat kunnen we ook doen door jaarlijks stil te staan bij de oorlog en de bevrijding. Er zijn in de maanden april en mei diverse evenementen gepland over het feit dat we 80 jaar geleden zijn bevrijd. Het 4/5 mei comité doet dat met name op 4 en 5 mei. Het Historisch Platform Sliedrecht (bestaande uit de Historische Vereniging Sliedrecht, het Sliedrechts Museum en de genealogievereniging De Stamboom – red.), heeft een magazine uitgebracht, waarin verhalen zijn opgetekend van Sliedrechtse ooggetuigen van de oorlog en van de bevrijding. Donderdagavond 10 april 2025 is de presentatie. Dit blad wordt in april huis-aan-huis bezorgd in Sliedrecht. Daarnaast zijn er activiteiten van de dijksynagoge, de Stichting Struikelstenen, de Merwedegijzelaars en de stichting Liniecrossers. Het Sliedrechts Museum is gevestigd aan de Kerkbuurt 99 en is geopend op woensdag- en zaterdagmiddagen van 14.00 – 17.00 uur. Voor groepsbezoeken kan een aparte afspraak worden gemaakt per e-mail: info@sliedrechtsmuseum.nl.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld