Jalving boeit bezoekers met lezing over renovatie Afsluitdijk

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – Hét Nationaal Baggermuseum aan de Molendijk organiseert met enige regelmaat interessante lezingen. Zaterdagmiddag 22 maart 2025 was er een boeiende lezing door Jan Jalving over over de grootschalige renovatie en gedeeltelijke vernieuwing van de Afsluitdijk. Daarbij is onder andere dijkversterking toegepast, het wegdek van de A7 werd verbeterd en de waterafvoer werd vergroot. De lezing werd door zo’n veertig bezoekers bijgewoond.

Het enorme project, dat in 2018 is gestart, is uitgevoerd door Bouwconsortium Levvel, bestaande uit BAM, Van Oord, Rebel en Invesis. De voltooiingsdatum staat gepland in 2026. Jan Jalving – de spreker tijdens de lezing – is projectdirecteur van Levvel EPC. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Tekst gaat verder onder foto.

Om de Afsluitdijk te versterken en te beschermen tegen extreme stormen werden op het ondertalud over de volledige lengte maar liefst 75.000 speciaal gevormde betonblokken geplaatst: de zogenoemde Levvel-blocs. De betonblokken zijn zo vormgegeven dat de elementen goed op elkaar kunnen worden gestapeld, enigszins vergelijkbaar met hoe dat bij dakpannen gebeurt. Het blok bestaat uit een snavel, twee vleugels en een staart. Het baggermuseum heeft daarvan een schaalmodel (zie foto hieronder).

Tekst gaat verder onder foto.

Bescherming
Om het achterland te beschermen tegen de kracht van het water zijn ook de spuisluizen versterkt en zijn er twee stormvloedkeringen gebouwd. De Afsluitdijk is een noodzakelijk bouwwerk: een beschermende waterkering en een verbinding tussen Noord-Holland en Friesland. Tegelijk is het een uniek gebied dat veel aandacht trekt van toeristen. Om bezoekers beter te faciliteren is er een extra fietspad aangelegd aan de kant van de Waddenzee, over de gehele dijk. Na afronding van het project is de Afsluitdijk tot ten minste 2050 weer bestand tegen de kracht van het water.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld